anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

zdjęcia imprezowe bez lampy.. hmmm.

profile.country.pl_PL.title
fotkiubobiego
Początkujący

zdjęcia imprezowe bez lampy.. hmmm.

Witam wszystkich ;)

jestem posiadaczem Sony :c56 55 VL i od pewnego czasu robię zdjęcia w jednym z opolskich klubów..

i chciał bym żeby zdjęcia bez lampy wychodziły jak najlepsze :c34
czyli z jaknajmniejszą ilością szumów i żeby były nie zamazane :thumbsup: :

ma ktoś jakiś pomysł na jakich ustawieniach aparatu zrobić takie konkretne fotki ?

liczę na normalne odpowiedzi a nie na głupie robienie sobie jaj.!

Pozdrawiam. :c20

5 ODPOW. 5
profile.country.pl_PL.title
Quartz.
Użytkownik

Zdjęcia bez lampy w klubie - no to będzie ciężko, ale może coś uda się poradzić.

Jak możesz, zamieść dotychczasowe zdjęcia, wraz z EXIF-em - będzie łatwiej radzić / poprawiać.

Na początek - do takich miejsc, bardzo ważne jest posiadanie jasnych obiektywów (2.8 to już będzie ciemnica :P) + lampy aby odpowiednio doświetlić obiekt

Do tego należy dołożyć wysokie ISO (1600-3200), a i tak może być ciężko poprawnie naświetlić zdjęcie w praktycznie całkowitej ciemności. Przydałaby się umiejętnie używana mocna lampa zewnętrzna (HVL58, HVL43).

Ja bym radził coś takiego:
- zaopatrzyć się w jasne stałki (nie znam budżetu, ale mogą to być Sony 35/1.4, Sony 35/1.8, Sony 50/1.4, Sony 50/1.8, Sigma 30/1.4 - generalnie coś w okolicach standardu + jakiś szeroki kąt (8mm, 14mm)

- na korpus dorzucić lampkę, i starać się odbijać od wszystkiego co możliwe (ściany, sufity)

- aparat w tryb A / M, maksymalnie otwarta przysłona, wyższe ISO

I ćwiczyć :)

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

A55 to już bardzo dobry aparat. Jasnego (ciężkiego) obiektywu nie polecam.
Dobrze abyś jednak miał możliwość fotografowania na drugą kurtynę, a więc pomyśl o lampie. Naprawdę warto.
No dobrze, bez lampy… A więc naucz się stabilnie trzymać aparat-chwyt jest bardzo ważny. Rozejrzyj się za jakimś naturalnym statywem, może to być barierka, ściana, filar itp.
Ustawienia na początek, np. tryb M (zawsze, gdyż automatyka w klubie głupieje): f/5,T-1/8sec, ISO 1000 lub f/4,T-0,4sec, ISO-600; spróbuj też f/6,T-1/10sec, ISO-1600.
I najważniejsze-jeśli już trafisz z ustawieniami w trybie M, to trzymaj się tego już do końca sesji, po prostu nic już nie zmieniaj.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

photomusic napisał(a):

A55 to już bardzo dobry aparat. Jasnego (ciężkiego) obiektywu nie polecam.
Dobrze abyś jednak miał możliwość fotografowania na drugą kurtynę, a więc pomyśl o lampie. Naprawdę warto.
No dobrze, bez lampy… A więc naucz się stabilnie trzymać aparat-chwyt jest bardzo ważny. Rozejrzyj się za jakimś naturalnym statywem, może to być barierka, ściana, filar itp.
Ustawienia na początek, np. tryb M (zawsze, gdyż automatyka w klubie głupieje): f/5,T-1/8sec, ISO 1000 lub f/4,T-0,4sec, ISO-600; spróbuj też f/6,T-1/10sec, ISO-1600.
I najważniejsze-jeśli już trafisz z ustawieniami w trybie M, to trzymaj się tego już do końca sesji, po prostu nic już nie zmieniaj.

Czy Ty czasem czytasz pytanie przed udzieleniem odpowiedzi? Czy Twój sposób naświetlania (robienia zdjęć) zapewni

fotkiubobiego napisał(a):

i chciał bym żeby zdjęcia bez lampy wychodziły jak najlepsze :c34
czyli z jaknajmniejszą ilością szumów i żeby były nie zamazane :thumbsup: :

?

Pokazałeś kiedyś zdjęcia z koncertu robione najprawdopodobniej z wyżej podanymi czasami i lampą błyskową na drugą kurtynkę. Niestety, nie były nie zamazane (ruch się zarejestrował) i duża ilość takich zdjęć w galerii (praktycznie wszystkie) nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Gdyby były takie zdjęcia 3-4 najciekawsze to O.K. bo takie naświetlanie daje również fajne efekty i wplecenie tego typu zdjęć może być korzystne. Ale nie 20 na 20 (przynajmniej dla mnie).

Przepraszam wątkotwórce za ten wstęp ale ja w odpowiedzi na Twoje pytanie wziąłbym pod uwagę raczej odpowiedź kolegi Quartz. Nie, nie odrzucam sposobu kolegi photomusic gdyż efekty naświetlania według podanych przez niego parametrów też mogą przynieść fajne zdjęcia ale nie robienie całej imprezy w ten sposób.
Fotografia to światło. Gdy nie ma światła to zdjęcia też nie ma. Gdy światła jest niewiele to musimy sami go dostarczyć. Dlatego mimo wszystko proponuję korzystać z lampy błyskowej. Gdy jednak nie możesz jej używać to zastosuj jak najjaśniejsze obiektywy, czułość podnieść do poziomu akceptowalnego (nie wiem jak bardzo można podnieść czułość w A55 - 1600?), oczywiście fotki robisz w RAW (lub RAW+jpeg), czas w zależności komu, gdzie i jak jest oświetlony (poniżej 1/30 bym nie schodził ale przy dynamicznie poruszających się postaciach i to może być za długo), wykonywanie zdjęć w trybie seryjnym lub prawie seryjnie (tzn. może nie być ustawiony tryb seryjny ale dwa lub trzy zdjęcia tej samej sceny, tej samej sytuacji następujące zaraz po sobie mogą pomóc znaleźć to, na którym bohater/bohaterowie są statyczni), w zależności czy dużo jest światła kontrowego czy podstawą jest oświetlenie z przodu korekcja ekspozycji +1/3 do +1EV lub tryb manualny, dwie, trzy fotki kontrolne i decyzja jaki czas, przysłona i czułość. Staraj się aby zdjęcia były poprawnie naświetlone (aby nie trzeba było wyciągać zbyt dużo podczas obróbki bo wtedy zwiększą się drastycznie szumy).
I na koniec dodam, że to są moje przemyślenia i sposoby z fotografowania na koncertach, przyznam się, że w klubie nie miałem okazji.

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

photomusic napisał(a):

f/5,T-1/8sec, ISO 1000 lub f/4,T-0,4sec, ISO-600; spróbuj też f/6,T-1/10sec, ISO-1600.

i na takich ustawieniach będzie sobie mógł wystrój wnętrza pstryknąć, wszyscy ludzie będą rozmazani...

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

A ja podaję link do bliźniaczego tematu i pozwolę sobie na zamknięcie tego jako, że zagadnienia związane z używaniem lampy na imprezie już się pojawiały, a nie widzę sensu dublowania wątków.

Troszę zacytuję krisa:

Zapraszam :smileyarrow: Ustalanie parametrów ekspozycji + zew. lampa (fot. klubowa)
Dlatego ten wątek zamykam. Ale jeśli nadal będziesz uważał, że brakuje Ci jakichś informacji, śmiało kontynuuj dyskusję w wyżej wymienionym wątku.

Dodam jeszcze dwa linki, które mogą się przydać:
http://www.foto.jasiu.pl/
https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=189&t=7404

:)

ZAMYKAMY