Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich!
Robię zdjęcia na imprezach, na parkiecie używam długich czasów i zauważyłem, że jak ustawiam np 1sek lub więcej zdjęcia wychodzą mi jak na krótkich czasach...Nie wiem co się dzieje nigdy wcześniej tak nie było. W tym samym dniu miałem jeszcze problem z AF. nie moglem złapać ostrości i tym samym wykonać zdjęcia, musiałem się przełączyć na ręczne ostrzenie...Zdjęcia oczywiście doświetlam lampą HVL-58. Używam alfy300 ma już półtora roku i około 40tyś fotek za sobą. Gwarancja ważna jest 2 lata na sprzęt?
Mam jeszcze jedno pytanko czy HVL-58 można podpiąć do Canona lub Nikona za pomocą jakiejś przejściówki i czy będzie to ze sobą współgrało...?
Pozdrawiam
Leszek
Witam wszystkich!
Robię zdjęcia na imprezach, na parkiecie używam długich czasów i zauważyłem, że jak ustawiam np 1sek lub więcej zdjęcia wychodzą mi jak na krótkich czasach...Nie wiem co się dzieje nigdy wcześniej tak nie było. W tym samym dniu miałem jeszcze problem z AF. nie moglem złapać ostrości i tym samym wykonać zdjęcia, musiałem się przełączyć na ręczne ostrzenie...Zdjęcia oczywiście doświetlam lampą HVL-58. Używam alfy300 ma już półtora roku i około 40tyś fotek za sobą. Gwarancja ważna jest 2 lata na sprzęt?
Gwarancja ważna jest 2 lata na sprzęt?
To zależy kiedy kupiłeś sprzęt. Piszesz, że 1,5 roku więc przed 1 października 2009 - od tej daty obowiązuje 2-letnia gwarancja na sprzęt fotograficzny. Jeśli nie wykupiłeś gwarancji extra, to jesteś już po terminie.Próbowałeś zmienić obiektyw? Być może przyczyna tkwi w mechanice lub elektryce optyki?
By the way 40tys. w półtorej roku to niezgorszy wynik.
kupowałem w czerwcu 2008...
Gdzie tu się fotki wrzuca?
Z innym obiektywem podobnie...
Gdzie tu się fotki wrzuca?
oto fotki
Najprawdopodobniej tam gdzie robisz te zdjecia swiatla jest tak malo, ze nawet przy naswietlaniu 2 sek. nic sie nie naswietla. Dlatego blysk jest glownym i jedynym oswietleniem a poniewaz blysk trwa 1/500 sek. lub krocej to efekt na zdjeciu jest taki jak przy naswietlaniu z krotkim czasem. Mozesz sie przekonac o poprawnosci mojego domniemania probujac zrobic zdjecie bez blysku przy pozostalych nastawach takich samych jak na zalaczonych zdjeciach. Gdy wyjdzie Ci czern to moje przypuszczenie bedzie sluszne.
zobaczymy w innym klubie jak będzie:)
Możecie polecić jakiś dobry serwis w Krakowie?Potrzebuje przeczyścić matryce bo gruszeczka już nie pomaga...
zobaczymy w innym klubie jak będzie:)
Możecie polecić jakiś dobry serwis w Krakowie?Potrzebuje przeczyścić matryce bo gruszeczka już nie pomaga...