anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Premiera: A560 i A580

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Premiera: A560 i A580

Miło nam poinformować o premierze nowych aparatów: SONY :c56 560 i :c56 580.

http://img294.imageshack.us/img294/711/07av.jpg

Poniżej przedstawiamy informację prasową, specyfikację produktów oraz zdjęcia. W razie jakichkolwiek pytań - śmiało proszę pisać, w miarę możliwości postaramy się odpowiedzieć na Wasze pytania.
Informujemy również, że podczas spotkania Foto Klubu, które odbędzie się w najbliższą Sobotę - będą do Waszej dyspozycji nowe aparaty. Gorąco zapraszamy na to spotkanie.

Informacja prasowa
Londyn, 24 sierpnia 2010 r.

Sony wprowadza zaawansowane lustrzanki cyfrowe z funkcją nagrywania filmów Full HD

Zaawansowana lustrzanka cyfrowa :c56 580 z nowo opracowanym przetwornikiem CMOS Exmor APS HD o rozdzielczości 16,2 megapikseli, automatyką HDR i trybem zdjęć seryjnych z szybkością do 7 kl./s

- DSLR-A580 (16,2 megapikseli) i DSLR-A560 (14,2 megapikseli)

- Duża szybkość wykonywania zdjęć – do 7 kl./s

- Nowy, 15-polowy autofokus z systemem wykrywania fazy – szybkie, dokładne śledzenie ostrości

- Nagrywanie filmów Full HD

- Zaawansowane funkcje przetwarzania obrazu: panorama 3D, automatyka HDR i redukcja szumu z wykorzystaniem wielu klatek

Firma Sony wprowadza na rynek dwie nowe lustrzanki średniej klasy, wyróżniające się doskonałymi parametrami obrazu. Modele DSLR-A580 i DSLR-A560 będą atrakcyjną propozycją dla osób, które pragną poznawać nowe, zaawansowane możliwości twórczego fotografowania.

Sercem obu urządzeń jest przetwornik obrazu CMOS Exmor™ APS HD nowej generacji, który w połączeniu z najnowszą wersją wydajnego procesora obrazu Sony BIONZ umożliwia szybkie zdjęcia seryjne oraz zaawansowane, cyfrowe przetwarzanie obrazu. Daje to większe możliwości twórczej ekspresji zarówno początkującym użytkownikom, jak i pasjonatom fotografii.

Po włączeniu trybu ciągłego z priorytetem szybkości lustrzanki A580 i A560 mogą rejestrować zdjęcia z szybkością do 7 klatek na sekundę. Nowo opracowany, 15-polowy autofokus z systemem wykrywania fazy umożliwia dokładne śledzenie ostrości, nawet obiektów znajdujących się w ruchu, a opracowany przez Sony system podglądu na żywo z szybkim systemem autofokus jest obecnie jeszcze bardziej efektywny.

Aparaty DSLR-A580 i A560 współpracują z całą gamą przeszło 30 wymiennych obiektywów :c56 z mocowaniem A, produkowanych przez Sony i Carl Zeiss. Nowe modele są również wyposażone w stabilizator obrazu SteadyShot INSIDE, który kompensuje drgania przy zdjęciach z ręki, pozwalając wydłużyć czas otwarcia migawki nawet o 4 stopnie w stosunku do standardowej wartości.

Nagrywanie filmów Full HD
Oba modele pozwalają na nagrywanie filmów HD. Aby nagrać wysokiej jakości film HD ze stereofoniczną ścieżką dźwiękową, wystarczy nacisnąć dedykowany przycisk filmowania. Nagrań można dokonywać w formacie AVCHD 1080i i wygodnym dla użytkowników Internetu formacie MP4. Duże wymiary i rozdzielczość przetwornika obrazu CMOS Exmor™ APS HD umożliwiają nagrywanie wspaniałych ujęć filmowych HD z pięknie rozmytym tłem.

Łatwe komponowanie ujęć i wyświetlanie obrazu
Aparaty A580 i A560 dają nowe, ciekawe możliwości komponowania i wyświetlania obrazu fotograficznego i filmowego o najwyższej jakości.
Uchylny w górę i w dół wyświetlacz Xtra Fine LCD o przekątnej 3 cali (7,5 cm) umożliwia wygodne komponowanie ujęć z różnych perspektyw i wyróżnia się dużą jasnością, szczegółowością i kontrastowością obrazu.

Dodatkowym ułatwieniem jest funkcja sprawdzania ostrości przy podglądzie na żywo, która pozwala na wizualną ocenę najdrobniejszych szczegółów obrazu. Po jej włączeniu obraz rejestrowany przez główny przetwornik pojawia się na monitorze LCD w wybranym przez użytkownika powiększeniu, dzięki czemu można dokładnie sprawdzić ostrość szczegółów w obrazie. W razie potrzeby, użytkownik może również zmienić system nastawiania ostrości z wykrywania fazy na wykrywanie kontrastu.

Miłośnicy lustrzanek cyfrowych z zadowoleniem powitają jasny, kontrastowy wizjer optyczny pokrywający 95% kadru i pozwalający na bardzo szczegółowy podgląd fotografowanego ujęcia. Naciskając odpowiedni przycisk, można również sprawdzić głębię ostrości.

Oba aparaty są wyposażone w tryb panoramy 3D, umożliwiający zapis szczegółowego obrazu niezwykle rozległej panoramy. Panoramy 3D można następnie wyświetlać na każdym telewizorze zgodnym z technologią 3D.

W porównaniu z modelami :c56 poprzedniej generacji, dalszemu ulepszeniu poddano funkcję automatyki HDR: dane z serii trzech zdjęć różniących się naświetleniem są automatycznie łączone w jeden obraz odznaczający się większą ilością szczegółów w światłach i cieniach. Tryb redukcji szumu z wykorzystaniem wielu klatek wykorzystuje dane z serii sześciu zdjęć do stworzenia jednego obrazu o niskim poziomie szumów, dzięki czemu efektywna czułość może być zwiększona nawet do ISO 25 600.

Nowe aparaty współpracują z kartami Memory Stick PRO Duo™ (w tym Memory Stick PRO-HG Duo™) i SD (w tym SDHC i SDXC) (wszystkie nośniki danych są sprzedawane oddzielnie).  Karty Memory Stick PRO-HG Duo HX, umożliwiające przesyłanie danych z szybkością 30 MB/s, wyróżniają się najwyższą wydajnością podczas zdjęć seryjnych i przy przesyłaniu danych na inny nośnik.

Nowe lustrzanki cyfrowe Sony DSLR-A580 i DSLR-A560 trafią do sprzedaży w październiku 2010 r.

profile.country.en_PL.title
zlybanan
Początkujący

obix napisał(a):

Też podepnę się pod wątek. Chodzi mianowicie o problem z AF.

hmm... ciekawa sprawa z tym AFem w A580 :c18
poczytaj posty użytkownika hozel (str. 6/7) bo chyba miał podobne spostrzeżenia :smileygeek:
daj znać jak się to rozwiązało i powodzenia :smileythumbsup:

piteron napisał(a):

Dziwne
u mnie "flinta" spisuje sie rewelacyjnie,ostrzy w punkt

przecież Ty masz A550 o ile dobrze kojarzę

piotruso napisał(a):

Natomiast sprawy związane z pozostałym sprzętem Sony ale i z aparatami, obiektywami i lampami Minolty, Konicy Minolty realizuje firma Adder. Więc koledzy z CSI nie skalibrują obiektywu Minolty.

dziwna polityka jeśli to puszka wymaga kalibracji bo fabrycznie jest źle przystosowana do obsługi obiektywu Minolty (tak wynika z tych 120 zł za usługę).

profile.country.pl_PL.title
obix-----
Początkujący

zlybanan napisał(a):

poczytaj posty użytkownika hozel (str. 6/7) bo chyba miał podobne spostrzeżenia

No dokładnie jak w moim przypadku. Ustawiłem tylko centralny punkt AF, żeby nie było że złapał gdzieś z boku. Brak ostrości był bardzo wyraźnie zauważalny, również przez pracowników sony center. Dlatego podpięliśmy szkła pod drugą puszkę i niestety to samo...

Czy wysłanie do CSI puszki cokolwiek poprawi? Powiedziano mi, że przywrócą aparat do stanu fabrycznego, ale jak już wcześniej pisałem, on jest w stanie fabrycznym!

I czy ktoś może wytłumaczyć na czym polega skalibrowanie body do obiektyw, bo nie bardzo to widzę? Czy chodzi o soft, czy jakieś fizyczne ingerencje?

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

obix napisał(a):

I czy ktoś może wytłumaczyć na czym polega skalibrowanie body do obiektyw, bo nie bardzo to widzę? Czy chodzi o soft, czy jakieś fizyczne ingerencje?

jest to fizyczna ingerencja w aparacie
ustawiane są czujniki AF-u zaznaczone na czerwono na zdjęciu

profile.country.en_PL.title
zlybanan
Początkujący

hmm
jeśli producent zadeklarował w papierach zgodność z obiektywami na bagnet A
to może wybierz się do sklepu podepnij obiektyw pod inny model i jeśli nie będzie problemu, a na twoim występuje to reklamuj towar na podstawie niezgodności towaru z umową
nie babraj się w gwarancję skoro sprzęt jest nowy i nie kombinuj

http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... ?story=321

Art. 8.
1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wy- miana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.
3. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione.

ma 14 dni, powodzenia :thumbsup:

piteron
Początkujący

Instrukcja dostępna jest też na stronie sony.pl

Ja wole z przedrostkiem forum :smileyhappy:
jeszcze raz serdecznie dziękuję
przecież Ty masz A550 o ile dobrze kojarzę

nie posiadam :c56 580 :c8 ,a 550 to z D na końu :c8
Natomiast sprawy związane z pozostałym sprzętem Sony ale i z aparatami, obiektywami i lampami Minolty, Konicy Minolty realizuje firma Adder. Więc koledzy z CSI nie skalibrują obiektywu Minolty.

Masz racje,ale teraz powstaje dylemat,puszkę serwisuje CSI,a za obiektyw odpowiada Adder(pozdrawiam miła Panią na recepcji)
ale ja bym sie jednak upierał ponieważ....
cytat ze specyfikacji aparatu z tej strony
http://www.sony.pl/product/dsi-body-and ... nicalSpecs" target="_blank
Mocowanie obiektywu

Mocowanie Sony α TAK
Zgodność z mocowaniem bagnetowym typu A firm Minolta i Konica Minolta TAK
Współpraca z obiektywami
Wszystkie typy obiektywów Sony α TAK
Obiektywy Minolta i Konica Minolta α / MAXXUM / DYNAX TAK

Jak jasno wynika ze specyfikacji aparat MA współpracować z tymi szkłami,a jeśli nie współpracuje to moim zdaniem CSI nie robi łaski,kalibruje się aparat pod obiektyw nie odwrotnie,gdyby to był obiektyw Sigmy Tamrona itp można dyskutować,ale w przypadku Minolty/Konicy Minolty ja bym sie podparł przepisami przytoczonymi przez Zlybanan

p/s
Szfendak
Masz może jakieś zdjęcia bebeszków :c56 550/580,szczególnie chodzi mi konstrukcje komory lustra,i górnego panelu,ale i zwykłym przekrojem się zadowolę np czymś takim
http://img690.imageshack.us/img690/6670/dynax5dsrodek.th.jpg

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

piteron napisał(a):

Ja wole z przedrostkiem forum

Wszystkie instrukcje są na firmowej stronie Sony. Forum zresztą też ;)

piteron napisał(a):

nie posiadam 580 ,a 550 to z D na końu

Aaa, czyli kolega Canonier? :c34

piteron napisał(a):

Jak jasno wynika ze specyfikacji aparat MA współpracować z tymi szkłami,a jeśli nie współpracuje to moim zdaniem CSI nie robi łaski,kalibruje się aparat pod obiektyw nie odwrotnie

Korpus kalibruje się do wzorca wyłącznie. Dodatkowo, CSI może skalibrować obiektywy wyprodukowane przez Sony. Obiektywy innych producentów (w tym Minolty), są kalibrowane w swoich, firmowych serwisach (dla Minolty i Koniki-Minolty jest to serwis w Bremen, dostępny przez Addera w Warszawie, lub bezposrednio).

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

piteron napisał(a):

Masz może jakieś zdjęcia bebeszków :c56 550/580,szczególnie chodzi mi konstrukcje komory lustra,i górnego panelu,ale i zwykłym przekrojem się zadowolę np czymś takim

wszystkie modele :c56 oprócz 33/55 praktycznie się od siebie nie różnią w budowie komory, doszedł tylko układ LV i funkcja przestawiania dodatkowego lustra no i mała matryca do LV, zasada konstrukcji pozostała ta sama

piteron
Początkujący

Aaa, czyli kolega Canonier?

to i Nikoniarz też :smileyhappy:
pozwól ze odpowiem cytatem
Posiadam dwa własne korpusy, reszta na testy i dla lepszego poznania asortymentu firmy SONY (po to by pomagać, tym którzy mają jakieś pytania dotyczące obsługi). Nie wiem co w tym trudnego do zrozumienia

do 550D mam pełen dostęp ,ale nie jest to moja puszka,ani mój system,tak samo jak z 90D
Obiektywy innych producentów (w tym Minolty), są kalibrowane w swoich, firmowych serwisach (dla Minolty i Koniki-Minolty jest to serwis w Bremen, dostępny przez Addera w Warszawie, lub bezposrednio).

Czyli rozumiem ze Sony podobnie jak Sigma ma mozliwości skalibrowania jednego do drugiego bez ingerencję w puszkę,bo jeśli inaczej to kto odda aparat na gwarancji do serwisu zewnętrznego?.Tu też uważam ze skoro taka Sigma potrafiła sobie zorganizować punk w Gdyni,a takie Sony każe ludkom wysyłki robić do Niemiec i słono za nie płacić to jest to lekkie nieporozumienie.
Niech w specyfikacji napiszą jasno i wyraźnie ze aparat w 100% współpracuje z optyką wyprodukowana przez firmą Sony kropka,a nie piszą o współpracy optyki danego producenta z danym korpusem.Tylko zapomnieli dodać że mogą pojawić sie problemy,a skoro tego nie podali to każdy jako zwykły użytkownik może się podziewać ze podpinając szkło Minolty nie będzie miał problemu,a skoro ma,to reklamuje produkt jako niezgodny z umową :c29

Następne pytanie
czym konwertujecie pliki mts,po zmianie samego rozszerzenia na mkv/avi niby obraz jest ale strasznie się tnie,chcę to odpalić na samsunguc650 i jakoś nie mogę ruszyć,niby kontener dekodera jest podobny ale nie wyrabia sie,normalnie odtwarzam pliki mkv nawet z bitrate dochodzącym do 9000,a tu przy 4000 wykrzykuje ze nierozpoznawalny format,jak dam mniej bitratu to tnie,może Sony ma jakiś program do konwersji

I jeszcze cos co mnie bardzo niepokoi
mamy taka sytuacje,odpalamy LV lub Focus Check LV ,podnosimy lampę,ustawiamy parametry,naciskamy spust i przez ok 0,5 sek nic się nie dzieje.Wydaje mi się że jest takie opóźnienie w wyzwoleniu migawki.Testowałem to i na błysku ADI,i na TTL ,efekt jest taki sam.Po zamknięciu lampy wszystko jest ok,tzn spust reaguje tak jak trzeba(no prawie :c6 ).
I teraz moje pytanie,czy jest gdzieś to opisane w instrukcji,czy ewentualnie coś powaliłem w ustawieniach,choć wątpię bo po resecie ustawień nic się nie zmienia,W trybie wizjera jest ok

Jeszcze jedno spostrzeżenie
tryb Focus Check LV,czy lustro w tym trybie klapie 4 razy czyli:
-matryca odsłonięta(to rozumiem taka zasada działania)
-w chwili naciśnięcia spustu zamyka sie żeby za ułamek sekundy sie podnieść(tego nie za bardzo rozumiem)
-zamyka się po ustalonym czasie(to normalne)
-po czym znów się otwiera żeby umożliwić podgląd
Tak sobie myślę ze podczas jednej fotki lustro klapie 4 razy,czy nie wpłynie to na sam mechanizm niekorzystnie,czy jest to normalne,czy jest to gdzieś opisane w instrukcji?

I naprawdę na koniec ostatnie pytanie.
Czy jest jakaś możliwość ustawienie kolejności Breacketu ekspozycji (takie przyzwyczajenie z D5D/D7D),chodzi mi kolejność zapisywania.W Minolcie była możliwość ustawienia sobie kolejności na doświetlone,niedoświetlone,jeszcze bardziej niedoświetlone,tutaj optymalne jest w środku trochę mnie to irytuje,a nie mogę znaleźć w menu funkcji zmiany

AdiPL-----
Początkujący

Test A580 w języku angielskim. Poniżej linki:
http://www.alphamountworld.com/reviews/ ... slr-review
http://www.alphamountworld.com/reviews/ ... ew-part-ii

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Coś dla maniaków testów :c20

Sony Alpha DSLR-A580 - test aparatu na portalu Optyczne.pl

Pozdrawia Starosta :grin: