Podziel się wrażeniami!
Byłem dziś w mieście i robiłem sobie zdjęcia moją a200 z kitem. I tu zaczyna się problem z ostrzeniem zdjęć. Wiem że a 200 nie ma wspomagania af ( czyli tej czerwonej lampki ) ale powiem wam że warunki nie były wcale takie złe a problemy były straszne. A kumpel który ma 400d która też nie posiada takiego wspomagania nie miała żadnych problemów. Proszę o jakieś porady które mogą usprawnić ostrzenie robienie zdjęć w trudnych warunkach to moja praca. Jakie macie ustawienia aparatu na takie warunki?? Nie chodzi mi tu o przysłone i migawkę tylko o ustawiania af itd.
Już kilka galerii zrobiłem swoją a200 ale z lipną lampą i niestety muszę stwierdzić że jest źle. 400d spisuje sie 100% lepiej w takich warunkach. na fotkach wyglada że jest w miare jasno bo przecież używam lampy..Nigdy nie byliście na dyskotece?? W sylwestra będe cykał swoją 200 z nową lampą. Zobaczymy.
Tadeusz napisał(a):
No, półautomatyczne ustawienia - dobra rzecz. Na takie imprezy - reportaż, wesele, itp. - niezastąpiony. Bardzo ułatwia pracę. (Pełny manual lepszy jest w spokojnych i dobrych warunkach). Ustawiasz potrzebny parametr i automatyka dba o drugi. No i masz pod ręką korektę +/-.
tomeq188 napisał(a):
W sylwestra będe cykał swoją 200 z nową lampą. Zobaczymy.
Arturro10 nie słyszałeś tego stwierdzenia?? Dziwne?? Ja to słyszę od co 2 osoby zajmującej sie fotografią. A co do ustawień , manual czy automat to co kto lubi.. jednemu sie nie chce, drugi nie umie a trzeci nie ma czasu a czwarty nie lubi. 😛
Dyfuzorek?? Sprawdzę
Arturro10 napisał(a):
a "takie same" ustawienia w Sony i 400D napewno nie będą takie same, bo to chyba raczej nie możliwe chyba że się nie znam
tomeq188 napisał(a):
Dyfuzorek?? Sprawdzę
no właśnie nie słyszałem - chyba za mało przebywam z osobami które zajmują się fotografią
Lajam gdybym tylko miał możliwość to chętnie bym to sprawdził, ale póki co to niestety nie mam jej i widać jednak się nie znam skoro tak napisałem
Meler napisał(a):
jaką lampę kupiłeś? wystarczy ja postawic prosto albo lekko pochylic i zalozyc dyfuzor, to zawsze pomaga, choc nie zawsze lepiej odblysnik sobie zaloz, to daje ladne rozproszenie swiatla bo nie licz na odbicie z sufitu hehe
Lajam napisał(a):
Przy dyfuzorze konieczna jest zmiana regulacji błysku na TTL. To ważne, bo przy ustawieniu ADI i palniku na wprost aparat niepoprawnie dobierze moc lampy.
Arturro10 napisał(a):
no właśnie nie słyszałem - chyba za mało przebywam z osobami które zajmują się fotografią