Podziel się wrażeniami!
Witam
Posiadam A500 z 18-55.
Dostałem od kolegi obiektyw EXACTA MC 500.
Ten obiektyw ma mocowanie T2, które zakupiłem i założyłem.
Ustawiłem na manual tryby, które były na obudowie i w menu.
Jak wciskam przycisk migawki to wyświetla napis niezamontowany obiektyw, zablokowana migawka.
Obiektyw był używany w aparatach nikona i canona i działał.
Proszę o pomoc co zrobić, aby aparat zaczął współpracować z obiektywem.
Za wszelkie rady z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Dariusz36
W trybie (programie) "M" powinno się dac wyzwolić migawkę nawet bez obiektywu...
dziękuję
w trybie M działa, ale mam jeszcze jedno pytanie.
Czy nie można włączyć innych trybów oprócz trybu M???
W tym modelu - nie.Dariusz36 napisał(a):
Czy nie można włączyć innych trybów oprócz trybu M?
Ja sobie wyobrażam to tak, że można ręcznie wybrać aperturę i pozwolić, by aparat wyliczył resztę. Oczywiście w trybie z priorytetem apertury.
Dokładnie to samo napisałem post wyżejDeltec napisał(a):
Ja sobie wyobrażam to tak, że można ręcznie wybrać aperturę i pozwolić, by aparat wyliczył resztę. Oczywiście w trybie z priorytetem apertury.
Dlatego szkoda, że w A500 tryb A z manualami nie działa. Trochę by to ułatwiło sprawę mimo wszystko.
Yac napisał(a):
Dlatego szkoda, że w A500 tryb A z manualami nie działa. Trochę by to ułatwiło sprawę mimo wszystko.
Tzn mi brak trybu A w sumie nie przeszkadza. Jest światłomierz i spokojnie w trybie M sobie dopasuje czas naświetlania, to problem nie jest. Tylko co jest interesujące, światłomierz inaczej wskazuje czas przy korzystaniu z wizjera, inaczej z LV. Tzn przy wizjerze jest wszystko ok, przy LV zdjęcia były zawsze prześwietlane. Ale to też problem nie jest przynajmniej dla mnie, bo z LV rzadko korzystam
witaj . moim zdaniem jedyna metoda na prace w innych trybach jest zakup przejsciowki z dandelionem . .lecz nie mam jeszcze 100% pewnosci , moze ktos co ma taka przejsciowke napisze czy wszystko wspolpracuje tak jak by byl zakrecony obiektyw AF