Podziel się wrażeniami!
Kupiłem a850 ,Chciałbym wiedziec w jakich programach obrabiacie pliki raw.W photoshopie cs4 nie wczytują się te pliki
W czym objawia się ta "lepszość" IDC?
Przesada z tymi "nieporównanie większymi możliwościami"...
RAWy "wywołuje" w IDC, a jpegi obrabiam w PSP X2. CS4 - oryginalny trochę drogi nawet jak na hobbistę
Lightroom 3 beta 2, niczego więcej zasadniczo nie potrzebuje i nie używam. Warto jednak ściągnąć sobie profile a przynajmniej poustawiać odpowiednio kolory w "camera calibration". Na kkm podawałem ciekawe ustawienie dla a900 ale nie pamiętam w którym temacie, jak znajdę, to podam (Kris a może pamiętasz, odpisywałeś w tamtym temacie).
edit - mam:
Red Primary - Hue +4 and Saturation -4
Green Primary - leave it alone!
Blue Primary - Hue +10 Sauration +6
PSE 8 też jest niczego sobie i ma Camera RAW 6.1, a to już naprawdę świetna wtyczka
10zer napisał(a):
PePe napisał(a):
Krzysztof napisał(a):
Ja osobiscie uzywam Aperture do wywolywania RAW + Pixelmator, ktory zastepuje mi PS-a. Wadą tych programow jest to, ze sa dostepne tylko na Mac-a.
Wada nie wada zależy kto czego używa
Domyślam się, że jeśli piszesz w tym wątku to posiadasz A900 i akurat Aperture obsługuje ją, mój model niestety nie
Jeśli chodzi o Pixelmator pierwszy raz usłyszałem o nim od Ciebie, przetestuje go pod względem kompatybilności z moim aparatem. dzięki
Robert, w lutym Aperture jeszcze nie obslugiwal A850. Obsluga A850 weszla dopiero w Aperture3. Wiem, bo sam musialem troche kombinowac