Podziel się wrażeniami!
W instrukcji pisze "przy pracy w trybach innych niż tryb M ekspozycja jest ustalana automatycznie".
Czy jest taka możliwość, aby po ustawieniu czasu i przysłony samemu dobrać wartość EV, bo w trybie M aparat robi to za mnie w zależności od światła i ustawień czasu, przysłony. W innych trybach ekspozycję mogę wybrać samemu od -2 do +2.
dzięki.
Wartość EV to nic innego jak ocena automatyki aparatu czy zdjęcie zrobione według wybranych parametrów będzie prawidłowo naświetlone. Czyli w programach P, A, S i tematycznych możesz co najwyżej wybrać korektę ekspozycji +/-. Natomiast nie wiem co chciałbyś ustawiać więcej w trybie M. W nim to Ty ustawiasz wszystkie parametry ekspozycji - czas, przesłonę, czułość ISO. Nie ma innych zmiennych.
nismo napisał(a):
W instrukcji pisze "przy pracy w trybach innych niż tryb M ekspozycja jest ustalana automatycznie".
Czy jest taka możliwość, aby po ustawieniu czasu i przysłony samemu dobrać wartość EV, bo w trybie M aparat robi to za mnie w zależności od światła i ustawień czasu, przysłony. W innych trybach ekspozycję mogę wybrać samemu od -2 do +2.
dzięki.
dzięki, już zaczynam powoli to rozumieć.