anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SLT-A33 problem z wyświetlaniem zdjęć.

ROZWIĄZANE
profile.country.pl_PL.title
Kurzki
Początkujący

SLT-A33 problem z wyświetlaniem zdjęć.

Witam wszystkich.

Posiadam SLT-A33

Po zrobieniu zdjęcia, jest ono widoczne w podglądzie aparatu.

Wyjmuję kartę i wkładam do laptopa.

Otwieram przeglądarkę, obracam zdjęcie o 90 stopni i zapisuję.

Z powrotem wkładam kartę do aparatu i niestety aparat wyświetla "Nie można wyświetlić"

Gdy w windowsie z powrotem obrócę i zapiszę, to nadal aparat wyświetla ten sam komunikat.

Może mi ktoś wyjaśnic dlaczego się tak dzieje i co można zrobić aby aparat z powrotem wyświetlał zdjęcie

Pozdrawiam

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Witaj.

To są moje domysły i podsłuchane opinie, nie wiedza od producentów.

Aparat do wyświetlania zdjęć w aparacie korzysta z różnych informacji zapisanych w kilku katalogach, które tworzy na karcie podczas fotografowania czy też filmowania. Ty dokonując jakiejkolwiek zmiany w komputerze zmieniasz jedynie plik jpeg, natomiast wszelakie inne informacje, z których korzysta aparat nie są modyfikowane. Dlatego apparat nie jest w stanie odnaleźć i przyporządkować zdjęcia zmodyfikowanego przez Ciebie jako zdjęcie wykonane przez aparat i wyświetlić jego podgląd. Tak więc w prosty sposób nie da się oglądać zdjęć wykonanych / obrobionych na komputerze i przeniesionych na kartę pamięci.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Witaj.

To są moje domysły i podsłuchane opinie, nie wiedza od producentów.

Aparat do wyświetlania zdjęć w aparacie korzysta z różnych informacji zapisanych w kilku katalogach, które tworzy na karcie podczas fotografowania czy też filmowania. Ty dokonując jakiejkolwiek zmiany w komputerze zmieniasz jedynie plik jpeg, natomiast wszelakie inne informacje, z których korzysta aparat nie są modyfikowane. Dlatego apparat nie jest w stanie odnaleźć i przyporządkować zdjęcia zmodyfikowanego przez Ciebie jako zdjęcie wykonane przez aparat i wyświetlić jego podgląd. Tak więc w prosty sposób nie da się oglądać zdjęć wykonanych / obrobionych na komputerze i przeniesionych na kartę pamięci.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witam,

Ja ze swej strony polecam zapomnieć o windowsowej przeglądarce zdjęć.

Najlepiej zainstalować przegladarkę, która odczytuje orientację zdjęcia z pliku JPG i automatycznie obraca zdjęcia podczas przeglądania. Wg mnie najlepszą przeglądarką obecnie jest FastStone Image Viewer, która oczywiście posiada tą funkcję :slight_smile:

Pozdrawiam,

Kurzki
Początkujący

Dziękuje za szybką odpowiedź.

Już wiem czego i jak nie robić.

Myślicie, że jest szansa tak zapisania pliku pod jakimś programem, aby jednak SLT wyświetlił go prawidłowo ?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Zastanawia mnie jedno - do czego potrzebne Ci wyświetlanie obrobionych zdjęć na ekranie aparatu? :thinking:

Kurzki
Początkujący

W zasadzie po nic.

Chce mieć pewne zdjęcia w aparacie.

Po za tym jestem typem człowieka, którego denerwuje swiadomość, że coś nie działa.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Tylko to nie jest tak, że coś nie działa, tylko coś robisz źle na komputerze. :wink:

Musisz wziąć poprawkę, że aparat nie jest przeglądarką do zdjeć na karcie. Koniecznie trzeba zachować odpowiedni format aby się te zdjęcia wyświetlały. Prawdopodobnie dochodzi do ingerencji w exif zdjęcia i aparat "nie widzi" już tego zdjęcia.