anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

problem z komunikacją obiektyw - aparat.

dragon1960
Początkujący

problem z komunikacją obiektyw - aparat.

:c10 Witam ponownie.
Bardzo proszę o pomoc, przy rozwiązaniu następującego problemu:
Zakupiłem w sklepie "CYFROWE.PL" i dzisiaj otrzymałem obiektyw lustrzany FALKON 500 f/6.3. Po podłączeniu poprzez adapter T2, do swojej A 350, na wyświetlaczu w momencie naciśnięcia spustu migawki, pokazuje się informacja - "Obiektyw nie jest założony. Migawka zablokowana". :?
Co powoduje taki stan rzeczy i w jaki sposób zlikwidować ten problem?. Z góry dziękuję za pomoc.

13 ODPOW. 13
Crash-----
Początkujący

dragon1960 napisał(a):

w moim A350 nie można zrobić zdjęcia, bez założonego obiektywu. Natomiast adapter - prawdopodobnie - nie posiada żadnego chipa (przynajmniej na zewnątrz nie widać żadnych elementów, które mogłyby o tym świadczyć). :c12 (Dziękuję za bardzo szybkie odpowiedzi) :thumbsup:

A może nie zrozumiałeś.
Tu chodzi o tryb M na pokrętle programów, a nie o tryb MF i AF.
Jako że te obiektywy chodzą w trybie MF to właśnie pierwsze to mi przyszło na myśl (no chyba że się mylę).
Ps. u mnie w A350 na M da się klapnąć lustrem nie zależnie od MF czy AF.

dragon1960
Początkujący

... do zbioru "emotikonów - uśmieszków" , -jak tylko dowiem się jak to zrobić - dodam miniaturowe zdjęcie mojej gęby z obecnym wyrazem twarzy. To całkowicie odzwierciedli moje emocje.
Oczywiście, zamiast przełączyć aparat pokrętłem w pozycję "M", to ja przestawiłem przełącznik "AF-MF" na poz. "MF". Nie wiem dlaczego zapomniałem o tym pokrętle (może waga "puszki" mnie przygniotła!?) . W każdym bądź razie, wszystko działa :thumbsup: .Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pełen profesjonalizm w odpowiedziach, i zainteresowanie się moim "problemem" :c4

profile.country.pl_PL.title
dszczygiel
Poszukiwacz

na manualu bez obiektywu lustro powinno klapnąć (A300), także u ciebie nawet przy nie widzianym obiektywnie ( co jest równoważne z jego brakiem :D ) na trybie M lustro powinno się ruszyć

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

dszczygiel napisał(a):

na manualu bez obiektywu lustro powinno klapnąć (A300), także u ciebie nawet przy nie widzianym obiektywnie ( co jest równoważne z jego brakiem :D ) na trybie M lustro powinno się ruszyć

pewnie nie zauważyłeś, że problem został rozwiązany - polecam bardziej wnikliwą lekturę wątku przed napisaniem posta
Żeby nikogo nie kusiło bardziej - temat zamykam