Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich.
Posiadam SLT-A33
Po zrobieniu zdjęcia, jest ono widoczne w podglądzie aparatu.
Wyjmuję kartę i wkładam do laptopa.
Otwieram przeglądarkę, obracam zdjęcie o 90 stopni i zapisuję.
Z powrotem wkładam kartę do aparatu i niestety aparat wyświetla "Nie można wyświetlić"
Gdy w windowsie z powrotem obrócę i zapiszę, to nadal aparat wyświetla ten sam komunikat.
Może mi ktoś wyjaśnic dlaczego się tak dzieje i co można zrobić aby aparat z powrotem wyświetlał zdjęcie
Pozdrawiam
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witaj.
To są moje domysły i podsłuchane opinie, nie wiedza od producentów.
Aparat do wyświetlania zdjęć w aparacie korzysta z różnych informacji zapisanych w kilku katalogach, które tworzy na karcie podczas fotografowania czy też filmowania. Ty dokonując jakiejkolwiek zmiany w komputerze zmieniasz jedynie plik jpeg, natomiast wszelakie inne informacje, z których korzysta aparat nie są modyfikowane. Dlatego apparat nie jest w stanie odnaleźć i przyporządkować zdjęcia zmodyfikowanego przez Ciebie jako zdjęcie wykonane przez aparat i wyświetlić jego podgląd. Tak więc w prosty sposób nie da się oglądać zdjęć wykonanych / obrobionych na komputerze i przeniesionych na kartę pamięci.
Witaj.
To są moje domysły i podsłuchane opinie, nie wiedza od producentów.
Aparat do wyświetlania zdjęć w aparacie korzysta z różnych informacji zapisanych w kilku katalogach, które tworzy na karcie podczas fotografowania czy też filmowania. Ty dokonując jakiejkolwiek zmiany w komputerze zmieniasz jedynie plik jpeg, natomiast wszelakie inne informacje, z których korzysta aparat nie są modyfikowane. Dlatego apparat nie jest w stanie odnaleźć i przyporządkować zdjęcia zmodyfikowanego przez Ciebie jako zdjęcie wykonane przez aparat i wyświetlić jego podgląd. Tak więc w prosty sposób nie da się oglądać zdjęć wykonanych / obrobionych na komputerze i przeniesionych na kartę pamięci.
Witam,
Ja ze swej strony polecam zapomnieć o windowsowej przeglądarce zdjęć.
Najlepiej zainstalować przegladarkę, która odczytuje orientację zdjęcia z pliku JPG i automatycznie obraca zdjęcia podczas przeglądania. Wg mnie najlepszą przeglądarką obecnie jest FastStone Image Viewer, która oczywiście posiada tą funkcję
Pozdrawiam,
Dziękuje za szybką odpowiedź.
Już wiem czego i jak nie robić.
Myślicie, że jest szansa tak zapisania pliku pod jakimś programem, aby jednak SLT wyświetlił go prawidłowo ?
Zastanawia mnie jedno - do czego potrzebne Ci wyświetlanie obrobionych zdjęć na ekranie aparatu?
W zasadzie po nic.
Chce mieć pewne zdjęcia w aparacie.
Po za tym jestem typem człowieka, którego denerwuje swiadomość, że coś nie działa.
Tylko to nie jest tak, że coś nie działa, tylko coś robisz źle na komputerze.
Musisz wziąć poprawkę, że aparat nie jest przeglądarką do zdjeć na karcie. Koniecznie trzeba zachować odpowiedni format aby się te zdjęcia wyświetlały. Prawdopodobnie dochodzi do ingerencji w exif zdjęcia i aparat "nie widzi" już tego zdjęcia.