anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

problem z brudem A200

ArturGniezno
Początkujący

problem z brudem A200

Cześc wszystkim w ty poscie opowiem jak poradziłem sobie z moim problemem z brudkiem na lustrze matówce i filtrze IR
zaczeło sie to pewnego spokojnego dnia kiedy to robiłem fotki na minimalnej przysłonie f 32 i nie patrząć na wyniki na LCD w A200 robiłem dalej tak zdjęcia
po przyjściu do domu zobaczyłem ze sa jakies paprochy no to nic tylko czysczenie matrycy tym w menu:) i juz taki zadowolony byłem do 3 próbnego zdjecia i wtedy wszystko sie zaczęło:/
Zdejmuje obiektyw i patrze lustro jak i matówka pełno różnych paprochów jakis włosków.
Mówie sobie to nie problem aparat w stayw mocowaniem w dół idmucham sobie gruszka (specjalna w sklepie fotograficznym) i niby juz sie pozbyłem ustrojstwa 2 próbne klapnięcia lustrm i jeszcze gorzej niż było no to nic tylko teraz pędzelek antystayczny tak niby pisało na opakowaniu przecieram o lusterko kieszonkowe no i niby prawde bo coś przyciąga przed czyszczeniem przedmuchałem jeszcze powietrzem z kapresora dla pewności żeby było czyste
czyscze i czyscze i paprochów juz nie ma taki zadowolony 3 klapnięcia lustrem i patrze pełno wsłosków z tego pędzelka i za cholera nie chce sie juz odczepic nawet jak gruszka dmucham. Chwytam wiec za sciereczke z mikrofibry i delikatnie jak tylko moge scieram je z lustra i matówki już wszystko prawie dobrze nie ma włosków ale zato jakims cudem tłuste plamy na lustrze od palców. otwieram specjalny płyn do optyki przecieram dołączona szmatka i juz jestem uradowany nic nie ma kąpletnie i w koncu 3 klapnięcia lustra i znowu mikro włoski zarówno na lustrze jak i na filtrze IR z szmatki i załamka. Cały wieczó spędzony na czytaniu jak to badziewie usunąć Jedni tylko serwis specjalistyczny sprzęt jakies łopatki szpatułki płyny któś wsysał odkurzaczem ale połkneło mu migawke? odradazli sprężone powietrze bo czasami "pluje" wodą i freonem i innymi związkami nie miłymi dla optyki aparatu. Ja zaryzykowałem kupiłem sprężone powietrze OMEGI i całóść porządnie przedmuchałem ale stopniowo cyklicznie naduszająć spust przez dołączoną rurke i tak wszystko przedmuchało żę jest tak jak z pudełka wyciągnięty. po zrobieniu zdjęć na różnych wartościach F nie widać zadnych artefaktów:)

P.S

Filtr IR w sony nie jest taki delikatny jak niektórzy uważają :)

0 ODPOWIEDZI 0