Podziel się wrażeniami!
Witam chciałem wybrać kartę pamięci do wymienionego powyżej aparatu.
Zastanawiam się nad.
1. SanDisk SecureDigital SDHC Extreme III 8 GB
Producent: SanDisk
Prędkość odczytu: 20 MB/s
Prędkość zapisu: 20 MB/s
Gwarancja: wieczysta
2. SanDisk SecureDigital SDHC Ultra 16 GB
Producent: SanDisk
Prędkość odczytu: 15 MB/s
Prędkość zapisu: 9 MB/s
Gwarancja: wieczysta
3. Kingston SecureDigital SDHC Class4 16 GB
Rodzaj SecureDigital High Capacity
Pojemność 16 GB
Maksymalna prędkość odczytu [MB/s] 23
Maksymalna prędkość zapisu [MB/s] 20
Zastanawiam się nad 1 lub 3.
1. ma dobre parametry zapisu, 20 MB/S
Natomiast 3 do końca nie wiem czy ma również 20 MB czy tylko tak piszą, bo na większości stron jest napisane Class4 i tyle.
Doradźcie mi jaką kartę wybrać czy jak wybiorę 3, dobrze aparat będzie z nią pracował ??, nie będzie się mulił przy zapisie ??
a może wy mi napiszecie jakąś inną, dobrze by było gdyby pojemność była 16 GB, wiadomo tyle że prędkość zapisu również jest ważna nie chce by się mulił.
Napiszcie mi proszę którą wybrać lub jaką inną kupić o pojemnościach 8 lub 16 GB
Jak wygląda sprawa pokrowców na aparat, czy kupując kupuje się na dany model czy jak to wygląda ??, z jakich wy korzystacie pokrowców ??
Dziękuję serdecznie za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich i Życzę Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku..
Witaj
Pierwsza opcja najlepsza jeżeli chodzi o kartę. 8GB będzie wystarczające
A co do pokrowca to możesz porozglądać się w sklepie typu Fotojoker itd. i przymierzyć, żeby się potem się nie rozczarować
Choć zastanów się czy to aby ma być na pewno pokrowiec. Na początek może wystarczyć.
Lecz jeżeli zaczniesz dokupywać co nieco - obiektywy, lampa itd.- wtedy do pokrowca nie zmieścisz. Także w tej kwestii się zastanów
Dziękuję serdecznie za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich i Życzę Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku..
SanDisk :smileyarrow:
Więc jeśli tylko możesz sobie na nie pozwolić, to gorąco polecam, ja się nigdy nie przejechałem.
A i o szybkość możesz być spokojny, raczej z zapasem powinny Ci wystarczyć
Co do wielkości - osobiście wolę dwie karty po 8GB niż jedną 16stkę - w razie jakiegoś "W" - zgubienia albo uszkodzenia karty, połowę zdjęć mam szanse zachować:)
Odnośnie pokrowca natomiast...zależy o co pytasz Futerał typu colt np (taki trójkątny na puszkę z jakimś nie za dużym szkłem - dobry na spacery jak gratów tachać wszystkich nie chcesz), torbę na trochę więcej sprzętu, czy w ogóle plecak np?
Jest parę ogólnie uznanych i polecanych firm, takich jak np. LowePro czy Tamrac, które to mają bardzo szeroką ofertę gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.
Aczkolwiek oryginalne torby foto Sony, poza tą dodawaną w prezencie do A330 (IMO), też się czego wstydzić nie mają i są bdb wykonane.
Pochodź, pooglądaj, pomacaj, poprzymierzaj - rynek jest tu na tyle bogaty że na pewno znajdziesz coś dla siebie
Nie wiem czy potrzebnie się pcham w karty sdhc może faktycznie taki
SanDisk Memory Stick PRO Duo, był by wystarczający tylko, że wyczytałem że ma ledwo 10 mb/s a to troszkę mało, oraz nurtuje mnie to że karta 16 GB o podobnych parametrach czyli punk 3. ma prędkości zapisu i odczytu podobno takie jak punkt 1 a cena jest taka sama, z tego powodu nie potrafię się zdecydować, wiadomo że miejsce jest ważne, szybkość też, nie chce popełnić gafy i kupić kiepskiej karty.
Tyle że 10 MB/s to troszkę wolny zapis przynajmniej tak mi się wydaje, faktycznie cena koło 100 zł to nie wiele, ale za pierwszą kartę którą wymieniłem trzeba zapłacić koło 160 zł a ma 20 MB/s przy zapisie jak i odczycie, podczas robienia zdjęć jest potrzebny szybki zapis, i nie wiem jaką przepustowość ma taki aparat z tąd pytania moje do was.
Jeśli chodzi o rozmiary to 16 GB czyli 3 pozycję już idzie kupić.
za 160 zł czyli podobne pieniądze jak 8 GB, a jeśli prędkość ich jest taka sama, bo nie mam pewności bo różnie sprzedawcy piszą, to za te samą cenę mam 2 razy większą kartę a wiadomo że apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Kartę potrzebuję kupić w przyszłym tygodniu najpóźniej dlatego was proszę o jakieś rady oraz opinie, dziękuję serdecznie za wszelkie uwagi oraz sugestie.
jest taka zasada, że lepiej mieć (przykładowo) 2 karty po 8GB niż jedną 16 GB.
Dlatego, że jak pojedziesz sobie na wakacje i padnie Ci karta (pech), to wtedy jest szansa na zdjęcia z drugiej karty
Rozumiem że z punktu utraty danych to jest lepiej mieć 2 mniejsze karty pamięci, dociekam tak o tym ponieważ jak wyżej wspomniałem cena jest podobna tych kart i nie chce nie potrzebnie przepłacać.
Czyli rozumiem że najlepszym wyborem dla mojego aparatu będzie karta z punktu 1.?
Proszę mi jeszcze napisać czy jest sens pchania się w ten rodzaj czy nie lepiej zainwestować w kartę sony o podobnych parametrach a tańszą o 50%.
Np. taka karta przykładowo
Sony MemoryStick Pro Duo Mark2 8GB (MSEX8G)
Informacje z strony http://www.euro.com.pl/karty-pamieci3/dane-techniczne-sony-memory-stick-pro-duo-8-gb-saszetka-na-apa...
Typ pamięci Memory Stick Pro Duo
Pojemność 8 GB
Maks. szybkość zapisu 32 MB/s
Maks. szykość odczytu 32 MB/s
Wymiary (wys x szer x gr) 20x31x1,6 mm
Opis Do wszystkich aparatów Sony Cyber-shot, kamer Handycam, komputerów VAIO, konsoli PSP i lustrzanek Alpha wprowadzonych do obrotu po 2007 roku
www http://www.sony.pl/product/ms-pro-duo/msmt8g.
Cena jakieś 113 zł
Dane ze sklepu:http://www.mixmedia.pl/?zobacz=122342245
I właśnie pojawia mi się tu pytanie
ta karta kosztuje prawie 50% mniej niż sandisk, według danych zapis do 30 MB/s
Co przemawia na korzyść tej karty.
Czy taki typ podejdzie bezproblemu do Alfy 230 ? oraz czy faktycznie dane prędkości zapisu są autentyczne, karty takie same ale firmy sandisk mają już zaledwo 10 mb
Co będzie lepszym wyborem ta karta Sony czy Sandisk z pierwszego posta(punk1)
Ewentualnie napiszcie mi jak model takiej karty szukać.
Zwróć uwagę na jeszcze jedną ewentualność. Jest sporo kart-podróbek, czyli jakiś NN z etykietą znanego wytwórcy. Takie karty charakteryzują się często niższym transferem niż ma oryginała, dużo niższą ceną i... słabą trwałością - luboą paść w najmniej stosownym momencie.
Jak się ustrzec? Kupować u dobrych sprzedawców. Salonie Sony podróbki nie kupisz, w sklepiku internetowym, który ma bardzo niskie ceny - jest duże prawdopodobieństwo, że tak.
Najszybsze MemorySticki Sony to seria HX.
Panowie już sam nie wiem co kupić a co nie, zacząłem szukać i karty MS Pro Duo wersja HX to jakieś 180zł wiec może się zdecydować na pierwszą pozycję czyli
SanDisk SecureDigital SDHC Extreme III 8 GB(160 zł) ???
Poproszę o konkrety bo niby wszystko wiedziałem a teraz nie wiem już nic.
nikt za ciebie nie podejmie decyzji.
To są twoje pieniądze
grunt by format karty się zgadzał