Podziel się wrażeniami!
Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym forum i chciałbym wszystkich gorąco przywitać.
Pare dni temu a dokładnie w ndz kupiłem swoją pierwszą lustrzankę. Wybór postawiłem na Sony Alpha 230. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu ale nie o tym tutaj mowa.
Jako osoba przyzwyczajona od lat do kompaktów, mam do Was laickie pytanie czy mogę robić zdjęcia patrząc przez wyświetlacz LCD czy muszę robić zdjęcia przez wizjer? Chodzi mi o to, że chce widzieć to samo co w wizjerze na ekranie LCD. Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie, szukałem w instrukcji, szukałem na google i zero odpowiedzi na moje pytanie.
Czekam na odpowiedz.
pozdrawiam,
czocza
Zgadzam się w 100% :smileythumbsup:Lajam napisał(a):
Skupmy się na trybie kiedy obserwujemy ekran. Wówczas AF nie działa. Trudno więc zgodzić się, że "AF działa"
Operacja którą wskazałeś funkcjonuje bardzo dobrze, ale moim zdaniem Quick Live View nie zastępuje.
Lajam napisał(a):
czocza napisał(a):
czy będą jakieś aktualizacje oprogramowania do tego modelu alphy? Orientuje się ktoś?
O ile masz Firmware w wersji 1.0 to jest jedno update w wersji 1.10. Firmware oznaczony numerem 1.10 wprowadza jedną zmianę – podczas pracy w trybie AF i korzystaniu z centralnie ważonego lub punktowego pomiaru światła, blokowana jest ekspozycja w momencie ustawienia ostrości.
Aby sprawdzić wersję oprogramowania należy wcisnąć MENU, wybrać w zakładce numer 3 w podmenu z takim "kluczem" - tam jest informacja o wersji oprogramowania. Jeśli masz 1.10 nie musisz już nic robić.
Obawiam się, że nie będzie żadnych więcej aktualizacji.
A jest coś, co wg Ciebie wymaga jeszcze aktualizacji?
werewolf836 napisał(a):
Witam,moze troszke tez sie wtrace,przed alpha 230 mialem canona sx110is ,jesli kolega robil zdjecia nocne,zamrazanie ruchu to powinienes troszke znac ustawienia aparatu i lcd nie powinno byc potrzebne,chyba ze pstrykales na auto,wizjer to kwestia przyzwyczajenia,popstrykaj troszke fotki manipulujac ustawieniami,po kilku h bedziesz ustawial juz intuicyjnie i nie powinno sprawiac Ciklopotu,zapomnisz o life view i lcd Pozdrawiam.
czocza napisał(a):
Czy da się to zrobić w tzw domowym zaciszu czy trzeba iść do serwisu z tym?
Dzięki za szybką odpowiedz.
Korzystając z tego ze mam na tym zacnym forum swój własny temat, nie chce zakładać 10 różnych tematów aby nie robić nie potrzebnego bałaganu. Mam nadzieje ze ten lekki offtop wybaczą mi moderatorzy i administratorzy.
Jaki filtr uv, antypolaryzacyjny i tulipana byście polecili amatorowi do Sony A230?
czocza napisał(a):
aki filtr uv, antypolaryzacyjny i tulipana byście polecili amatorowi do Sony A230?
Niechętnie odpowiadam na zupełnie inne pytanie niż wątek.
Nie traktuj proszę wątku jako "swojego" - jeśli oczekujesz odpowiedzi na pewne pytania, na pewno znajdziesz je na forum. Mamy nawet specjalną emotkę
Po krótce:
UV - żaden
Tulipan - żaden
Antypolaryzacyjny
Chyba polaryzacyjny...to jedyny warty uwagi filtr.
Nie warto na nim oszczędzać.
Możesz poszukać polara firmy Hoya.
Jeśli nie chcesz przepłacić to seria fioletowa.
Potem masz Hoya PRO1 Digital i seria najlepsza Hoya - "czarna" nosząca oznaczenia HMC lub SHMC.
A naprawdę porządne filtry to produkty firm Marumi DHG lub Super DHG, albo każdy polar firmy B+W, Heliopan i.....oczywiście Sony z powłokami T*(ale trudno dostać)