anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

problem z A500 i manualnym obiektywem

Dariusz36-----
Początkujący

problem z A500 i manualnym obiektywem

Witam
Posiadam A500 z 18-55.
Dostałem od kolegi obiektyw EXACTA MC 500.
Ten obiektyw ma mocowanie T2, które zakupiłem i założyłem.
Ustawiłem na manual tryby, które były na obudowie i w menu.
Jak wciskam przycisk migawki to wyświetla napis niezamontowany obiektyw, zablokowana migawka.
Obiektyw był używany w aparatach nikona i canona i działał.
Proszę o pomoc co zrobić, aby aparat zaczął współpracować z obiektywem.
Za wszelkie rady z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Dariusz36

17 ODPOW. 17
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

W trybie (programie) "M" powinno się dac wyzwolić migawkę nawet bez obiektywu...

------------------------------
fotoamator
Dariusz36-----
Początkujący

dziękuję
w trybie M działa, ale mam jeszcze jedno pytanie.
Czy nie można włączyć innych trybów oprócz trybu M???

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Dariusz36 napisał(a):

Czy nie można włączyć innych trybów oprócz trybu M?

W tym modelu - nie.
W A700 można jeszcze było użyć trybu A. Pozostałe tryby-programy są nieaktywne - i słusznie - bo jak sobie wyobrażasz pracę z ich udziałem?

fotoamator
Deltec
Początkujący

Ja sobie wyobrażam to tak, że można ręcznie wybrać aperturę i pozwolić, by aparat wyliczył resztę. Oczywiście w trybie z priorytetem apertury.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Deltec napisał(a):

Ja sobie wyobrażam to tak, że można ręcznie wybrać aperturę i pozwolić, by aparat wyliczył resztę. Oczywiście w trybie z priorytetem apertury.

Dokładnie to samo napisałem post wyżej :c31
W języku polskim aperture nazywamy "przysłoną".

fotoamator
profile.country.en_PL.title
Yac-----
Początkujący

Dlatego szkoda, że w A500 tryb A z manualami nie działa. Trochę by to ułatwiło sprawę mimo wszystko.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Yac napisał(a):

Dlatego szkoda, że w A500 tryb A z manualami nie działa. Trochę by to ułatwiło sprawę mimo wszystko.

z tego co zauważyłem SONY wróciło do tego by migawka wyzwalała się bez obiektywu w trybach P,A,S,M
Mają tak NEXy, mają tak SLT (a33,a55) i o ile mnie pamięć nie myli (nie mam pod ręką) a580, a560 też tak mają.
Wiem, że może to ułatwiać życie z obiektywami manualnymi, no ale z drugiej strony ja, jak już mam manualne szkiełko podpięte (helios, samyang) to wolę ręcznie ustawić czas. Tak już mam, więc mi tego nie brakuje w jednym z najwyższych modeli - a850. Gdyby było, nie pogniewałbym się, no ale nie ma. Żyję i fotografuję. Czasami coś mi wyjdzie.

Yac-----
Początkujący

Tzn mi brak trybu A w sumie nie przeszkadza. Jest światłomierz i spokojnie w trybie M sobie dopasuje czas naświetlania, to problem nie jest. Tylko co jest interesujące, światłomierz inaczej wskazuje czas przy korzystaniu z wizjera, inaczej z LV. Tzn przy wizjerze jest wszystko ok, przy LV zdjęcia były zawsze prześwietlane. Ale to też problem nie jest przynajmniej dla mnie, bo z LV rzadko korzystam ;)

krzyho4
Początkujący

witaj . moim zdaniem jedyna metoda na prace w innych trybach jest zakup przejsciowki z dandelionem . :c20 .lecz nie mam jeszcze 100% pewnosci , moze ktos co ma taka przejsciowke napisze czy wszystko wspolpracuje tak jak by byl zakrecony obiektyw AF