anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

W poszukiwaniu ,,BF-u,,

krzyho4
Początkujący

W poszukiwaniu ,,BF-u,,

witam moze nowy temat gdyz problem BF-u pojawia sie czesto wiec bedzie latwiej o pomoc jesli jest to mozliwe . a o to moje poszukiwania .dodam ze centralny punkt AF-u byl na sam srodek , znaczy na napis focus here .

36 ODPOW. 36
3135-----
Początkujący

krzyho4 napisał(a):

wiec przyznam ze to dosc dziwna sprawa , ja swoja puszke tez musze wyslac ale narazie brak czasu.

.. też jestem lekko :c7 ; aparat w pełni sprawny...

krzyho4
Początkujący

a sprobuj zrobic tak jak ja w pierwszym poscie tego tematu ,linka do strony gdzies tu znajdzesz ,(drukareczka, statyw, af na focus here pod kontem 45' i klic ) :thumbsup:

3135-----
Początkujący

tylko po co?
przecież na zdjęciach lepiej widać; na tablicach to ponoć trzeba umieć, żeby dobrze zrobić (gdzieś wyczytałem).
w każdym razie dzięki za zainteresowanie.
pzdr

krzyho4
Początkujący

tylko po co?

po to ze ja sie nie znam,ale trzeba wszystkie sposoby sprawdzic . moze robisz jakis blad, jesli serwis twierdzi ze puszka jest ok . a zrobisz jak uwzasz , pozdr .

3135-----
Początkujący

witam ponownie

niestety zdjęć aparatem dalej nie da się robić pomimo piątej wizyty w serwisie.

po wymianie czujników AF wrócił ...BF- pierwsza wada usunięta przez serwis z dodanym gratisem FF..

niestety aparat nie jest już na gwarancji.

pozostaje mi jedynie zwrócić sie do odpowiednich instytucji z tym problemem.

dziwi mnie postawa firmy Sony - przesłane zdjęcia wyraźnie wskazywały na złe działanie AF, jednak ekspert ocenił, że aparat jest sprawny...

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witam,

Przykro mi, ale wstawiane przez Ciebie zdjęcia testowe nijak ilustrują problem. Zdjęcie chłopców na wodzie jest moim zdaniem poprawne.
Proponuje zgłębić lekturę z zakresu głębi ostrości - szczególnie jak się rozkłada głębia.

Test kartkowy możesz sobie darować, tam musi być idealnie zachowany kąt 45 stopni między płaszczyzną kartki a środkiem obiektywu. Ja już widzę, że nie aparat był ŹLE ustawiony. A ten test jest prawdziwą zmorą dla szukających wad układu AF - wystarczy minimalny przechył i wyniki zupełnie wypaczają rzeczywistość.

Poza tym patrzę na te kartki jeśli piszesz, że masz Front Focusa to z całym szacunkiem, ale chyba nie rozumiesz do końca definicji pewnych pojęć.

Proponuję wykonać test bateryjkowy - ustaw 3 lub 5 baterii w linii i nie zmieniając położenia aparatu wykonaj 5 klatek dokonując za każdym razem pomiaru ostrości na innej baterii.

Dla przykładu wstawię Ci obraz jak to powinno wyglądać (ja sprawdzałem na krówkach, a nie bateriach)

Pozdrawiam,

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Nie no Lajam - nie popisałeś się tym razem.

Obraz leci w lewo, bałagan w kadrze, listek przeszkadza w prawidłowej ocenie prezentowanych ekspozycji nie wspominając o tle, które jest po prostu beznadziejne. Do tego wszystkiego od góry patrząc to masz najpierw BF, później jest dobrze (środkowe zdjęcie) a na ostatnim (na dole) masz FF. Zresztą nie chcę się czepiać dystorsji, ale patrząc po linii blatu/stołu to hmm - sam nie wiem...

:slight_smile:

Oczywiście to jest taki mój mały fortel i powyższy tekst nie ma nic wspólnego z prezentowaną pomocą naukową serwowaną nam przez Lajama

3135-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

Witam,

Poza tym patrzę na te kartki jeśli piszesz, że masz Front Focusa to z całym szacunkiem, ale chyba nie rozumiesz do końca definicji pewnych pojęć.
Pozdrawiam,

z całym szacunkiem, ale napisałem , że po wymianie czujnika AF nie ma już FF - który jest widoczny na wcześniejszych przykładach w tym wątku. chyba się nie zrozumieliśmy - trochę źle to ująłem..

aparat wrócił z BF ( pierwsza wizyta w serwisie z powodu właśnie BF była - został usunięty i aparat wrócił z FF) - i nie przekonują mnie twierdzenia, że sprzęt jest sprawny i wyregulowany.

chciałem wstawić jakieś zdjęcia przykładowe, ale zawsze można je różnie interpretować i nie można jednoznacznie stwierdzić jaka jest przyczyna...a próbowałem dziś przed południem robić zdjęcia nie tylko kartek testowych.

zamiast krówek niestety papierosy (od góry pierwsze zdjęcie: AF ustawiony na ostatnią paczkę, środkowe - druga paczka, dolne - najbliższa paczka) - też mi nie wyszło chyba, ale ciążko tym aparatem wyostrzyć.
dwa pozostałe zdjęcia: AF skierowany na paczkę papierosów, statyw - tak dla zobrazowania działania AF

pozdrawiam

krzyho4
Początkujący

wedlug mnie faktyczne masz BF-a :shock:

3135-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

Proponuje zgłębić lekturę z zakresu głębi ostrości - szczególnie jak się rozkłada głębia.

Jako żem amator, lektury przeczytałem. jak głębia się rozkłada chyba wiem.

w przyszłym tygodniu będę dysponował drugą 200-tką to nie omieszkam zamieścić zdjęć porównawczych.

pzdr