Podziel się wrażeniami!
Witam mam problem z A200 Przy długich naświetlaniach,górny prawy i lewy narożnik wyglądaja jkby na nie zachodzilo fioletowe światło.Aparat jest po gwarancji a ja nie wiem co może być nie tak? Postaram się wstawić jakies zdjecie,ale puki co proszę o pomoc.
Zgaduję. Jest to efekt długiego naświetlania przy otwartym wizjerze.
Ale poczekam na inne opinie. Zdjęcie jest mocno skompresowane i wygląda jak zdjęcie ekranu.
Przy 15 sekundach i ISO 200 nie powinno nic takiego wyskoczyć.
Czy zdjęcia wykonywałeś w miejscu pozbawionym źródeł światła?
zdjęcie było robione w gararzu,mialem tylko mala lampke 3m przed obiektywem bo chcialem napisac cos swiatlem,ale tak to nie bylo tam zadnego zródla swiatla.
Jeśli mogę coś zaproponować. Dla porównania zrób zdjęcie ciemnego nieba ze statywu wprost w górę tak żeby światło nie mogło się dostać z boków (najlepiej załóż osłonę wizjera i przeciwsłoneczną dla obiektywu). Z dala od latarni itp.. Pełny manual, samowyzwalacz, nieskończoność i pstryk.
Tomek69N napisał(a):
Dla porównania zrób zdjęcie ciemnego nieba ze statywu wprost w górę tak żeby światło nie mogło się dostać z boków (najlepiej załóż osłonę wizjera i przeciwsłoneczną dla obiektywu).
Nom, brzoza dobrze kombinuje - najlepiej założyć dekielek, do ciemnego pomieszczenia i zrobić zdjęcie przy tych ustawieniach co poprzednie - jeśli dalej będą jasne narożniki to ślij aparat do serwisu.
jeżeli miałeś żarówkę na wprost aparatu prawdopodobnie powieszoną na suficie a po bokach białe ściany to światło mogło się od nich odbić. zgaduję, że miałeś osłonkę przeciwsłoneczną na obiektywie.