anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

program do obróbki plików raw

profile.country.pl_PL.title
darekel
Początkujący

program do obróbki plików raw

Kupiłem a850 ,Chciałbym wiedziec w jakich programach obrabiacie pliki raw.W photoshopie cs4 nie wczytują się te pliki

16 ODPOW. 16
tomek67-----
Początkujący

W czym objawia się ta "lepszość" IDC?

IDC ma tę zaletę, ze dostajemy zdjęcie dokładnie jak z aparatu a mamy możliwość zmiany
balansu bieli, kontrastu itp. dokładnie jak w aparacie.
Produkty Adobe mają nieporównanie większe możliwości,
ale wcale na początku nie jest tak łatwo uzyskać efekt równie zadowalający jak z aparatu.
Przy wielu modelach aparatów kolory są ciut nie takie.
Jak wybierzesz balans bieli na słońce to wcale nie uzyskuje się często takiego balansu jak na aparacie gdy ustawi się słońce itp.
Oczywiście jak ktoś dobrze zna ten soft Adobe i ma wyczucie do kolorów to uzyska bardzo dobre efekty.

profile.country.GB.title
Krzysztof-----
Nowicjusz

Przesada z tymi "nieporównanie większymi możliwościami"...

profile.country.en_GB.title
bartasduch
Początkujący

RAWy "wywołuje" w IDC, a jpegi obrabiam w PSP X2. CS4 - oryginalny trochę drogi nawet jak na hobbistę ;)

Tommygun------
Początkujący

Lightroom 3 beta 2, niczego więcej zasadniczo nie potrzebuje i nie używam. Warto jednak ściągnąć sobie profile a przynajmniej poustawiać odpowiednio kolory w "camera calibration". Na kkm podawałem ciekawe ustawienie dla a900 ale nie pamiętam w którym temacie, jak znajdę, to podam (Kris a może pamiętasz, odpisywałeś w tamtym temacie).

edit - mam:
Red Primary - Hue +4 and Saturation -4
Green Primary - leave it alone!
Blue Primary - Hue +10 Sauration +6

profile.country.PL.title
trutak
Użytkownik

PSE 8 też jest niczego sobie i ma Camera RAW 6.1, a to już naprawdę świetna wtyczka

robert4you
Początkujący

10zer napisał(a):

PePe napisał(a):

Krzysztof napisał(a):

Ja osobiscie uzywam Aperture do wywolywania RAW + Pixelmator, ktory zastepuje mi PS-a. Wadą tych programow jest to, ze sa dostepne tylko na Mac-a.

Wada nie wada zależy kto czego używa ;)
Domyślam się, że jeśli piszesz w tym wątku to posiadasz A900 i akurat Aperture obsługuje ją, mój model niestety nie :(
Jeśli chodzi o Pixelmator pierwszy raz usłyszałem o nim od Ciebie, przetestuje go pod względem kompatybilności z moim aparatem. dzięki

A czego Ci nie obsługuje Aperture ? - Bo Soniaki obsługuje wszystkie.

Rubens-----
Początkujący

Robert, w lutym Aperture jeszcze nie obslugiwal A850. Obsluga A850 weszla dopiero w Aperture3. Wiem, bo sam musialem troche kombinowac ;-)