anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Szerokokątny do A77 od Zeissa

profile.country.pl_PL.title
marlan
Poszukiwacz

Szerokokątny do A77 od Zeissa

Dzień Dobry

Mam zamiar nabyć obiektyw szerokokątny do A77, mam obecnie obiektyw z 2.8/16-50ssm i nie jestem szczególnie nim zachwycony :( Mam również dinozaura Sony DSC R1 z Carl Zeiss typu Vario Sonnar T* 24-120 mm - i no aż trudno uwierzyć kolorystyka, plastyka itp. zdjęć bardziej mi się podoba w dinozaurze :) - więc myślę o szerokokątnym od Zeissa , co moglibyście mi doradzić ?

23 ODPOW. 23
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

marlan napisał(a):

Nie przeczę brak mi i jednego i drugiego, ale po kilku tysiącach zdjęciach zrobionych na obiektywie Sony za cholerę nie jestem zadowolony z żadnego, a na Zeissie nie miałem takich problemów ...

Logiem nie zrobisz lepszych zdjęć. Najpierw fotograf, potem sprzęt :D

marlan
Poszukiwacz

A tammm.... nie chodzi mi o lepsze zdjęcia w sensie stricte technicznym, zależy mi na ich nastroju, odpowiedniej miękkości, barwie - co z tego że na obiektywie Sony wyjdzie mi czasami super ostre i idealne jakościowo zdjęcie jak za cholerę nie ma w nim duszy w porównaniu z starym DSC R1. Frustruje mnie to, wiem ze lustrzanka to inny świat w porównaniu z logiem, ale coś mi tu nie gra , bo to nie możliwe żeby ani jedno zdjęcie z lustrzanki mi się nie podobało ....

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

marlan napisał(a):

Nie przeczę brak mi i jednego i drugiego, ale po kilku tysiącach zdjęciach zrobionych na obiektywie Sony za cholerę nie jestem zadowolony z żadnego, a na Zeissie nie miałem takich problemów ...

Mógłbyś opisać te rzeczy, które wzbudzają niezadowolenie?

Być może faktycznie jak zasugerował początkowo kris, po prostu wystarczy troszkę w strefie twórczej "zamieszać"? :c20

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

marlan napisał(a):

A tammm.... nie chodzi mi o lepsze zdjęcia w sensie stricte technicznym, zależy mi na ich nastroju, odpowiedniej miękkości, barwie - co z tego że na obiektywie Sony wyjdzie mi czasami super ostre i idealne jakościowo zdjęcie jak za cholerę nie ma w nim duszy w porównaniu z starym DSC R1. Frustruje mnie to, wiem ze lustrzanka to inny świat w porównaniu z logiem, ale coś mi tu nie gra , bo to nie możliwe żeby ani jedno zdjęcie z lustrzanki mi się nie podobało ....

Na początku? Możliwe. Wszystko zależy czego człowiek od aparatu oczekuje. Im więcej zdjęć wstawisz, tym nam będzie łatwiej Ci pomóc :D

Nie wiem, czy doczytałeś:

kris napisał(a):

Poza tym jesteś "ze śląska". Organizujemy spotkania, plenery. Wpadnij. Można się wymieniać doświadczeniem z innymi :D

marlan
Poszukiwacz

:) doczytałem, dziękuje za zaproszenie :) i bardzo chętnie, gdzie znaleźć dokładne info co do spotkań ?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Śląskie spotkania

marlan
Poszukiwacz

Dziękuję, poszukam tego CZ 16-35 2.8 bo to mi pasuje do mojego zaplanowanego kryzysu wieku średniego (co bardziej ekstremalne punkty z tego planu Żona mi stanowczo skreśliła), gdybyście mieli jakieś inne ciekawe propozycje (odnośnie obiektywów) będę wdzięczny za poradę.
Pozdrawiam

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

To może, jeżeli szukasz czegoś takiego "minoltowskiego" to Minolta 17-35/3,5 G. Tylko upolować go musisz bo oczywiście nieprodukowany.
Natomiast trzymając się tytułu wątku jeżeli chcesz szkło od Zeissa to firma wyprodukowała chyba tylko 6 takich obiektywów:
16-35/2,8
16-80/3,5-4,5
24-70/2,8
24/2
85/1,4
135/1,8

profile.country.PL.title
Dibo..
Poszukiwacz

marlan napisał(a):

A ja tu widzę inną rzecz. Zwykłe aparaty ingerują w wykonane zdjęcia poddając je obróbce i zazwyczaj podbijają kontrast, ostrość, nasycenie, itd. celem spodobania się "fotografowi amatorowi". Może przez to czujesz, że zdjęcia z R1 mają duszę. Zdjęcia z lustrzanek są "surowe" dlatego też może Twój problem tkwi w późniejszej obróbce.

FF | APS-C | 8 | 18-250 | 16-50 | 35 | 135 | HVL-F58AM
profile.country.pl_PL.title
marlan
Poszukiwacz

Dibo - może masz rację, to dokładnie takie określenie jakiego użyłbym do tej sytuacji "surowe" - czyli więcej pracy z a77 i zobaczymy.

Piotruso - a który byś Ty doradzał od CZ ? jak pisałem mam 2.8/16-50ssm, więc coś może co uzupełniłoby możliwości A77.