anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Wyświetlacz LCD zdjęcia a wizjer

czocza-----
Początkujący

Wyświetlacz LCD zdjęcia a wizjer

Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym forum i chciałbym wszystkich gorąco przywitać.

Pare dni temu a dokładnie w ndz kupiłem swoją pierwszą lustrzankę. Wybór postawiłem na Sony Alpha 230. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu ale nie o tym tutaj mowa.
Jako osoba przyzwyczajona od lat do kompaktów, mam do Was laickie pytanie czy mogę robić zdjęcia patrząc przez wyświetlacz LCD czy muszę robić zdjęcia przez wizjer? Chodzi mi o to, że chce widzieć to samo co w wizjerze na ekranie LCD. Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie, szukałem w instrukcji, szukałem na google i zero odpowiedzi na moje pytanie.

Czekam na odpowiedz.

pozdrawiam,
czocza

15 ODPOW. 15
profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Lajam napisał(a):

Skupmy się na trybie kiedy obserwujemy ekran. Wówczas AF nie działa. Trudno więc zgodzić się, że "AF działa"
Operacja którą wskazałeś funkcjonuje bardzo dobrze, ale moim zdaniem Quick Live View nie zastępuje.

Zgadzam się w 100% :smileythumbsup:

czocza-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

czocza napisał(a):

czy będą jakieś aktualizacje oprogramowania do tego modelu alphy? Orientuje się ktoś?

O ile masz Firmware w wersji 1.0 to jest jedno update w wersji 1.10. Firmware oznaczony numerem 1.10 wprowadza jedną zmianę – podczas pracy w trybie AF i korzystaniu z centralnie ważonego lub punktowego pomiaru światła, blokowana jest ekspozycja w momencie ustawienia ostrości.

Aby sprawdzić wersję oprogramowania należy wcisnąć MENU, wybrać w zakładce numer 3 w podmenu z takim "kluczem" - tam jest informacja o wersji oprogramowania. Jeśli masz 1.10 nie musisz już nic robić.

Obawiam się, że nie będzie żadnych więcej aktualizacji.
A jest coś, co wg Ciebie wymaga jeszcze aktualizacji?

Witam ponownie ;)

Przed chwilą sprawdziłem i niestety lub stety mam wersje FIRMWARE 1.0. Teraz pytanie czy dla zwykłego amatora dla którego jest to pierwsza lustrzanka opłaca się przeprowadzać upgrade? Szukałem również informacji na google ale nic nie znalazłem. Czy da się to zrobić w tzw domowym zaciszu czy trzeba iść do serwisu z tym?

Hymm, tak jak pisałem trochę wyżej aparat mam zaledwie od ndz, troszkę fotek popstrykałem już, próbowałem przeróżnych opcji dla uzyskania jak najlepszych efektów więc nie będę wypowiadał się na temat aktualizacji. Na pewno przydała by się opcja Life View ale to jest nie realne ;) Hehehe ale pomarzyć dobra rzecz.

werewolf836 napisał(a):

Witam,moze troszke tez sie wtrace,przed alpha 230 mialem canona sx110is ,jesli kolega robil zdjecia nocne,zamrazanie ruchu to powinienes troszke znac ustawienia aparatu i lcd nie powinno byc potrzebne,chyba ze pstrykales na auto,wizjer to kwestia przyzwyczajenia,popstrykaj troszke fotki manipulujac ustawieniami,po kilku h bedziesz ustawial juz intuicyjnie i nie powinno sprawiac Ciklopotu,zapomnisz o life view i lcd :) Pozdrawiam.

Miałem jeden z pierwszych kompaktów które pojawiły się na rynku, pare lat dobrych miał i postanowiłem wymienić na Sony A230. Zdjęcia na kompakcie robiłem w zależności czy był czas i jakie zdjęcia robiłem ale do większości zdjęć próbowałem ustawiać manualnie i zdjęcia wychodziło lepsze od trybu auta. Takie moje skromnie zdanie.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

czocza napisał(a):

Czy da się to zrobić w tzw domowym zaciszu czy trzeba iść do serwisu z tym?

Jak najbardziej można to zrobić w domu. Wystarczy mieć dostęp do sieci, czystą (sformatowaną kartę pamięci) i naładowany akumulator.

1. Włączasz aparat
2. Włączasz komputer
3. Ściągasz plik z oznaczeniem właściwego aparatu ze strony poniżej (link)
4. W tym czasie wkładasz kartę pamięci do aparatu i formatujesz ją
5. Po ściągnięciu pliku, otwierasz go - on powinien się sam rozpakować do postaci pliku z rozszerzenie APP
6. Kopiujesz ten plik APP na kartę pamięci
7. Aby rozpocząć UPDATE, musisz włożyć kartę przy WYŁĄCZONYM aparacie
8. Włącz ponownie aparat, ale z wciśniętym przyciskiem MENU
9. Powinien rozpocząć się proces aktualizacji - Akceptujesz OK
10. Czekasz, aż aparat skończy i sam się zresetuje.
11. Wyłączasz aparat po restarcie.

12. Sprawdzasz wersję oprogramowania.

To tak w skrócie...precyzyjna instrukcja wraz z obrazkowym, całym procesem update oraz z plikiem do pobrania masz TUTAJ LINK

Wybierasz na dole model aparatu i zapisujesz plik na dysk.
Reszta w opisie. Jeśli będzie jakiś problem to daj znać.

czocza-----
Początkujący

Dzięki za szybką odpowiedz.

Korzystając z tego ze mam na tym zacnym forum swój własny temat, nie chce zakładać 10 różnych tematów aby nie robić nie potrzebnego bałaganu. Mam nadzieje ze ten lekki offtop wybaczą mi moderatorzy i administratorzy.
Jaki filtr uv, antypolaryzacyjny i tulipana byście polecili amatorowi do Sony A230?

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

czocza napisał(a):

aki filtr uv, antypolaryzacyjny i tulipana byście polecili amatorowi do Sony A230?

wymienione przez Ciebie elementy to raczej pasują do obiektywów jakie posiadasz a nie do aparatu
UV odradzam, nie ma większego sensu stosowania ze względu na powłoki na obiektywach + fabryczny filtr przed matrycą
Polaryzacyjny to Marumi CPL lub DGH - stosunek jakość/cena
Tulipan nie zawsze spełni swe zadanie gdyż w niektórych obiektywach obraca się przednia część do jego zamocowania

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Niechętnie odpowiadam na zupełnie inne pytanie niż wątek.
Nie traktuj proszę wątku jako "swojego" - jeśli oczekujesz odpowiedzi na pewne pytania, na pewno znajdziesz je na forum. Mamy nawet specjalną emotkę :c49

Po krótce:

UV - żaden
Tulipan - żaden
Antypolaryzacyjny :question:

Chyba polaryzacyjny...to jedyny warty uwagi filtr.
Nie warto na nim oszczędzać.

Możesz poszukać polara firmy Hoya.
Jeśli nie chcesz przepłacić to seria fioletowa.

Potem masz Hoya PRO1 Digital i seria najlepsza Hoya - "czarna" nosząca oznaczenia HMC lub SHMC.

A naprawdę porządne filtry to produkty firm Marumi DHG lub Super DHG, albo każdy polar firmy B+W, Heliopan i.....oczywiście Sony z powłokami T*(ale trudno dostać)