anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Test Sony A550

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Test Sony A550

I mamy test Sony A550

Pozdrawia Starosta :grin:
80 ODPOW. 80
profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

Bardzo fajny test a550 :)
http://www.swiatobrazu.pl/sony-a550-w-praktyce-19270.html

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Bardzo dobry test - zero szmiry na temat parametrów i pomiarów procentowych tego i tamtego... Przykładowe zdjęcia, z których każdy początkujący czy już nieco obyty w fotografii wywnioskuje to, co dla niego ważne i czy warto kupić sprzęt, czy też lepiej jest wydać x więcej, bo inne body będzie miało x szumu wiecej/mniej i będzie "robiło lepsze zdjęcia"...
Szkoda tylko, że nie udostępniono oryginalnych plików - są ludzie, którzy chcieli by oglądnąć te zdjecia na papierze w rozsądnej rozdzielczości...
Tak czy inaczej - myślę, że wszystkie testy tego typu body (EL) powinny wyglądać właśnie w ten sposób...

wratislavian
Początkujący

Deviant. to nie jest żaden test. to artykuł sponsorowany. w każdym zdaniu czuć, że to reklama...

armalite
Początkujący

hmmmm....

Słuchajcie, jak to jest? Na Fotopolis czytam:

A550 odznacza się świetnie skonstruowanym trybem MF Check LV, w którym to uniesione jest lustro

a na optycznych strzelają negatywa za brak podnoszonego lustra. Czy to w takim razie znaczy, że lustro się nie podnosi do zrobienia zdjecia, a jedynie na czas ustawiania ręcznie ostrości?

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Ktoś już o to gdzieś pytał. Nie pamiętam czy przed zrobieniem zdjęcia to lustro znowu opada. Dodatkowo w tym trybie działa też AF (na chwilę opuszczane jest lustro). Optycznym pewnie chodziło o funkcję wstępnego podnoszenia lustra przed wykonaniem zdjęcia dostępną z menu aparatu, coś takiego ma A700, A850 i A900.

armalite
Początkujący

OK, dzięki za odpowiedź :thumbsup:
W sumie klamka zapadła, po dwóch latach strzelania A300 dziś własnie odbiorę sobie w sklepie A500. W A300 sporo zdjęć robiłem ze statywu i brak podnoszenia lustra jakoś mi nigdy nie przeszkadzał, mam nadzieję, że podobnie będzie w A500.
Zmartwił mnie trochę tylko fragment tekstu o oczyszczaniu matrycy, a własciwie braku oczyszczania. W Kenii ten element rzeczywiście nie działał, czyściłem ręcznie co wieczór a i tak miałem potem kupę roboty w PhotoShopie, żeby wyczyścić zdjęcia. Ktoś wie, czy tu będzie to równie beznadziejne, czy może jest odrobinę lepiej?

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Nie wiem jakie warunki miałeś w Kenii, ale pewnie trochę kurzu tam było. Każda z lustrzanek Sony ma czyszczenie matrycy, wykonywane przy wyłączaniu aparatu. Dodatkowo można czyścić matrycę ręcznie, np. gruszką + lenspen. Pamiętajmy, że czyszczenie matrycy nie oznacza, że nie ma ona prawa się zabrudzić.

armalite
Początkujący

Nie wiem jakie warunki miałeś w Kenii, ale pewnie trochę kurzu tam było.

Nooo... trochę... A jak obok przejechał samochód to wszystko było siwe. Z tym, że aparat zawsze leżał przykryty arafatką albo w torbie, obiektyw (spacerzoom) nie był zdejmowany, więc w zasadzie powinno być OK. A nie było...

Każda z lustrzanek Sony ma czyszczenie matrycy, wykonywane przy wyłączaniu aparatu. Dodatkowo można czyścić matrycę ręcznie, np. gruszką + lenspen. Pamiętajmy, że czyszczenie matrycy nie oznacza, że nie ma ona prawa się zabrudzić

To wiem. Problem tylko polegał na tym, że ojciec Pentaxa K200 (czyli niby podobna półka) nie czyścił i miał mniej farfocli na zdjęciach niż ja, czyszcząc codziennie. Poranne zdjęcia były czyste, południowe jak Cię mogę, wieczorne - piegowate :c9

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

zapewne Twój obiektyw lubi sobie possać :c20
poza tym korpus ten nie jest uszczelniany, więc w takich warunkach - nic dziwnego.

Początkujący

Nie dawał rady, i trudno, co się namęczyłem w PS to moje, w sumie nigdy nie wiadomo, kiedy które doświadczenie przyda się w życiu. Jak rozumiem, w :c56 500 będzie to działać równie beznadziejnie?

I jeszcze jedno pytanie - czy często zdażają się FF lub BF w nowych :c56 500? Czy trzeba na coś konkretnie zwrócić uwagę przy odbiorze?