anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

problem z komunikacją obiektyw - aparat.

dragon1960
Początkujący

problem z komunikacją obiektyw - aparat.

:c10 Witam ponownie.
Bardzo proszę o pomoc, przy rozwiązaniu następującego problemu:
Zakupiłem w sklepie "CYFROWE.PL" i dzisiaj otrzymałem obiektyw lustrzany FALKON 500 f/6.3. Po podłączeniu poprzez adapter T2, do swojej A 350, na wyświetlaczu w momencie naciśnięcia spustu migawki, pokazuje się informacja - "Obiektyw nie jest założony. Migawka zablokowana". :?
Co powoduje taki stan rzeczy i w jaki sposób zlikwidować ten problem?. Z góry dziękuję za pomoc.

13 ODPOW. 13
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

fotografowanie tego typu obiektywami w aparatach serii entry level (m.in. a350) odbywać się może wyłącznie w trybie manualnym (M).

Początkujący

Tak. Pamiętałem o tym, że trzeba przestawić aparat na sterowanie ręczne, ale pomimo tego nadal migawka jest zablokowana. Przypuszczam, że jakąś wadę posiada adapter, tylko nie mam możliwości sprawdzenia, czy napewno to jest - to. Piszę o tym dlatego, że być może Ktoś jeszcze miał taki problem i wie co zrobić. Jeżeli - tak - to proszę o odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

tak naprawdę to zdziwiły mnie Twoje słowa dotyczące adaptera. Mam samyanga (8mm), a to to samo co Falcon i żadnego adaptera nie musiałem stosować.

w a700 trzeba jeszcze wyłączyć blokadę migawki bez obiektywu - ale nie widzę tej opcji w menu a300, więc nie w tym leży problem ;)

SkywalkerPL
Początkujący

dragon1960 napisał(a):

Tak. Pamiętałem o tym, że trzeba przestawić aparat na sterowanie ręczne, ale pomimo tego nadal migawka jest zablokowana. Przypuszczam, że jakąś wadę posiada adapter, tylko nie mam możliwości sprawdzenia, czy napewno to jest - to. Piszę o tym dlatego, że być może Ktoś jeszcze miał taki problem i wie co zrobić. Jeżeli - tak - to proszę o odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam.

Zrób tak: Odkręć obiektyw, włącz aparat w trybie M, zrób zdjęcie.
W mojej A200 można tak zrobić bez problemu - w twojej 350 też powinno.

Teraz wyłącz aparat, załóż falkona, włącz, zrób zdjęcie - musi zadziałać :)

jeśli nie zadziała - weź taśmę klejącą, zaklej wtyki na adapterze (bo zgaduje, że masz adapter z chipem) tak aby powstała izolacja (najlepiej: adapter, kartka, taśma) i wtedy go załóż - zrób zdjęcie.
Jeśli zadziała to odeślij obiektyw jako uszkodzony :)

:slight_smile:
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

z tym zaklejaniem styków byłby ostrożny :c8
po co ryzykować zepsucie aparatu ?
Nie lepiej jest po prostu podpiąć obiektyw do innego aparatu (a200/300/350) ?
Wtedy będzie wiadomo gdzie leży problem.

Oczywiście zrobienie zdjęcia bez obiektywu, to też dobry test na udowodnienie, że z Twoją puszką jest wszystko dobrze :thumbsup:

Początkujący

w moim A350 nie można zrobić zdjęcia, bez założonego obiektywu. Natomiast adapter - prawdopodobnie - nie posiada żadnego chipa (przynajmniej na zewnątrz nie widać żadnych elementów, które mogłyby o tym świadczyć). :c12 (Dziękuję za bardzo szybkie odpowiedzi) :thumbsup:

profile.country.pl_PL.title
Firianus
Początkujący

dragon1960 napisał(a):

w moim A350 nie można zrobić zdjęcia, bez założonego obiektywu.

Jesteś tego pewien? W mojej a300 jeżeli jest ustawiony tryb M, to zdjęcie można zrobić bez obiektywu. ;)

profile.country.PL.title
RASTX.
Użytkownik

dragon1960 napisał(a):

w moim A350 nie można zrobić zdjęcia, bez założonego obiektywu.

To zastanawiające. Przed chwilką sprawdziłem na jeszcze nadal nowym egzemplarzu A350.
Postępując zgodnie ze wskazówkami:
Zrób tak: Odkręć obiektyw, włącz aparat w trybie M, zrób zdjęcie.

aparat powinien pozwolić na wykonanie zdjęcia.

-----------------------------------------------------------------------------
Sony Europe Limited ( Sp. z o.o. ), Oddział w Polsce;
profile.country.pl_PL.title
SkywalkerPL
Początkujący

kris napisał(a):

z tym zaklejaniem styków byłby ostrożny :c8
po co ryzykować zepsucie aparatu ?
Nie lepiej jest po prostu podpiąć obiektyw do innego aparatu (a200/300/350) ?
Wtedy będzie wiadomo gdzie leży problem.

Oczywiście zrobienie zdjęcia bez obiektywu, to też dobry test na udowodnienie, że z Twoją puszką jest wszystko dobrze :thumbsup:

Ja tak robiłem i było ok :smileythumbsup: choć.... teraz mnie troszke nastraszyłeś :c8
....

w każdym razie:
dragon1960 - obawiam się, że Rastx ma racje, z tego co wiem każdą lustrzanką można zrobić zdjęcie bez obiektywu :)

:slight_smile: