anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z długim czasem

czb.lechu
Początkujący

Problem z długim czasem

Witam wszystkich!

Robię zdjęcia na imprezach, na parkiecie używam długich czasów i zauważyłem, że jak ustawiam np 1sek lub więcej zdjęcia wychodzą mi jak na krótkich czasach...Nie wiem co się dzieje nigdy wcześniej tak nie było. W tym samym dniu miałem jeszcze problem z AF. nie moglem złapać ostrości i tym samym wykonać zdjęcia, musiałem się przełączyć na ręczne ostrzenie...Zdjęcia oczywiście doświetlam lampą HVL-58. Używam alfy300 ma już półtora roku i około 40tyś fotek za sobą. Gwarancja ważna jest 2 lata na sprzęt?

Mam jeszcze jedno pytanko czy HVL-58 można podpiąć do Canona lub Nikona za pomocą jakiejś przejściówki i czy będzie to ze sobą współgrało...?

Pozdrawiam
Leszek

19 ODPOW. 19
profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Witam wszystkich!

Robię zdjęcia na imprezach, na parkiecie używam długich czasów i zauważyłem, że jak ustawiam np 1sek lub więcej zdjęcia wychodzą mi jak na krótkich czasach...Nie wiem co się dzieje nigdy wcześniej tak nie było. W tym samym dniu miałem jeszcze problem z AF. nie moglem złapać ostrości i tym samym wykonać zdjęcia, musiałem się przełączyć na ręczne ostrzenie...Zdjęcia oczywiście doświetlam lampą HVL-58. Używam alfy300 ma już półtora roku i około 40tyś fotek za sobą. Gwarancja ważna jest 2 lata na sprzęt?

Rzuć jakieś zdjęcie przykładowe - byle EXIFa posiadalo!

Mam jeszcze jedno pytanko czy HVL-58 można podpiąć do Canona lub Nikona za pomocą jakiejś przejściówki i czy będzie to ze sobą współgrało...?

Nie.

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Gwarancja ważna jest 2 lata na sprzęt?

To zależy kiedy kupiłeś sprzęt. Piszesz, że 1,5 roku więc przed 1 października 2009 - od tej daty obowiązuje 2-letnia gwarancja na sprzęt fotograficzny. Jeśli nie wykupiłeś gwarancji extra, to jesteś już po terminie.

Ale tak jak pisze tompac wrzuć zdjęcie z exifem.

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Próbowałeś zmienić obiektyw? Być może przyczyna tkwi w mechanice lub elektryce optyki?
By the way 40tys. w półtorej roku to niezgorszy wynik.

czb.lechu
Początkujący

kupowałem w czerwcu 2008...

Gdzie tu się fotki wrzuca?

Z innym obiektywem podobnie...

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Gdzie tu się fotki wrzuca?

"Odpowiedz", "Wybierz plik", "Dodaj plik"..."Wyślij"

czb.lechu
Początkujący
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Najprawdopodobniej tam gdzie robisz te zdjecia swiatla jest tak malo, ze nawet przy naswietlaniu 2 sek. nic sie nie naswietla. Dlatego blysk jest glownym i jedynym oswietleniem a poniewaz blysk trwa 1/500 sek. lub krocej to efekt na zdjeciu jest taki jak przy naswietlaniu z krotkim czasem. Mozesz sie przekonac o poprawnosci mojego domniemania probujac zrobic zdjecie bez blysku przy pozostalych nastawach takich samych jak na zalaczonych zdjeciach. Gdy wyjdzie Ci czern to moje przypuszczenie bedzie sluszne.

czb.lechu
Początkujący

zobaczymy w innym klubie jak będzie:)
Możecie polecić jakiś dobry serwis w Krakowie?Potrzebuje przeczyścić matryce bo gruszeczka już nie pomaga...

profile.country.pl_PL.title
nigma-----
Poszukiwacz

zobaczymy w innym klubie jak będzie:)
Możecie polecić jakiś dobry serwis w Krakowie?Potrzebuje przeczyścić matryce bo gruszeczka już nie pomaga...

Tutaj robią ale czy dobry to nie wiem bo nigdy nie korzystałem

http://www.fotoserwis.krakow.pl/index.p ... ntent&id=5 " target="_blank