anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

problem z wejściem do karty

wielgochna
Początkujący

problem z wejściem do karty

Witam wszystkich bardzo serdecznie! Pierwszy raz korzystam z forum. Zanim oddam aparat do naprawy proszę Was o pomoc! Po włożeniu karty do aparatu pojawia się komunikat "Nie można użyć karty" , bądź "nie można użyć karty, Formatować?" Po próbie formatowania występuje "błąd karty". Podczas wyciągania karty, ta nie zatrzymuje się lecz wystrzela. W aparacie były już przywracane ustawienia fabryczne, wyciągane baterie itp.
Wszystkie karty, które znajdowały się w moim aparacie, również przestają być czytane w innej alfie, dopiero po formatowaniu znów działają. Niestety w moim aparacie działają tylko raz albo wcale. Będę wdzięczna za radę.

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj,

Napisz proszę jakich kart używasz (producent i model)

wielgochna
Początkujący

http://www.allegro.pl/item871867752_now ... oclaw.html

Tej karty używam, ale sprawdzałam również na kartach:
- ScanDisk Ultra II (4GB, 15MB/S)
- Lexar Professional (8 GB, 133X)

Problem występuje od niedawna, wcześniej wszystko chodziło jak należy.

wielgochna napisał(a):

Wszystkie karty, które znajdowały się w moim aparacie, również przestają być czytane w innej alfie, dopiero po formatowaniu znów działają.

Czy aparat ma wpływ na późniejsze działanie karty, wydaje się, że na karcie pozostaje jakiś błąd.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Takie problemy oznaczają zazwyczaj wadliwą kartę. Karty Kingstona są dość awaryjne...możliwe że nie da się tej karty naprawić. Tyle, że skoro sytuacja się powtarza z innymi kartami.... :c8 to trochę dziwna sprawa - sugeruję jak najszybszy kontakt z serwisem.

A i jeszcze jedno...czy próbowałaś formatować kartę w komputerze? I czy ona jest w ogóle widoczna jako dysk po podpięciu do komputera?

Pamietaj, że możesz wysłać sprzęt na bezpłatną ekspertyzę w serwisie...płacisz tylko za przesyłkę (chyba, że jesteś z Warszawy lub okolic to można osobiście się pofatygować).

wielgochna
Początkujący

Dziękuję za zaangażowanie!
Sprawdziłam kartę Kingstona w komputerze i rzeczywiście nie widać (karta uszkodzona, błąd odczytu). Widać natomiast kartę Lexara a po włożeniu do aparatu raz ona nie działa a po wyłączeniu aparatu i ponownie włączeniu znów działa.
Czy możliwe jest, że to karta uszkodziła aparat albo czy aparat kartę??

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

wielgochna napisał(a):

Dziękuję za zaangażowanie!
Sprawdziłam kartę Kingstona w komputerze i rzeczywiście nie widać (karta uszkodzona, błąd odczytu). Widać natomiast kartę Lexara a po włożeniu do aparatu raz ona nie działa a po wyłączeniu aparatu i ponownie włączeniu znów działa.
Czy możliwe jest, że to karta uszkodziła aparat albo czy aparat kartę??

No to możemy z dużą pewnością zakładać, że Kingston zaliczył zgon :c9

Nie wkładaj już tego Kingstona do aparatu. :smileyexclaim:

Włóż Lexara, sformatuj w aparacie, wyłącz aparat. Wyjmij kartę. Włącz aparat i przy włączonym aparacie włóż ponownie sformatowanego Lexara i zobacz czy aparat zliczy sobie miejsce na karcie czy nic nie zrobi i nie będzie chciał "współpracować". Jeśli nadal będzie problem to chyba nie pozostaje nic innego niż wizyta w serwisie.

Pozdrawiam, :c10

wielgochna
Początkujący

Dziękuję! Wszystko wskazuje na czytnik widać to jak przy włączonym aparacie wkładam kartę, nadal dzieją się różne dziwne rzeczy, nigdy nie wiadomo kiedy zadziała a kiedy nie.
Jeszcze raz dziękuje, pozdrawiam!

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

No to serwis pozostaje niestety.

Trzymam kciuki za szybką naprawę :thumbsup:

Nie zapomnij proszę poinformować nas o ekspertyzie i efekcie pracy serwisu.
Bardzo ciekawi mnie co się wydarzyło w tym czytniku.

Pozdrawiam,

wielgochna
Początkujący

Witam!
Aparat jest już po naprawie. Wysłałam go do serwisu C.S.I. w Warszawie. Ma wymieniony cały czytnik kart i znów działa! Jestem zadowolona choć robocizna trochę droga 200,- nowy element 150,-. Za to szybka diagnoza usterki i expresowa naprawa! Polecam!
Podziękowania dla Lajama za pomoc ;) !