Podziel się wrażeniami!
Mam problem a może wyolbrzymiam . Mianowicie Moi rodzice wyjeżdżają na wycieczkę a dla nich aparat ma robić fotki i to bez ustawień , wiec będą korzystać z obcji AUTO . Problem w tym że moja 330 na trybie AUTO robi dziwne zdjęcia nie wyostrza , prześwietla . A według mnie tryb auto powinien wybierać i ustawiać odpowiednie kolory , dobrze wyostrzać . Pytam dlatego że próbowałem robić w trybie auto Nikonami D90 i D40 i zdjęcia wychodziły REWELACYJNIE natomiast moją 330 jak robi fotki wychodzą tragicznie .
Więc teraz pytanie czy wysyłać aparat do serwisu czy samemu można coć ustawić , może kupić inny obiektyw niż standardowy KIT 18-55
Simba, przepały na Twoich zdjęciach wynikają z zastosowania punktowego pomiaru światła.
Proponuję ustawić pomiar wielopunktowy lub centralnie ważony i te zdjęcia będą o niebo lepsze. I pracować w trybie P, nie AUTO.
Właśnie! Tryb "A" nie oznacza trybu AUTO. Poza tym pomiar światła na centralny ważony, autofokus centralny punkt i zdjęcia będą ok, nawet na automacie.
Moim zdaniem w A330 warto ustawić wyostrzanie na +1
Dobrze też robić fotki w RAW+JPG.
Wtedy można łatwo poprawić te zdjęcia co nieco się prześwietliły,
lub aparat dobrał źle balans bieli.
Ten obiektyw 18-55 jest ok, na pewno nie gorszy niż kity 18-55 Canona/Nikona.
Nikona D90 na ogół sprzedają z 18-105,
a ten obiektyw jest jednak odczuwalnie ostrzejszy od 18-55
(robiłem fotki jednym i drugim i różnica jest od razu widoczna)
Wiem ze tryb A to nie jest AUTO , dzięki za podpowiedzi napewno fotki z mojej 330 bedą teraz o niebo lepsze ..... Jeszcze raz dzięki