Podziel się wrażeniami!
Witam mam pytanie czy ustawienie strefy twórczej coś poprawia,mam teraz ustawienia na standard,ostrość +3 nasycenie +1 kontrast 0.Przy ustawieniach DRO Auto zauważyłem że fotki mają większe szumy,bardziej korzystam z HDR ,jak najlepiej ustawić ST i DRO
proszę o radę,może się podzielicie swoimi ustawieniami korpusu,wiem że każdy ma swoje indywidualne ustawienia,ale może znajdzie się jakiś złoty środek
z góry dziękuje
Czy dobrze mi się wydaje że każdy obiektyw ma inną, sobie specyficzną charakterystykę. Chodzi mi o taki efekt który zauważyłem gdy na 500+SAM18-55 czarne włosy wyszły z poblaskiem niebieskiego co uznałem początkowo za winę studia wywołującego. No ale wczoraj byłem z moją 500+Sigma70-300 w lesie i zdziwiło mnie wieczorem przy komputerku jak kiepskie kolory mają niektóre obiekty. Były jakieś blade i mdłe, a stąd między innymi wypływa moje pytanie:
Czy jest jakaś optymalna wartość dla parametrów strefy twórczej. Taka baza pozwalające uzyskać naturalny (lub jemu najbliższy) kolor obrazu. Baza od której potem można ująć lub dodać w zależności od naszych subiektywnych ocen.
Wiem, można w kompie wiele ale jest taka funkcja w , więc chciałbym ją przynajmniej optymalnie ustawić.
Witaj falcon-r
Właściwie Michał i Piotr napisali CI już wszystko, przy czym Piotr, jak zwykle, bardzo szczegółowo a Michał - ogólnikowo
Reasumując: światło (tu słoneczne, które dociera do nas) ma różne zabarwienie, zależne od pory roku, pory dnia, zachmurzenia, rodzaju chmur, otoczenia (czy blisko lasu, na łące, na plaży, w lesie, czy np. w pobliżu ściany z czerwonej cegły). I w zależności od tych (i wielu innych) czynników, zabarwienie pewnych partii zdjęcia będzie się zmieniać. I - jak Piotr zauważył - wzrok nie jest w stanie tego dostrzec (w zasadzie).
Natomiast fotografujący winien o tym pamiętać i zdawać sobie z tego zjawiska sprawę.
Dawniej w powiększalniku używano specjalnych filtrów do poprawy zabarwienia zdjęcia, co było bardzo czasochłonne - teraz, w programie graficznym robimy to w parę sekund. I nie jest to przestępstwem, tylko normalnym wykorzystaniem możliwości technicznych.
A strefę twórczą (jeśli fotografujesz w jpg) warto poznać i poeksperymentować z różnymi ustawieniami
Powodzenia!
Wiedziałem że mogę na Państwa liczyć. Dziękuje uprzejmie za tak szybką reakcje i dość szczegółową odpowiedz.
Na większości forum powtarzanie wątków kwitowane jest w najlepszym razie zwrotem "użyj opcji szukaj". Dlatego nie rozpisywałem się wyliczając zonk-i (cytując Pana "piotruso") które wyłapałem i częściowo zrozumiałem po lekturze forum. Wiele zagwostek wynika bezpośrednio lub pośrednio w dyskusjach przy danym temacie i czytając z poszczególnych puzli układa się całość danego problemu. Dlatego nie zdarzało mi się dotychczas pisać bo i o czym, a skoro jednak się odważyłem to pociągne to dalej.
Autor tematu pisał " standard,ostrość +3 nasycenie +1 kontrast 0 " i to mnie zmotywowało do działania by pytać o ustawiania strefy twórczej. Pan piotruso podaje natomiast że " stosuję strefę vivid i zmieniam w niej tylko wyostrzanie na +2 " i o takie informacje mi chodzi z krótką motywacją dlaczego. Balans bieli wspomniany przez Pana Michała jest jakimś wyjściem ale skoro załatwi temperaturę barw to pytam dalej do czego jest strefa twórcza.
Wspomnieć jeszcze muszę że w Zenicie i LZ-5 wszystko z kolorkami było dobrze, a to że nie rejestruje kolorków naturalnych wydawało mi się brakiem u mnie wiedzy jak ustawić sprzęt który w moim mniemaniu miał być kompromisem tych dwóch wspomnianych. Przy lekturze forum wyłapałem, że pewne rodzaje matryc mają skłonności do rejestrowania w danej tonacji (że tak się wyraże) i to powoduje konieczność podbijania ustawień.
Wiem że kalibracja monitora (co robiłem), a i sprzęt mam chyba także niezły (tak myśle) ale jak słusznie padło dalej każdy widzi inaczej co ma zastosowanie w moim przypadku bo mam pewną wade wzroku (kolejny powód mojego zainteresowania tematem). RAWy też nie załatwią problemu choć są pewnym wyjściem które po zastanowieniu kieruje ponownie do punktu zero (bo obróbka, bo mała karta, itd.) bo i po co jest taka funkcja w (czyt. mój 1 post).
Może zaczynam chaotycznie pisać ale pytanie nadal pozostaje z mojej strony takie: Do czego jak nie nasycenie/odwzorowanie barw służy ustawienie strefy twórczej i jak ją ustawić by w pewnym przedziale/zakresie pozwalała uzyskać jak najbliżej naturalny kolor obiektu.
Koledzy (że se tak pozwole), wiem że poeksperymentuje i dojde do tego sam, ale to potrwa i obiekt (czytaj mój syn) najczęściej fotografowany zamiast 4 miesiące może wtedy gasić świeczki na torcie.
PS: Panie "piotruso" jak mam rozumieć: Masz odpowiednie profile? Przepraszam ale czasem inaczej coś nazywamy, a wole zapytać niż się domyślać.
Wspomnieć jeszcze muszę że w Zenicie i LZ-5 wszystko z kolorkami było dobrze, .
Może zaczynam chaotycznie pisać ale pytanie nadal pozostaje z mojej strony takie: Do czego jak nie nasycenie/odwzorowanie barw służy ustawienie strefy twórczej i jak ją ustawić by w pewnym przedziale/zakresie pozwalała uzyskać jak najbliżej naturalny kolor obiektu.
Koledzy (że se tak pozwole), wiem że poeksperymentuje i dojde do tego sam, ale to potrwa i obiekt (czytaj mój syn) najczęściej fotografowany zamiast 4 miesiące może wtedy gasić świeczki na torcie.
PS: Panie "piotruso" jak mam rozumieć: Masz odpowiednie profile? Przepraszam ale czasem inaczej coś nazywamy, a wole zapytać niż się domyślać.
armalite napisał(a):
Ech, to były czasy... Ja pamiętam, że najlepsze były kolory, jak się robiło zdjęcia na kliszach Fuji i wywoływało na papierze Aqua...
Witam! Nie chce zakładać nowego tematu.Co to są za funkce DRO i funkcja HDR.Nie zabardzo je rozumiem.Czy sa one przydatne w fotografowaniu ptaków?
HDR na pewno nie... DRO, może - czasami.tomcio15 napisał(a):
Czy sa one przydatne w fotografowaniu ptaków?
O HDR znajdziesz mnóstwo w W skrócie, chodzi o to, że aparat wykonuje 3 zdjęcia naświetlając wg światłomierza, na cienie i na światła, a potem łączy je w jeden obraz o dużej rozpietości tonalnej.tomcio15 napisał(a):
.Co to są za funkce DRO i funkcja HDR
Witam mam nadzieję że dobrze trafiłem
Posiadam a 580 dopiero tydzień i jest to moja pierwsza lustrzanka.
Czy orientuje się ktoś z was gdzie włącza się opcję bracketing a i przy robieniu zdjęć hdr auto robi mi 2 zdjęcia zamiast 3- czy to też gdzieś się ustawia
Bracketing włączasz tym przyciskiem obok ISO (tam gdzie jest ikonka z zegarkiem i te 3 prostokąciki oznaczające tryb seryjny)
Przy HDR aparat wykonuje 3 klatki i składa to w 1 zdjęcie.
Prawdopodobnie pokazuje Ci na wyświetlaczu 2 zdjęcia - z i bez użycia HDR. To normalne.