Podziel się wrażeniami!
Witam
Jako, że jutro będę musiał fotografować w trybie priorytetu przysłony (A) postanowiłem poćwiczyć. I trochę mnie zdziwiło, że na skali EV strzałka cały czas pokazuje ujemną wartość. To jest jedna kreska za zerem a nie zero. Dlaczego tak jest? I jaka może być tego przyczyna? Jest tak w trybie P, A, S i przez to zdjęcia wychodzą zbyt ciemne. Czy to tak ma być?
Karol777 napisał(a):
Witam
Jako, że jutro będę musiał fotografować w trybie priorytetu przysłony (A) postanowiłem poćwiczyć. I trochę mnie zdziwiło, że na skali EV strzałka cały czas pokazuje ujemną wartość. To jest jedna kreska za zerem a nie zero. Dlaczego tak jest? I jaka może być tego przyczyna? Jest tak w trybie P, A, S i przez to zdjęcia wychodzą zbyt ciemne. Czy to tak ma być?
Aparat to Sony A300
Karol777 napisał(a):
Aparat to Sony A300
Instrukcja strony 101 - 103
Rany dzięki serdeczne Rozwiązanie tak proste było :smileyredface: Ostatnio dużo czytam o robieniu zdjęć (instrukcję też ) i już mi się kompletnie wszystko miesza.
Karol777 napisał(a):
Rany dzięki serdeczne Rozwiązanie tak proste było :smileyredface: Ostatnio dużo czytam o robieniu zdjęć (instrukcję też ) i już mi się kompletnie wszystko miesza.
swoją drogą. przycisk kompensacji ekspozycji jest bardzo ważny/przydatny. sam raczej rzadko ustawiam dzialke światłomierza na środek. więc nie bój się tego guziczka.
podpowiem też coś czego możesz nie wiedzieć. czasem warto troszke nie doświetlić zdjęcia (kiedy już mamy w miare wysokie ISO) tylko po to żeby skrócić czas naświetlania. robi się to ustawiając właśnie strzałeczke troche po "ujemnej" stronie.
Lepiej wtedy podnieść ISO lub postarać się utrzymać aparat. To moim zdaniem.
wratislavian napisał(a):
czasem warto troszke nie doświetlić zdjęcia