Podziel się wrażeniami!
Dzień Dobry
Mam zamiar nabyć obiektyw szerokokątny do A77, mam obecnie obiektyw z 2.8/16-50ssm i nie jestem szczególnie nim zachwycony Mam również dinozaura Sony DSC R1 z Carl Zeiss typu Vario Sonnar T* 24-120 mm - i no aż trudno uwierzyć kolorystyka, plastyka itp. zdjęć bardziej mi się podoba w dinozaurze - więc myślę o szerokokątnym od Zeissa , co moglibyście mi doradzić ?
marlan napisał(a):
Nie przeczę brak mi i jednego i drugiego, ale po kilku tysiącach zdjęciach zrobionych na obiektywie Sony za cholerę nie jestem zadowolony z żadnego, a na Zeissie nie miałem takich problemów ...
A tammm.... nie chodzi mi o lepsze zdjęcia w sensie stricte technicznym, zależy mi na ich nastroju, odpowiedniej miękkości, barwie - co z tego że na obiektywie Sony wyjdzie mi czasami super ostre i idealne jakościowo zdjęcie jak za cholerę nie ma w nim duszy w porównaniu z starym DSC R1. Frustruje mnie to, wiem ze lustrzanka to inny świat w porównaniu z logiem, ale coś mi tu nie gra , bo to nie możliwe żeby ani jedno zdjęcie z lustrzanki mi się nie podobało ....
marlan napisał(a):
Nie przeczę brak mi i jednego i drugiego, ale po kilku tysiącach zdjęciach zrobionych na obiektywie Sony za cholerę nie jestem zadowolony z żadnego, a na Zeissie nie miałem takich problemów ...
marlan napisał(a):
A tammm.... nie chodzi mi o lepsze zdjęcia w sensie stricte technicznym, zależy mi na ich nastroju, odpowiedniej miękkości, barwie - co z tego że na obiektywie Sony wyjdzie mi czasami super ostre i idealne jakościowo zdjęcie jak za cholerę nie ma w nim duszy w porównaniu z starym DSC R1. Frustruje mnie to, wiem ze lustrzanka to inny świat w porównaniu z logiem, ale coś mi tu nie gra , bo to nie możliwe żeby ani jedno zdjęcie z lustrzanki mi się nie podobało ....
kris napisał(a):
Poza tym jesteś "ze śląska". Organizujemy spotkania, plenery. Wpadnij. Można się wymieniać doświadczeniem z innymi
doczytałem, dziękuje za zaproszenie i bardzo chętnie, gdzie znaleźć dokładne info co do spotkań ?
Śląskie spotkania
Dziękuję, poszukam tego CZ 16-35 2.8 bo to mi pasuje do mojego zaplanowanego kryzysu wieku średniego (co bardziej ekstremalne punkty z tego planu Żona mi stanowczo skreśliła), gdybyście mieli jakieś inne ciekawe propozycje (odnośnie obiektywów) będę wdzięczny za poradę.
Pozdrawiam
To może, jeżeli szukasz czegoś takiego "minoltowskiego" to Minolta 17-35/3,5 G. Tylko upolować go musisz bo oczywiście nieprodukowany.
Natomiast trzymając się tytułu wątku jeżeli chcesz szkło od Zeissa to firma wyprodukowała chyba tylko 6 takich obiektywów:
16-35/2,8
16-80/3,5-4,5
24-70/2,8
24/2
85/1,4
135/1,8
marlan napisał(a):
Dibo - może masz rację, to dokładnie takie określenie jakiego użyłbym do tej sytuacji "surowe" - czyli więcej pracy z a77 i zobaczymy.
Piotruso - a który byś Ty doradzał od CZ ? jak pisałem mam 2.8/16-50ssm, więc coś może co uzupełniłoby możliwości A77.