Podziel się wrażeniami!
witam moze nowy temat gdyz problem BF-u pojawia sie czesto wiec bedzie latwiej o pomoc jesli jest to mozliwe . a o to moje poszukiwania .dodam ze centralny punkt AF-u byl na sam srodek , znaczy na napis focus here .
[
tymczasem na dobranoc zdjęcia wykonane 200-tką pozbawioną problemów AF.
pzdr
jeszcze dwa przy róznych przesłonach zdjęcia papierosów ( się bardziej przyłożyłem)
zdjęcia papierosów:
od góry:
lewa paczka -AF
środkowe zdjęcie
- AF na środkowej paczce
dolne zdjęcie AF paczka po prawej stronie.
pzdr.
No niespecjalnie to dobrze wygląda.
Czy tak dzieje się w całym zakresie ogniskowych?
zaraz sprawdzę, te zdjęcia wyżej robione 50-tką - jest
(obiektyw).
na razie mam tylko gienka, 50-tkę i kita gdzieś leżącego (wyjątkowo kiepski egzemplarz- nie nadaje się do testowania
), w przyszłym tygodniu będę miał inne szkła i drugą 200-tkę do porównania.
Witaj michał68,
Abstrahując od Twoich problemów z BF/FF, sugeruję, abyś założył swoją galerię i tam wstawiał zdjęcia, które chcesz pokazać / pochwalić się nimi (zakładam, że też robione DSLR SONY). W tym wątku ogranicz się do zdjęć testowych (w razie potrzeby).
ok zaraz usuwam..
zdjęcia ilustrujące problem wrzucę jednak w przyszłym tygodniu, gdy będę miał większy zakres ogniskowych i drugą 200-tkę.
pzdr.
Lajam napisał(a):
Witam,
Przykro mi, ale wstawiane przez Ciebie zdjęcia testowe nijak ilustrują problem. Zdjęcie chłopców na wodzie jest moim zdaniem poprawne.
Proponuje zgłębić lekturę z zakresu głębi ostrości - szczególnie jak się rozkłada głębia.
Test kartkowy możesz sobie darować, tam musi być idealnie zachowany kąt 45 stopni między płaszczyzną kartki a środkiem obiektywu. Ja już widzę, że nie aparat był ŹLE ustawiony. A ten test jest prawdziwą zmorą dla szukających wad układu AF - wystarczy minimalny przechył i wyniki zupełnie wypaczają rzeczywistość.
...
Pozdrawiam,