Podziel się wrażeniami!
sprzęt sony, sal70-300 po spojrzeniu w luźno trzymany obiektyw (jak luneta) widać wewnątrz wyraźne dwa ciaproki widać je również (niestety) na zdjęciach kit nowy na gwarancji. czyścić czy do serwisu.
OsiRis napisał(a):
przy min dużej wartości F- czyli spoczynkowej pozycji obiektywu są widoczne centralnie patrząc gołym okiem
przy otwarciu przysłony na max małej wartości F też można się dopatrzeć śmieci które przy spoczynku są "zakryte" listkami - czy jak to się tam zwie
serwis jak nic.
Przeczytałem, przyswoiłem, dziękuję
doslav napisał(a):
Przeczytałem, przyswoiłem, dziękuję
Może i tak ale repetitio est mater studiorum nieprawdaż?
A lepiej dwa razy wiedzieć niż wcale...
Tadeusz napisał(a):
ktoś przeczytał i przyswoił
OsiRis napisał(a):
Tadeusz napisał(a):
ktoś przeczytał i przyswoił
bo ponieważ, tak sądzę że służy to, jest to pomocne "starym" fotografom ? (liczyli na palcach? kalkulator?)
Możesz jaśniej?
a teraz poważnie
chyba nie jest możliwe by producent, inżynier dopuścił się zaniedbania w informacjach technicznych.
Jakiego zaniedbania?
ale patrząc z pkt. widzenia Tadeusza w DSLR mamy komputer który mógłby podać już istotną wartość na podstawie parametrów ustawionych (czyli przeliczone F)
Domagam się nadzoru autorskiego dla każdego sprzedanego z tym rozwiązaniem aparatu tylko 1 Euro.
Tadeuszu bawiłem się słowem - to wcześniejsze (kalkulator)
kiedyś latałeś z tablicami, miałeś ściągi, robiłeś pomiar światła przeliczałeś i... pstryk
a co do F napisałeś :
-całkowicie się z tym zgadzam.
A co do skrótowości :
jest dobrze jednak dla mnie nie ma to znaczenia jak to jest zoobrazowane "F" "f" "f/" jednak wolałbym by duża wartość F ukazywała duże koło (otwarte) a nie na odwrót.
To taka moja opinia co do całokształtu.
wiem że to "F" są matematycznym wynikiem przeliczania kilku danych
tak więc sorry hanysie
OsiRis napisał(a):
Tadeuszu bawiłem się słowem - to wcześniejsze (kalkulator)
kiedyś latałeś z tablicami, miałeś ściągi, robiłeś pomiar światła przeliczałeś i... pstryk
He, he, jeszcze gdzieś mam - taki przedwojenny, Agfy - kółko z ząbkami, patrzyło się w niebo, zaznaczało pogodę i czułość filmu i wychodziły pary czas/przysłona
a co do F napisałeś :
-całkowicie się z tym zgadzam.
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/cheers.gif
A co do skrótowości :
jest dobrze jednak dla mnie nie ma to znaczenia jak to jest zoobrazowane "F" "f" "f/" jednak wolałbym by duża wartość F ukazywała duże koło (otwarte) a nie na odwrót.
To taka moja opinia co do całokształtu.
To musiałbyś arytmetykę zmienić ale myślę, że to kwestia przyzwyczajenia - ja odruchowo widząc małą liczbę - widzę duuuże koło
wiem że to "F" są matematycznym wynikiem przeliczania kilku danych
tak więc sorry hanysie
pozwole sobie off topa odświeżyć.
no i stało się obiektyw wrócił z serwisu
jak myślicie?
trzy ciaproki?