anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z ostrzeniem zdjęć.

tomeq188
Początkujący

Problem z ostrzeniem zdjęć.

Byłem dziś w mieście i robiłem sobie zdjęcia moją a200 z kitem. I tu zaczyna się problem z ostrzeniem zdjęć. Wiem że a 200 nie ma wspomagania af ( czyli tej czerwonej lampki ) ale powiem wam że warunki nie były wcale takie złe a problemy były straszne. A kumpel który ma 400d która też nie posiada takiego wspomagania nie miała żadnych problemów. Proszę o jakieś porady które mogą usprawnić ostrzenie robienie zdjęć w trudnych warunkach to moja praca. Jakie macie ustawienia aparatu na takie warunki?? Nie chodzi mi tu o przysłone i migawkę tylko o ustawiania af itd.

59 ODPOW. 59
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Meler, nie sądzisz, że rozmowa w cztery oczy może dać więcej niż dopytywanie na forum? Dlaczego nie porozmawiasz z rodziną? Z 60-letniego doświadczenia warto skorzystać.
Nie, żebym był przeciwny udzielaniu rad na forum, ale mając pod ręką taki bank wiedzy, dopytujesz o podstawowe rzeczy na forum. Nie rozumiem Cię.

------------------------------
fotoamator
Meler-----
Początkujący

przede wszystkim dziekuje za wszelkie informacje.
co do drugiego... hmm z rodzina ;) uwierz mi ze oni by nie wiedzieli o czym ja mowie.
poprzednie pokolenie bylo bardziej w ten temat wdrazone, bardziej ze tak powiem precyzyjne, manualne ustawienia itd, natomiast teraz uwazaja ze automat/półautomat wszystko zalatwi.
Ja jednak uwazam inaczej :)

tomeq188
Początkujący

Hallo a co do mojego problemu?? Dalej nie uzyskałem odpowiedzi co do tego kita 18-55? No i wczoraj robiłem zdjęcia w kubach pożyczonym 400d. Co do ostrzenia to niebo a ziemia. Szybko ostrzy przy AF szerokim, fajnie nasycone kolory, nie przepala fot przy długich czasach.

zobaczę jak będą fotki wychodzić jak przyjdzie mi nowa lampa i obiektyw. jak dalej bedzie taka kicha to będę potwierdzał to co mówią prawie wszyscy. Ze sonz robi dobre tylko telewizory

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Meler napisał(a):

poprzednie pokolenie bylo bardziej w ten temat wdrazone, bardziej ze tak powiem precyzyjne, manualne ustawienia itd, natomiast teraz uwazaja ze automat/półautomat wszystko zalatwi.
Ja jednak uwazam inaczej :)

No, półautomatyczne ustawienia - dobra rzecz. Na takie imprezy - reportaż, wesele, itp. - niezastąpiony. Bardzo ułatwia pracę. (Pełny manual lepszy jest w spokojnych i dobrych warunkach). Ustawiasz potrzebny parametr i automatyka dba o drugi. No i masz pod ręką korektę +/-. I to wszystko można niemal bez odrywania oka od wizjera i szybko. Po co utrudniać sobie życie tam, gdzie nie trzeba?

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

tomeq188 napisał(a):

nie przepala fot przy długich czasach.

Oooo interesujące. Przepały są zazwyczaj wynikiem błędu fotografa - niepoprawnie dobranych parametrów.

tomeq188
Początkujący

ja nie lubie robić na automacie. Czasem pół automat ale strasznie rzadko
na imprezach robię różne efekty które pół automat albo automat nie zrobi.
np to

EDIT LAJAM:
Zdjęcia usunięto ze względu na ich komercyjny charakter (reklama)

Co najdziwniejsze że na takich ustawieniach w moim soniaczu przepalił bym ryje i fotki wyszły by nie ostre

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

tomeq188 napisał(a):

przepalił bym ryje

Sugeruję Ci zmienić słownictwo :smileyexclaim:

profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

To może od razu zmień system bo po co się naciągasz na zbędne koszta, a ja nigdy nic takiego nie usłyszałem

a w zdjęciach nie widzę niczego nadzwyczajnego, zdjęcia robione w jasnych miejscach gdzie także i KIT Sony spokojnie sobie poradzi z odpowiednim ostrzeniem

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

tomeq188 napisał(a):

Co najdziwniejsze że na takich ustawieniach w moim soniaczu przepalił bym **** i fotki wyszły by nie ostre

Ciekawe stwierdzenie, że takie same ustawienia a może przepalić :c7

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

a "takie same" ustawienia w Sony i 400D napewno nie będą takie same, bo to chyba raczej nie możliwe :? chyba że się nie znam