Podziel się wrażeniami!
Witam chciałem wybrać kartę pamięci do wymienionego powyżej aparatu.
Zastanawiam się nad.
1. SanDisk SecureDigital SDHC Extreme III 8 GB
Producent: SanDisk
Prędkość odczytu: 20 MB/s
Prędkość zapisu: 20 MB/s
Gwarancja: wieczysta
2. SanDisk SecureDigital SDHC Ultra 16 GB
Prędkość odczytu: 15 MB/s
Prędkość zapisu: 9 MB/s
3. Kingston SecureDigital SDHC Class4 16 GB
Rodzaj SecureDigital High Capacity
Pojemność 16 GB
Maksymalna prędkość odczytu [MB/s] 23
Maksymalna prędkość zapisu [MB/s] 20
Zastanawiam się nad 1 lub 3.
1. ma dobre parametry zapisu, 20 MB/S
Natomiast 3 do końca nie wiem czy ma również 20 MB czy tylko tak piszą, bo na większości stron jest napisane Class4 i tyle.
Doradźcie mi jaką kartę wybrać czy jak wybiorę 3, dobrze aparat będzie z nią pracował ??, nie będzie się mulił przy zapisie ??
a może wy mi napiszecie jakąś inną, dobrze by było gdyby pojemność była 16 GB, wiadomo tyle że prędkość zapisu również jest ważna nie chce by się mulił.
Napiszcie mi proszę którą wybrać lub jaką inną kupić o pojemnościach 8 lub 16 GB
Jak wygląda sprawa pokrowców na aparat, czy kupując kupuje się na dany model czy jak to wygląda ??, z jakich wy korzystacie pokrowców ??
Dziękuję serdecznie za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich i Życzę Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku..
Kup najlepszą kartę na jaką Cię stać
W końcu to ona przechowuje efekty Twojej pracy i niemałych pieniędzy wsadzonych w sprzęt
Ja od zawsze mam Sandisk'i, i nie mogę narzekać - nigdy na szczęście jeszcze mnie nie zawiodły, w aparatach, kompaktach, telefonach, komputerach itd itp.
Poza prędkościami, zwracaj uwagę też chociażby jakie temperatury karta toleruje - żeby się nie okazało że nieduży mróz albo gorętsze lato jej już szkodzi:)
Jak chcesz najwyższą tutaj półkę, to polecałbym SanDisk Extreme® III Memory Stick PRO-HG Duo™ albo SanDisk Extreme® III 30MB/s Edition SDHC™
A z którą kartę, SD czy MS Twoja A230 polubi się bardziej - to niech osoby lepiej znające ten aparat się wypowiedzą
Dziękuję panowie za wszelką pomoc. nie chodzi o to że mnie nie stać tylko chce kupić dobrą kartę a nie chce za nią przepłacać, nie jestem zawodowym fotografem a amatorem, dlatego nie rozglądam się za kartami po 500 zł. bo to lekka przesada połowa ceny prawie aparatu
Może innaczej która jest lepsza
1. SanDisk SecureDigital SDHC Extreme III 8 GB
Prędkość odczytu: 20 MB/s
Prędkość zapisu: 20 MB/s
Cena: 159 zł
2. SONY MEMORY STICK MS PRO DUO MARK2 8GB
Typ pamięci Memory Stick Pro Duo
Pojemność 8 GB
Maks. szybkość zapisu 32 MB/s
Maks. szykość odczytu 32 MB/s
Wymiary (wys x szer x gr) 20x31x1,6 mm
Opis Do wszystkich aparatów Sony Cyber-shot, kamer Handycam, komputerów VAIO, konsoli PSP i lustrzanek Alpha wprowadzonych do obrotu po 2007 roku
Cena 145 zł w salonie sony
Jak widzicie cena jest podobna bardzo, a w karcie sony są lepsze parametry.
Może wypowiedzieć się jakiś fachowiec na ten temat ??, czy wybór sony będzie lepszy czy jednak sandisk ??
Azazel Co sądzisz o tej "Sony" ?? z punktu 2 tego posta, jeśli chodzi o cenę to chciałem w 200 zł się zmieścić, dlatego tylko po tych kartach patrze.
Czy ta "sony" faktycznie będzie miała te (30-32MB/s)
z wypowiedzi na salonie twierdził że będzie tyle miała tyle że przy robieniu zdjęć nie odczuję tego ale przy kopiowaniu lub przeglądaniu da się zauważyć.
Co wy panowie o tym myślicie ??
Jeszcze raz dziękuję.
Szkoda że nikt nie chce wyrazić swoją fachową opinie.
Dziękuję przynajmniej za próby pomocy.
Pozdrawiam serdecznie.
Szkoda że nikt nie chce wyrazić swoją fachową opinie.
Właśnie też na to liczyłem, że ktoś się wypowie, najlepiej było by kupić 2 i przetestować, sądziłem że ktoś wyrazi swoją opinie i napiszę mi np. że ta sonka jest wolniejsza albo szybsza w praktyce, tylko to chciałem wiedzieć no ale trudno.
Dziękuję za dobre chęci..