Podziel się wrażeniami!
Czy do programu do obróbki RAW dołączanego z zakupionym aparatem można zdobyć spolszczenie ? ( cusik kiepsko z angielskim )
do każdego programu można zrobić pytanie czy ktoś zrobił (z tego co ja wiem to nie) ale s7raw jest po polsku (nie testowałem) lub zobacz ten link http://www.faststone.org/FSViewerDownload.htm)
arkan2 napisał(a):
Czy do programu do obróbki RAW dołączanego z zakupionym aparatem można zdobyć spolszczenie ? ( cusik kiepsko z angielskim )
Niestety po zainstalowaniu programu z linka który podał Kris cósik nie chce działać może jakieś inne sugestie w czym " obrabiać pliki RAW dobrze żeby po PL.
Z góry dziękuję
po wpisaniu RAW do wyszukiwarki forumowej wyskoczyło mi trochę wyników
polecam korzystać z niej
a tutaj masz :
Lajam napisał(a):
Proste i popularne darmowe:
- Picasa 2
- IrfanView
- Fast Stone Image Viewer
- PhotoFiltre (bardziej zaawansowany)
- Gimp (zaawansowany)
Budżetowe
- PaintShop od Corela
- Photoshop Elements od Adobe (do niego można zainstalować Adobe Camera Raw i świetnie się pracuje na Rawach)
Hi-End
- Photoshop CS
Stricte do RAW (niestety płatne ale rewelacyjne):
- Adobe Lightroom 2
- DxO Optics Pro
- LightZone
Witam... hmmm... Mój pierwszy post )
Używam Adobe Photoshop Lightroom 2.2 jest dostępne spolszczenie.
I chyba w tej chwili trudno o lepszy program...
Wymiata
Polecam do obrobki kazdych zdjec i w goole PhotoShopa ;] a jak ktos jest poczatkujac to zawsze mzoan kupic ksiazke albo scignac kursy chyba najlepszy program do obrobki zdjeć
SonyAlphaA300 napisał(a):
Polecam do obrobki kazdych zdjec i w goole PhotoShopa ;] a jak ktos jest poczatkujac to zawsze mzoan kupic ksiazke albo scignac kursy chyba najlepszy program do obrobki zdjeć
Kosztuje troche nie powiem ale długo już z niego korzystam i naprawde jest warty swojej ceny jako jeden z nielicznych
Bardzo fajne wtyczki sa od NikSoft do photoshopa lub lightrooma, kosztuja w zestawie lekko ponad tysiac zlotych, ale strasznie automatyzuja i ulatwiaja prace ze zdjeciami. Mozna sobie oczywisice wybrac tylko pojedyncze wtyczki, ktore sa nam potrzebne. Najlepsza wtyczka moim zdaniem to dfine, ktora odszumia nam zdjecie, wczesniej je sobie analizujac i wybierajac odpowiednia metode oraz sile odszumiania. Efekt dla mnie nieosiagalny dla odszumiania w lightroomie czy PS.