anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Serwis kazał mi zapłacić za stapilizator obrazu. Pomocy.

Stabros-----
Początkujący

Serwis kazał mi zapłacić za stapilizator obrazu. Pomocy.

Mój A300 zaczął robić zdjęcia przesunięte w stosunku do tego co widziałem w wizjerze. Oddałem aparat do serwisu a oni stwierdzili że uszkodzenie jest z mojej winy i kazali mi zapłacić za naprawę 670 zł. Aparatu nie rozkręcałem ani nigdy nim nie uderzyłem. pomyślałem sobie że opinia serwisu jest jak wyrocznia i grzecznie zapłaciłem aby mieć dobry sprzęt, chociaż mam wykupioną gwarancję Extra.
Minęło jednak kilka miesięcy a mój kolega - posiadacz A200 - chwali mi się że jego sprzęt robi dokładnie tak samo jak mój. Poleciłem więc mu serwis ale z przestrogą aby szykował kasę mimo tego że ma gwarancję. Oddał aparat do serwisu i co ciekawe naprawili mu w ramach gwarancji. Pan sprzedawca (przyjmujący zgłoszenie) wyraził nawet opinię że "te modele to tak mają" ale po naprawie problem się już nie powtórzy. Krew mnie zalała gdy to usłyszałem i postanowiłem że zawalczę z serwisem i zażądam weryfikacji mojej sprawy no i oczywiście zwrotu kasy. Tym bardziej że jak teraz się zastanowię to nie wiem co było podstawą stwierdzenia że uszkodzenie jest moją winą i nie podlega gwarancji.

Proszę o wasze opinie w powyższym temacie.
Czy mieliście takie problemy z "tymi modelami"?
Czy myślicie że mam szansę na weryfikację tego co stwierdził serwis?

13 ODPOW. 13
profile.country.pl_PL.title
Style-----
Nowicjusz

To że układ jest wyczulony nie powinno mieć nic wspólnego z możliwością jego uszkodzenia.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Starosta napisał(a):

A SSS można łatwo uszkodzić, ponieważ ten układ musi być wyczulony na jak najmniejsze drgania.

Marku, stabilizacja działa tak naprawdę tylko w momencie naświetlania klatki. ;)

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

Lajam napisał(a):

Starosta napisał(a):

A SSS można łatwo uszkodzić, ponieważ ten układ musi być wyczulony na jak najmniejsze drgania.

Marku, stabilizacja działa tak naprawdę tylko w momencie naświetlania klatki. ;)

i to nawet słychać....

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

szogoon napisał(a):

i to nawet słychać....

Zwłaszcza przy 1/500 :smileyhappy:
edit:
W czasach nieco dłuższych, kiedy montujesz aparat na statywie trza wyłączyć albo się wyłącza automatycznie (BULB) . Tak naprawdę SSS to potrzebna jest mniej więcej przy czasie ca. 1/50-1/10 (zależnie od ogniskowej i trzeźwości te wartości ulegają zmianie). Nie wiem czy zdążysz to usłyszeć.