anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

proszę o odpowiedz ;) chodzi o akumulator i obiektyw

menia21
Nowicjusz

proszę o odpowiedz ;) chodzi o akumulator i obiektyw

Witam mam pytanie, czy moge wykorzystywac zamienniki akumulatora do lustrzanek sony? i drugie pytanie jesli mam obiektyw z silniczkiem to czy przy wlaczonym AF nie moge ruszac pierscieniem tez od ogniskowej czy tylko tym od ostrosci ?

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

1. możesz
2.pierścień ogniskowania zawsze da się obrócić, pierścień ostrzenia nie, tzn. da się ale trzeba użyć dużej siły

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

SZFENDAK napisał(a):

2.pierścień ogniskowania zawsze da się obrócić, pierścień ostrzenia nie, tzn. da się ale trzeba użyć dużej siły

w niektórych obiektywach się da zawsze bez względu na przełącznik AF

profile.country.pl_PL.title
dszczygiel
Poszukiwacz

Dokładnie tak jak mówi SZFENDAK. Ale gdy nie masz obiektywu w którym bez względu na tryb (AF/MF) możesz ustawiać lub poprawiać ostrość - o tym mówi Michał - to nie radzę kręcić nim w trybie AF - słyszałem że może to uszkodzić silnik AF w korpusie. ( Jeżeli bredzę to niech ktoś poprawi :) ) Pozdrawiam,

menia21
Nowicjusz

dokladnie to chodzi mi o obiektyw 18-55 w sklepie przy zakupie wlasnie mi powiedziano zeby lepeij nie krecic pierscieniem bo moze dojsc do uszkodzenia silniczka, tylko wlasnie mialam obawy co do tego czy to chodzi tylko o pierscien ostrosci czy tez o pierscien ogniskowej, bo jezeli o samej ostrosci to ok wole go nie dotykac przy wlaczonym AF, mam obawy co do pierscienia ogniskowej;) wole sie upewnic;)

profile.country.pl_PL.title
hovany
Poszukiwacz

Inaczej nie da się zmienić ogniskowej jak pierścieniem. Możesz być pewna.

BZ