anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Premiera: a290 i a390

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Premiera: a290 i a390

Miło mi poinformować Was o premierze nowych aparatów: :c56 290 i :c56 390
Jak widać głos użytkowników jest ważny dla SONY i w modelach EntryLevel został zmieniony kształt gripa :D

A290
http://img294.imageshack.us/img294/3402/a29021a.jpg
- Efektywna rozdzielczość 14,2 megapiksela - Szczegółowe obrazy z przetwornika CCD

- Procesor BIONZ

- Lekkość, małe wymiary i łatwe przenoszenie

- Ekran 6,9 cm (2,7" - 230,400 punktów) - Wyświetlacz Clear Photo LCD zapewniający szczegółowy, kontrastowy obraz i automatyczna regulacja jasności, zapewniająca wygodne oglądanie nawet w pełnym słońcu

- Przyjazny system pomocy elektronicznej i graficzny wyświetlacz - Prosta w użyciu pomoc ekranowa umożliwiająca łatwą, zgodną z intuicją obsługę nawet początkującym użytkownikom lustrzanki

- Szybki autofokus - 9-polowy autofokus z centralnym czujnikiem krzyżowym

- Stabilizator obrazu SteadyShot INSIDE - Optyczny system stabilizacji obrazu umożliwiający wydłużenie ekspozycji nawet o 3,5 stopnia z każdym obiektywem Sony i Konica Minolta z mocowaniem α

- Inteligentny telekonwerter - Możliwość natychmiastowego zwiększenia zoomu (1,4x lub 2x) w celu uzyskania zbliżenia odległych obiektów

- Duża czułość – do ISO 3200 - Niski poziom szumów w obrazie przy czułości do ISO 3200 i system redukcji szumów zapewniający bardziej naturalny obraz nawet przy słabym świetle

A390
http://img294.imageshack.us/img294/971/a39029001a.jpg
- Efektywna rozdzielczość 14,2 megapiksela - Szczegółowe obrazy z przetwornika CCD

- Procesor BIONZ

- Lekkość, małe wymiary i łatwe przenoszenie

- Ekran 6,9 cm (2,7") - Wyświetlacz Clear Photo LCD zapewniający szczegółowy, kontrastowy obraz i automatyczna regulacja jasności, zapewniająca wygodne oglądanie nawet w pełnym słońcu

- Przyjazny system pomocy elektronicznej i graficzny wyświetlacz - Prosta w użyciu pomoc ekranowa umożliwiająca łatwą, zgodną z intuicją obsługę nawet początkującym użytkownikom lustrzanki

- Szybki autofokus - 9-polowy autofokus z centralnym czujnikiem krzyżowym

- Stabilizator obrazu SteadyShot INSIDE - Optyczny system stabilizacji obrazu umożliwiający wydłużenie ekspozycji nawet o 3,5 stopnia z każdym obiektywem Sony i Konica Minolta z mocowaniem α

- Inteligentny telekonwerter - Możliwość natychmiastowego zwiększenia zoomu (1,4x lub 2x) w celu uzyskania zbliżenia odległych obiektów

- Duża czułość – do ISO 3200 - Niski poziom szumów w obrazie przy czułości do ISO 3200 i system redukcji szumów zapewniający bardziej naturalny obraz nawet przy słabym świetle

- Szybki podgląd na żywo z autofokusem - Wygodny i komfortowy podgląd obrazu na żywo na uchylnym ekranie LCD oraz szybki, dokładny autofokus

kilka zdjęć:
http://img101.imageshack.us/img101/43/a39031m.jpg
Duże zdjęcie

http://img809.imageshack.us/img809/7426/a3904m.jpg
Duże zdjęcie

http://img709.imageshack.us/img709/8225/a29020m.jpg
Duże zdjęcie

Informacja prasowa
Nowe funkcjonalne lustrzanki cyfrowe Sony dla początkujących użytkowników

Łatwe w obsłudze modele DSLR-A390 i DSLR-A290 o rozdzielczości 14,2 megapikseli

- DSLR-A390 o rozdzielczości 14,2 megapikseli, z funkcją Quick AF Live View i uchylnym ekranem LCD 2,7 cala; DSLR-A290 o rozdzielczości 14.2 megapikseli

- Niewielka obudowa z nową konstrukcją uchwytu i zmodyfikowanym rozmieszczeniem przycisków zapewniają wygodę obsługi

- Funkcja Quick AF Live View z uchylnym ekranem LCD (α390) – duża szybkość i dokładność autofokusa oraz łatwy podgląd na żywo

- Przyjazny przewodnik wyświetlany na ekranie i wyświetlacz graficzny

- Wyjście HDMI i technologia BRAVIA Sync

Oferta lustrzanek cyfrowych Sony α wzbogaci się o dwa nowe aparaty klasy podstawowej.

Modele DSLR-A390 ( :c56 390) i DSLR-A290 ( :c56 290), idealne dla początkujących użytkowników lustrzanek cyfrowych, oferują dużą poprawę jakości obrazu i możliwości twórczych w porównaniu z aparatami kompaktowymi. Ważne jest również to, że są one wyjątkowo łatwe w obsłudze, nawet dla osób, które po raz pierwszy mają w rękach lustrzankę cyfrową.

Obydwa modele mają rozdzielczość efektywną 14,2 megapikseli, która zapewnia świetny obraz o niskim poziomie szumów, oraz umożliwiają szybkie wykonywanie zdjęć, co użytkownicy lustrzanek cyfrowych szczególnie sobie cenią. α390 ma dodatkową zaletę — Quick AF Live View. Ten unikatowy system łączy w sobie wygodę podglądu na żywo na uchylnym ekranie Clear Photo LCD oraz szybkiego, dokładnego autofokusa z detekcją fazową.

Najprostsza lustrzanka cyfrowa Sony, :c56 290, oferuje tę samą rozdzielczość efektywną, :c56 390 — 14,2 megapikseli — w niewielkiej obudowie o wadze zaledwie 456 g (bez akumulatora i nośników).

Obydwa aparaty mają uchwyt o nowej konstrukcji, który zapewnia jeszcze większą wygodę obsługi. Oba modele mają także zmodyfikowany, przejrzysty układ przycisków na górnej powierzchni obudowy.

Nawet początkujący użytkownicy lustrzanek cyfrowych mogą z łatwością poznać bogate możliwości twórcze, jakie oferują prezentowane aparaty. Wyświetlacz graficzny pozwala łatwo, intuicyjnie zrozumieć zależność między szybkością migawki i przysłoną oraz wpływ ustawień ekspozycji na końcowy obraz. Przewodnik zawiera przejrzyste, zwięzłe wyjaśnienia funkcji aparatu zilustrowane przykładowymi ilustracjami. Kolorowe ikony na ekranie ułatwiają szybki dostęp do menu funkcji fotografowania i wyświetlania.

Aparaty :c56 α390 i :c56 290 są wyposażone w miniaturowe złącze HDMI do bezpośredniego połączenia z dowolnym telewizorem obsługującym ten standard (wymagany dostępnie opcjonalnie kabel). Obsługa trybu PhotoTV HD gwarantuje jeszcze lepszą prezentację zdjęć na modelach zgodnych z telewizorami BRAVIA™. Funkcja BRAVIA™ Sync pozwala wygodnie sterować pokazami slajdów i innymi funkcjami odtwarzania zdjęć z aparatu za pomocą pilota do telewizora.

Nowe lustrzanki cyfrowe :c56 390/ :c56 290 będą dostępne od lipca br.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

tomek67 napisał(a):

Jestem świadomym użytkownikiem ;)

więc dlaczego :c56 330 ?

tomek67 napisał(a):

Ale nie jestem w stanie przed każdą fotką zmieniać czułości,
dla mnie to bez sensu.Dla przykładu fotografując ludzi w Nikonie dobieram sobie
minimalny czas 1/125 on dobiera dość płynnie optymalną
czułość.

ale jaki jest problem skorzystać z priorytetu migawki (tryb "S"), ustawiasz sobie 1/125, autoISO i focisz.

tomek67 napisał(a):

Bo nawet robiąc zdjęcia we w miarę stabilnych warunkach
pomiędzy zdjęciami są wyraźne różnice w jasności światła.

trochę już fotografuję :c56 (wszystkimi) i czegoś takiego nie zauważyłem, a ilość zdjęć, którą już zrobiłem może przemilczę :smileyhappy:
ważną sprawą jest pomiar światła i to tutaj szukałbym błędu.
Ja, jak coś nie wychodzi to nie obwiniam sprzętu, a jego operatora, więc winnym jestem ja. Dużo się dzięki temu nauczyłem :D

Początkujący

kris napisał(a):

ale jaki jest problem skorzystać z priorytetu migawki (tryb "S"), ustawiasz sobie 1/125, autoISO i focisz.

Tryb S owszem super sprawa, ale przy zoomach.
A ja mam obiektyw 50mm 1.4 i jak użyję trybu S
to automat mi dobierze zbyt niską F.
Wiem, że mogę ręcznie dobierać ISO,
ale po używaniu Nikona to naprawdę się od tego odzwyczaiłem.
Przy spontanicznych fotkach nie zawsze jest na to czas.
A ja właśnie lubię zdjęcia tego typu.
W zeszłym roku koleżanka z pracy miała ślub.
Przy okazji robiłem trochę zdjęć, ustawiałem ISO ręcznie,
w większości fotek dobrze dobrałem,
ale czasem nie zdążyłem dokładnie ustawić pożądanej wartości
i trochę fotek było lekko poruszonych lub zbyt zaszumionych.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

no popatrz, a ja w ciągu roku robię kilka-kilkanaście ślubów i problemów z autoISO nie mam :nauseated_face:
ale spoko - dla Ciebie to problem sprzętu, dla mnie to problem operatora 8-)

Początkujący

kris napisał(a):

no popatrz, a ja w ciągu roku robię kilka-kilkanaście ślubów i problemów z autoISO nie mam :nauseated_face:
ale spoko - dla Ciebie to problem sprzętu, dla mnie to problem operatora 8-)

A ja cały czas uważam, ze to jest bardzo użyteczna funkcja.
Oczywiście można ręcznie ustawiać ISO,
ale chyba na tym polega cywilizacja, żeby sobie ułatwiać życie.
Automat daje nam więcej czasu na kadrowanie itp.
Nie bardzo widzę sens uporu godnego lepszej sprawy,
tak jakby za tym ręcznym ustawianiem czułości krył się
jakiś przejaw "profesjonalizmu/zawodowstwa".
Zwłaszcza jeśli Sony kieruje większość swojej oferty do amatorów,
to powinno starać się ułatwiać im życie na maks.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

tomek67 napisał(a):

Automat daje nam więcej czasu na kadrowanie itp.
Nie bardzo widzę sens uporu godnego lepszej sprawy,
Zwłaszcza jeśli Sony kieruje większość swojej oferty do amatorów,
to powinno starać się ułatwiać im życie na maks.

Sugeruję zatem nabycie NEX-a (jak już będzie w sprzedaży) - program inteligentnej automatyki, to jest to, co Ci się na pewno spodoba - i będziesz się mógł skupić wyłącznie na kadrowaniu :smileythumbsup:

tomek67 napisał(a):

Nie - to się nazywa świadome fotografowanie. Po prostu.

------------------------------
fotoamator
filozof97
Początkujący

najbardziej lubię, gdy nie można wybierać ISO- czyli kliszę- kupujemy iso 400 i mamy spokój

jestem zażartym wrogiem automatyki, ale coraz częściej gdy zakładam KIT'a to jej używam- mam lenia- poza tym tak komary rżną, że na ręczne ustawienie czegokolwiek nie mam czasu

ISO auto prawie nigdy nie używam

PS:
nie wiecie, czy w 330 można zrobić coś tak, żeby aparat z obiektywem od innego systemu (M42) dobierał czas automatycznie?

STRASZNIE odbiegliśmy od tematu

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

filozof97 napisał(a):

PS:
nie wiecie, czy w 330 można zrobić coś tak, żeby aparat z obiektywem od innego systemu (M42) dobierał czas

Nie mozna - tylko tryb "M" i drabinka. (W A700 była ta możliwość)

------------------------------
fotoamator
krzyho4
Początkujący

Starosta napisał(a):

Wreszcie się pojawiły :nauseated_face:

Fajnie, że poprawili grip :thumbsup:

a jak z baterią? ta sama co w 230 czy normalna jak w pozostałych od a200 do a900?

Bateria jest taka sama jak w :c56 230/330/380, HX-1 i Handycamach

NP-FH50 :smileyarrow: Współpracujące produkty

niestety baktryjki z handycam nie wcisniesz do alfetki inny ksztalt grzbietu , natomiasy odwrotnie jak najbardziej

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Tadeusz napisał(a):

filozof97 napisał(a):

PS:
nie wiecie, czy w 330 można zrobić coś tak, żeby aparat z obiektywem od innego systemu (M42) dobierał czas

Nie mozna - tylko tryb "M" i drabinka. (W A700 była ta możliwość)

W A200/300/350 przy zastosowaniu przejściówki z chipem można było pracować w trybie A i S. Działał również pomiar światła. Niestety nie miałem możliwości przetestować rozwiązania z 330-tką, ale prawdopodobnie nic się nie zmieniło więc powinno być OK.

Jedyny problem to koszt samej przejściówki i konieczność zwracania uwagi na popychacz przysłony, żeby nie blokował się na konstrukcji przejściówki.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

krzyho4 napisał(a):

niestety baktryjki z handycam nie wcisniesz do alfetki

z której dokładnie kamery ?