anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

problem z manualnym samyang 800mm

kostekm
Początkujący

problem z manualnym samyang 800mm

Kupiłem obiektyw samyang 800 i mimo ustawień w alfa 100 takich jak trzeba nie robi mi zdjęć,czy ktoś może mi pomóc?
Migawka wyłączona - shutter lock off
Tryb manualny - M
Co jeszcze nie robię ,aby było ok?

edit kris:
zmieniłem tytuł, na opisujący Twój problem

12 ODPOW. 12
kostekm
Początkujący

tzn jak mam dobrać czas wg tej drabinki?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

kostekm napisał(a):

Proponuję zacząć od podstaw teoretycznych - bardzo fajnie napisał o nich piotruso.

https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=189&t=12711

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

kostekm napisał(a):

To ja tak na szybko w kilku słowach napiszę.
Skala EV widoczna w wizjerze i na ekraniku LCD zwana popularnie drabinką w różnych trybach przyjmuje różne znaczenia. W trybie manualnym, w którym używasz aparatu drabinka pokazuje stopień prześwietlenia bądź niedoświetlenia w stosunku do tego co zmierzył światłomierz aparatu. Pomiar światłomierza aparatu to 0 na drabince. Jeżeli chcesz mieć wartość ekspozycji taką jak podaje światłomierz aparatu to musisz tak ustawić parametry (czas, przysłona, czułość) aby znacznik był nad 0. Jeżeli jest zbyt otwarta przysłona, zbyt długi czas lub zbyt wysokie ISO (albo kilka z tych parametrów na raz) to znacznik jest po prawej stronie, po stronie + czyli prześwietlenie. Jeżeli to prześwietlenie jest większe niż +2 EV to miga strzałeczka po prawej stronie drabinki. Lewa strona, strona - (minus) pokazuje niedoświetlenie. Jeżeli obraz jest prześwietlony to na zdjęciu jest biel, jeżeli obraz jest niedoświetlony to zdjęcia są ciemne lub czarne.
Nie wiem co to za obiektyw, który kupiłeś. Ale przy podpinaniu obiektywu przez przejściówkę czas i czułość ustawiasz z poziomu body natomiast przysłonę (jeżeli tylko ten obiektyw taką posiada tzn. nie jest to obiektyw lustrzany) regulujesz pierścieniem na obudowie. Regulacja przysłony w body nie działa, aparat pokazuje, że nie może odczytać przysłony.