anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

śmieci w obiektywie...

OsiRis-----
Początkujący

śmieci w obiektywie...

sprzęt sony, sal70-300 po spojrzeniu w luźno trzymany obiektyw (jak luneta) widać wewnątrz wyraźne dwa ciaproki widać je również (niestety) na zdjęciach kit nowy na gwarancji. czyścić czy :c10 do serwisu.

20 ODPOW. 20
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

OsiRis napisał(a):

przy min dużej wartości F- czyli spoczynkowej pozycji obiektywu są widoczne centralnie patrząc gołym okiem
przy otwarciu przysłony na max małej wartości F też można się dopatrzeć śmieci które przy spoczynku są "zakryte" listkami - czy jak to się tam zwie ;)
serwis jak nic.

Może zostanę okrzyknięty marudą, ale nie podoba mi się niejednoznaczność i "opisowość" w określeniach przysłon (Osiris, to nie o Ciebie tu chodzi ;) ).
I nie wiem, czy to tylko SONY, czy inni producenci też przyczynili się do tego zamieszania. O co biega? Ano o to, że na wyświetlaczu (zapewne z braku miejsca) jest np. "F16". Co niektórzy traktują jako "F=16".
Tymczasem sprawa jest bardziej skomplikowana.
Mianowice, przysłona to "otwór względny" zależy nie tylko od tego jaką ma średnicę ale i jaką ogniskową ma obiektyw.
Obliczamy go tak: otwór względny=d/f, gdzie d to średnica otworu przyslony a f to ogniskowa obiektywu.
Wyrażamy go na ogół tak: przysłona=1:f/d, czyli 1:ogniskowa/średnica otworu.
Czyli przykładowo: obiektyw o ogniskowej f=50mm i średnicy otworu przysłony d=12,5mm równa się 1:50/12,5=1:4, czyli przysłona 1:4 czyli owe F4.
Czyli zapisujemy przysłonę jako 1:4 lub f/4 a na wyświetlaczu aparatu mamy F4.
Ale dlatego (patrz powyższe obliczenia) 1:4 (F4) jest przysłoną, czyli otworem względnym większym niż np. 1:8 (F8).

No i się nagadałem, ale czy to się komuś przyda?

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
doslav.
Poszukiwacz

Przeczytałem, przyswoiłem, dziękuję :D

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

doslav napisał(a):

Przeczytałem, przyswoiłem, dziękuję :D

Radek, taż Ty to wiesz wszystko :smileyrolleyes:

Dla porządku jeszcze dodam, że od lat fotografujący mówią np.: "przysłona osiem", czy "przysłona dwaosiem", natomiast piszą to: f/8 i f/2,8.

fotoamator
profile.country.pl_PL.title
doslav.
Poszukiwacz

Może i tak ale repetitio est mater studiorum nieprawdaż?

A lepiej dwa razy wiedzieć niż wcale... :nauseated_face:

OsiRis-----
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

ktoś przeczytał i przyswoił :nerd:

bo ponieważ, tak sądzę że :) służy to, jest to pomocne "starym" fotografom ? (liczyli na palcach? kalkulator?)
a teraz poważnie
chyba nie jest możliwe by producent, inżynier dopuścił się zaniedbania w informacjach technicznych.
ale patrząc z pkt. widzenia Tadeusza w DSLR mamy komputer który mógłby podać już istotną wartość na podstawie parametrów ustawionych (czyli przeliczone F)
Domagam się nadzoru autorskiego dla każdego sprzedanego z tym rozwiązaniem aparatu tylko 1 Euro.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

OsiRis napisał(a):

Tadeusz napisał(a):

ktoś przeczytał i przyswoił :nerd:

bo ponieważ, tak sądzę że :) służy to, jest to pomocne "starym" fotografom ? (liczyli na palcach? kalkulator?)
Możesz jaśniej? :c13
a teraz poważnie
chyba nie jest możliwe by producent, inżynier dopuścił się zaniedbania w informacjach technicznych.
Jakiego zaniedbania? :shock:
ale patrząc z pkt. widzenia Tadeusza w DSLR mamy komputer który mógłby podać już istotną wartość na podstawie parametrów ustawionych (czyli przeliczone F)
Domagam się nadzoru autorskiego dla każdego sprzedanego z tym rozwiązaniem aparatu tylko 1 Euro.

Twój sarkazm jest zbędny. Jeśli uważasz, że wiedza podana wyżej jest Ci niepotrzebna, po prostu z niej nie skorzystasz, jeśli za trudna - służę pomocą.

Co chciałeś napisać w ostatnim akapicie? Co chcesz przeliczać? Wszystkie parametry masz podane na wyświetlaczu. Ja uzupełniłem jedynie - jak widać niejasną dla wielu - skrótowość wynikłą zapewne z oszczędności miejsca na wyświetale dane.

Jeśli czegoś nie rozumiesz, po prostu zapytaj. Chętnie wyjaśnię :D

fotoamator
OsiRis-----
Początkujący

Tadeuszu bawiłem się słowem - to wcześniejsze (kalkulator) :)
kiedyś latałeś z tablicami, miałeś ściągi, robiłeś pomiar światła przeliczałeś i... pstryk

a co do F napisałeś :c4 :
-całkowicie się z tym zgadzam.

A co do skrótowości :
jest dobrze jednak dla mnie nie ma to znaczenia jak to jest zoobrazowane "F" "f" "f/" jednak wolałbym by duża wartość F ukazywała duże koło (otwarte) a nie na odwrót.
To taka moja opinia co do całokształtu.
wiem że to "F" są matematycznym wynikiem przeliczania kilku danych ;)

tak więc sorry hanysie :thumbsup:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

OsiRis napisał(a):

Tadeuszu bawiłem się słowem - to wcześniejsze (kalkulator) :)
kiedyś latałeś z tablicami, miałeś ściągi, robiłeś pomiar światła przeliczałeś i... pstryk
He, he, jeszcze gdzieś mam - taki przedwojenny, Agfy - kółko z ząbkami, patrzyło się w niebo, zaznaczało pogodę i czułość filmu i wychodziły pary czas/przysłona :D
a co do F napisałeś :c4 :
-całkowicie się z tym zgadzam.
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/cheers.gif
A co do skrótowości :
jest dobrze jednak dla mnie nie ma to znaczenia jak to jest zoobrazowane "F" "f" "f/" jednak wolałbym by duża wartość F ukazywała duże koło (otwarte) a nie na odwrót.
To taka moja opinia co do całokształtu.
To musiałbyś arytmetykę zmienić :c3 ale myślę, że to kwestia przyzwyczajenia - ja odruchowo widząc małą liczbę - widzę duuuże koło ;)
wiem że to "F" są matematycznym wynikiem przeliczania kilku danych ;)

tak więc sorry hanysie :thumbsup:

http://klubkm.pl/forum/images/smilies/etam.gif zawsze, jak się używa skrótów myślowych będą niedomówienia, dlatego staram się rozwinąć myśl (choć to może nudne i marudnie wygląda). Wiem, że świata nie naprawię i wielu będzie mówiło duże F, nie mając na myśli długiej ogniskowej, tylko mały otwór przysłony, ale liczę na to, że tych kilku, dotąd nieświadomych - zrozumie w czym rzecz i... może zacznie używać? I będzie im łatwiej się porozumiewać?

W każdym razie - http://klubkm.pl/forum/images/smilies/zdrowko2.gif - i ENDhttp://klubkm.pl/forum/images/smilies/offtopic.gif

fotoamator
OsiRis-----
Początkujący

pozwole sobie off topa odświeżyć.
no i stało się obiektyw wrócił z serwisu
jak myślicie?

wratislavian
Początkujący

trzy ciaproki?