Podziel się wrażeniami!
zastanawiam sie nad kupnem lustrzanki i nie wiem ktora wybrac: A55vy czy A65vk...licze na wasze podpowiedzi
Witaj,
Oba aparaty są bardzo dobre i można nimi wykonać wiele wspaniałych fotografii.
W mojej opinii powinnaś zobaczyć w sklepie, który bardziej Ci odpowiada pod względem ergonomii. Różnica w wielkości między tymi modelami jest dość znaczna. 55 jest mniejsza i lżejsza, a 65 większa i cięższa. Moim zdaniem kwestia jak aparat leży w dłoni jest bardzo istotna przy zakupie.
Pozdrawiam,
Osobiście poszedłbym w kierunku A65. Jest to nowszy aparat, z lepszym wizjerem EVF. Ten z A55 jakoś mnie nie zachwycił. Poza tym A55 jest strasznie mała, co przy dużych dłoniach nie jest zaletą. Możesz zastanowić się jeszcze nad A57
spotkalam sie z taka opinia, cytuje: "Sony A55... :rotfl2: Ja tego nawet nie traktuję jako lustrzankę, niezależnie od tego co by nie powiedzieli marketingowcy tego koncernu " co o tym myslicie ?
marysiaa napisał(a):
spotkalam sie z taka opinia, cytuje: "Sony A55... :rotfl2: Ja tego nawet nie traktuję jako lustrzankę, niezależnie od tego co by nie powiedzieli marketingowcy tego koncernu " co o tym myslicie ?
marysiaa napisał(a):
Mam 35, bardzo zbliżony aparat do 55, szczególnie jeśli chodzi o obudowę...fakt jest nieco mały, ale jak dla mnie, 2 moje znajome np. tą wielkością są zachwycone, chętniej biorą go do ręki niż moją poprzednią lustrzankę Samsunga Gx20...Dla kobiety, osoby z mniejszymi dłońmi jest bardzo wygodny...Choć przyznam, że warto zainteresować się 57.
Choć przyznam, że warto zainteresować się 57.
Od ponad dwóch lat używam SLT 33, mogę się wypowiedzieć w kwestii "maleńkości" aparatu, miałem ostatnio w ręku A77 :D:D:D, ależ to jest ciężkie w porównaniu do SLT 33 (która jest pierwszym z serii "bezlusterkowców").
Świetna szybkość AFu, bardzo przyjemnie się nagrywa filmy, dzięki lekkości aparatu z założonym obiektywem DT35/1.8 bardzo łatwo nadążyć z nim, za moją 14miesięczną córką, która raczkuje szybciej niż struś pędziwiatr. W terenie (chociaż dawno nie fociłem w plenerach) też jej lekkość jest wielką zaletą. Fakt jest mała, ale ręce u mnie nie jak bochny chleba więc i trzyma się wygodnie . Fakt, że po założeniu lampy HVL-58 gorzej się trzyma niż pełnowymiarową lustrzankę, ale waga całego zestawu wynagradza mniejszy grip.
Jeżeli chcesz sprzęt "taszczyć" w góry itp. to śmiało mogę polecić mniejsze SLT jak 55, 57, 37 itp. Sam jestem bardzo zadowolony i z jakości zdjęć (tak naprawdę to ważniejszy jest obiektyw a nie puszka) no i zdjęcia robi fotograf, a nie aparat.
Koledzy z forum potrafią zwykłym kompaktem zrobić lepsze zdjęcia niż ja lustrzanką ;).
Ogólnie jedynym "mankamentem" SLT jest trudność w ustawianiu ręcznie ostrości po założeniu takiego Heliosa itp. świetnych tanich obiektywów. Ale odrobina wprawy i mamy piękne zdjęcia, praktycznie aparat zamienia się w zenita z kartą SD .
rezasurmar napisał(a):
Ogólnie jedynym "mankamentem" SLT jest trudność w ustawianiu ręcznie ostrości po założeniu takiego Heliosa itp. świetnych tanich obiektywów. Ale odrobina wprawy i mamy piękne zdjęcia, praktycznie aparat zamienia się w zenita z kartą SD .