anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

W poszukiwaniu ,,BF-u,,

krzyho4
Początkujący

W poszukiwaniu ,,BF-u,,

witam moze nowy temat gdyz problem BF-u pojawia sie czesto wiec bedzie latwiej o pomoc jesli jest to mozliwe . a o to moje poszukiwania .dodam ze centralny punkt AF-u byl na sam srodek , znaczy na napis focus here .

36 ODPOW. 36
profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

Więcej na ten temat: LINK

ripride
Początkujący

krzyho4 napisał(a):

witam moze nowy temat gdyz problem BF-u pojawia...

u mnie tez coś tam się pojawiało, ale zupełnie przestałem na to zwracać uwagę kiedy odpuscilem sobie fotografowanie bateryjek oraz linijek i zabrałem aparat w plener. okazało się ze wszystko jest ok a problemu BF i FF już nie dostrzegam.

3135-----
Początkujący

u mnie odwrotnie(FF): tablice ok, plener - nie :c8

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

u mnie odwrotnie(FF): tablice ok, plener - nie :c8

Michał, jakieś nieprzekonujące te Twoje zdjęcia.
Na pierwszym wygląda OK - raz masz ostrość na dachówkach, drugi raz na siatce - widać, że tak miało być.
Drugie wygląda na poruszone...
A w trzecim, skąd wiadomo, że AF jest tam gdzie napisałeś?
Jakiego pola ostrości używałeś do tych zdjęć? Na żadnym nie ma exifa i nie sa to pełne klatki tylko malutkie wycinki nie wiadomo z której części.
Może problem leży w złym ustawieniu parametrów (błąd użytkownika)?
W każdym razie z tych zdjęć ja bym nie wyrokował o BF/FF.

------------------------------
fotoamator
3135-----
Początkujący

Już wyjaśniam: pierwsze - z dwóch różnych aparatów (a200) - ostrość na dachówki - punktowy centralny na każdym zdjęciu.
pod koniec tygodnia wrzucę dla porównania więcej fotek z dwóch aparatów - teraz nie mam takiej możliwości - na tych samych ustawieniach i z obiektywami różnymi.
Dodam, że już trzy razy aparat był na regulacji AF.....

pzdr.

docentstopczyk
Początkujący

proponuję przejść na manuala ,,, back to the roots .... za tydzień mam wizytęu okulisty. będziemy regulować mojego autofocusa :)

ripride
Początkujący

proponuję przejść na manuala

tak jest. dodatkowo ustawić ostrość na nieskończoność i fotografować wyłącznie z szerokiego kata odlegle obiekty. problem BF i FF znika jak ręka odjął.

pzdr.

3135-----
Początkujący

wrzucę dla porównania z dwóch aparatów zdjęcia - przepraszam za scenerię - ale robiłem na szybko - zdjęcia zmniejszone są nie wyostrzane i crop. ostrość na słownik fr-pol
na początek aparat :thumbsup: