Podziel się wrażeniami!
nie potrafie znalezc nigdzie takiego tematu.
przed chwila wyczulem lekki przeskok (nie kreci sie plynnie pierscien ostrosi w pelnym zakresie)
mowa o kicie 18-70
gdzies w polowie jest lekka blokada i leci dalej. na razie jest to na tyle male, ze silnik sobie z tym radzi. ciekawe tylko co, jezeli dokladnie w tym miejscu powinien sie naostrzyc przy foceniu.
dodam, ze rowniez dzis przyszedl mi uszkodzony obiektyw sigmy 70-300 z podobnym problemem, ale juz silnik tego nie przeskakuje, trzeba krecic recznie. (kupilem za grosze, wiec postanowilem sprawdzic.)
teraz mi jeszcze na mysl przyszlo czy ta 'choroba' nie mogla sie przeniesc na mojego kita ale chyba ficzynie nie ma na to szans. moj kit generalnie mi nie spadl nigdy. mam go rok. staram sie szanowac.
p.s. ile jest gwarancji na dslr sony poland. konczy mi sie 17 lutego jezeli rok.
warto wyslac, przyjma?
Lajam napisał(a):
Strix napisał(a):
wyślij do serwisu.
Tyle, że jeśli jest po gwarancji, naprawa może przekroczyć koszt zakupu nowgo/używki na jakiejś aukcji
Lajam napisał(a):
Strix napisał(a):
wyślij do serwisu.
Tyle, że jeśli jest po gwarancji, naprawa może przekroczyć koszt zakupu nowgo/używki na jakiejś aukcji
W jaki sposob mozna wykupic gwarancje extra? Czytalem o jakims formularzu czy mozna go gdzies wypelnic on-line?
Polecam zapoznać się z tym tematem LINK
Bein napisał(a):
Witam serdecznie
Myślę że do tego tematu będzie pasował mój problem.
Posiadam Alphe A200 z obiektywem 18-70.
Wczoraj (13-stego ) byłem na targach turystycznych w Berlinie i od samego początku jak tylko wszedłem na targi, robiłem masę zdjęć.
Po ok 5godzinach zepsuł się (chyba) autofocus.
Kiedy chciałem zrobić kolejne zdjęcie autofocus zaczął drgać i głośno "terkoczeć" tak jakby zębatka od silniczka napędzającego AF zeskoczyła.
Focus oczywiście się już nie obracał.
Po ustawieniu focusa na manual terkot jest dalej a focus jest zablokowany.
Terkotanie jest przez jakieś 3sec. po włączeniu aparatu z ustawieniem manual focus a przy ustawionym autofocusie po 3sec przy włączaniu i wyłączaniu aparatu.
Aparat kupiłem w zestawie z z obiektywem 17.11.2008 w sklepie internetowym JAPANFOTO więc o gwarancji chyba nie ma mowy.
Czy komuś przytrafił się taki problem albo słyszał już o tym i wie w czym sęk i jak to naprawić?
Pozdrawiam
Bein napisał(a):
Zaproponowali mi również czyszczenie matrycy za 60zł.... chyba trochę drogo prawda?
Bein - poproszę namiary na ten serwis.
Borykam się właśnie z podobnym problemem. Na początku myślałam że to coś nie tak z nową 50tką, zmieniłam obiektyw na kit i wszystko szło okej. Dzień później przy próbie robienia zdjęć kitem AF całkowicie się zablokował i nastąpił ten 'terkot'. Na manual to samo. Gwarancja mojej A200 skończyła się w marcu.
krrafi napisał(a):
Bein - poproszę namiary na ten serwis.
Bein napisał(a):
U mnie ten problem się powtórzył. Niestety gwarancja naprawy obowiązuje 6 m-cy a obiektyw zepsuł się nieco później. Kiedy zadzwoniłem do serwisu, szanowny Pan ekspert odpowiedział, że te obiektywy tak mają. Naprawią drugi raz i po pewnym czasie znowu się zepsuje i że on nic na to nie poradzi.
I weź tu kup lustrzankę w niższej cenie (dla ludzi, którym nie przelewa się w portfelu), jak później i tak musisz wywalać na nią kupę forsy.