anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problemy z RAWEM

profile.country.pl_PL.title
agusiapio
Początkujący

Problemy z RAWEM

Witam,
Mam mały problem, a więc
posiadam Alfe 200 i chce robić zdjęcia w RAW zapisują się w ARW
Kiedy wrzuca w photoshopa (wersja 8 ) wyskakuje że plik błędny czy coś podobnego,
Czytałam instrukcję, lecz nie lubię programu do obróbki obrazu od sonego. Czy jest jakiś sposób by można było przerabiać te zdjęcia odrazu w photoshopie?

Pozdrawiam Agnieszka :c37

18 ODPOW. 18
Starosta.
Początkujący

Zainstalować dodatek Camera Raw i powinno być ok :)

Pozdrawia Starosta :grin:
agusiapio
Początkujący

dzięki ;-) już szukam i próbuje ;-)

dejmien
Nowicjusz

a jeśli Camera RAW Ci też nie spasuje, to proponuję zapoznać się z wersją trial Adobe Photoshop Lightroom :) Polecam wersję Beta 3, którą użytkownik może posiadać i użytkować aż to pojawienia się wersji finalnej 3, czyli około marca-kwietnia 2010.

agusiapio
Początkujący

właśnie camera raw nie odpala dalej są błędy ^^
;-) jak dobrze że jest forum ;-)

bocian583
Początkujący

A obrabia ktoś RAW-y w Image Data Conwerter z Sony. Miałem to na płycie która była z aparatem. Niby wszystko ok. ale nie wyostrza mi zdjęć.

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Ważne jest aby ściągnąć camera raw kompatybilny z twoim Photoshopem 8, dodatkowo musisz sprawdzić jakie aparaty ta wersja obsługuje.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

agusiapio napisał(a):

pisałaś, że masz wersję 8 Photoshopa (czyli PS CS), Adobe nie bardzo wspiera stare wersje softu (z prostej przyczyny :smileyarrow: $$$ ), więc ACR, który zainstalowałaś zapewne jest o jakimś niskim oznaczeniu (ACR 3, 4 ?) i nie obsługuje plików z nowszych aparatów (np. a200 wzwyż)

bocian583 napisał(a):

A obrabia ktoś RAW-y w Image Data Conwerter z Sony. Miałem to na płycie która była z aparatem. Niby wszystko ok. ale nie wyostrza mi zdjęć.

Na pewno chodzi Ci o "brak reakcji" podczas zmiany parametrów wyostrzania. A przybliż sobie zdjęcie do 100% lub więcej i zacznij zmieniać suwaczek od wyostrzania ;)

agusiapio
Początkujący

kris napisał(a):

agusiapio napisał(a):

pisałaś, że masz wersję 8 Photoshopa (czyli PS CS), Adobe nie bardzo wspiera stare wersje softu (z prostej przyczyny :smileyarrow: $$$ ), więc ACR, który zainstalowałaś zapewne jest o jakimś niskim oznaczeniu (ACR 3, 4 ?) i nie obsługuje plików z nowszych aparatów (np. a200 wzwyż)

Instalowałam ten najnowszy Camera raw (chyba 5) i dalej nie działa.
Nie wiem co jest grane może tam Alfy 200 nie ma ;-)

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Nie o to chodziło krisowi. Twój Photoshop nie współpracuje z pakietem Adobe Camera Raw powyżej wersji 2.4, a tam nie ma żadnej Alphy. A200, A300, A350 pojawiają się w wersji Camera Raw 4.4.1