Podziel się wrażeniami!
witam.doszlam do opcji zdjecia seryjne.w instrukcji napisane jest ze sa trzy opcje zdjec seryjnych wysoka/standart, raw&jpgr i raw.przeczyczalam wyjasnienie co te nazwy oznaczaja i szczerze mowiac jest to dla mnie "chińszczyzna".czy moglby mi ktos wytlumaczyc na czym polega roznica, czy przy ktorejs z opcji zdjecia traca na jakosci?i drugie pytanie czy zdjecia seryjne mozna wykonywac tylko w opcji sport i bez lampy? a co ze zdjeciami w ciemniejszym pomeszczeniu lub po zachodzie slonca?jest na to jakis sposob?
RAW / RAW+JPEG - są to formaty zapisu plików przez aparat.
RAW są to w wielkim uproszczeniu i skrócie, surowe dane z aparatu, które trzeba przerobić i dopracować na komputerze, by uzyskać finalne zdjęcie. JPEG to format już skompresowany od razu przez aparat, a więc o nieco niższej jakości niż RAW, oraz w podstawowym zakresie "obrobiony" w zależności jak masz poustawiane w aparacie parametry takie jak WB, wyostrzanie, redukcja szumów, nasycenie barw w strefie twórczej itd. Oczywiście, format RAW pozwala na sporo więcej w obróbce zdjęcia na komputerze, gdyż zwyczajnie zawiera w sobie więcej danych o obrazie.
To jak wspomniałem w dużym skrócie i uproszczeniu - jeżeli koleżankę gdzieś w błąd wprowadziłem, proszę o poprawienie mnie:)
Co do zdjęć seryjnych... TUTAJ jest sporo informacji o trybach seryjnych, powinno pomóc. Zajrzyj również na TĄ STRONĘ - mniej więcej pośrodku są opisane zdjęcia seryjne, z tabelkami zawierającymi niebieskie pionowe kreski. Szybko z nich zauważysz, że aparat najszybszy jest gdy zdjęcia zapisuje jedynie w formacie JPEG - wynika to z prostego faktu iż skompresowane zdjęcie zajmuje znacznie mniej pamięci niż RAW, dzięki czemu aparat szybciej jest w stanie "przechodzić dalej".
Mam nadzieję rozjaśni to zasady funkcjonowania zdjęć seryjnych;) A jeśli nie - pytaj
Lampa błyskowa w zdjęciach seryjnych nie ma niestety zastosowania, gdyż po każdym błyśnięciu musi się chwile ładować by móc błysnąć ponownie, a to oczywiście zabija szybkość aparatu w zdjęciach seryjnych. Nie wiem jak jest dokładnie w A330, gdyż nie używam tego aparatu, ale podejrzewam że może być "albo lampa, albo zdjęcia seryjne"
Co do zdjęć w ciemnym pomieszczeniu/zachodu słońca...wszystko zależy od sytuacji oraz ekspozycji, ilości światła które jest:) Bo jeśli np w ciemnym pomieszczeniu, przy maksymalnym otworze przysłony z ustawioną maksymalną akceptowalną dla Ciebie czułością ISO, aparat do poprawnego naświetlenia potrzebuje np 1s, to oczywistym jest że w zdjęciach seryjnych nie uzyskamy prędkości 2 zdjęć na sekundę:)
Innymi słowy, jeżeli jest ciemnawo, niewiele światła na tyle że aparat potrzebuje dłużej naświetlać scenę by zdjęcie wyszło poprawnie, tryb seryjny oczywiście zadziała i aparat zrobi zdjęcia w serii, ale niekoniecznie ze swoją najwyższą prędkością.
Nie wiem czy to miałaś na myśli, czy o inne "sposoby" pytałaś...
Esz, się rozpisałem jak zwykle:)
czyli jak rozumien jesli nie chce mi sie bawic w obroki zdjec lepiej nie zawracac sobie glowy RAW i JPEG,tylko pykac w standardzie?
a jesli chodzi o te zdjecia po ciemku to nie wiem czy dobrze mysle ale czy przez to wieksze iso zdjecia nie beda rozmazane nieostre?moze w taki przypadku lepiej darowac sobie zdjecia seryjne i robic normalne z lampa?interesuje mnie temat zdjec sportowych poniewaz w domu mam kick-boksera i chcialabym nauczyc sie robic fajne fotki ujec z ringu.
kasiunia napisał(a):
wysoka/standart, raw&jpgr i raw
kasiunia napisał(a):
czyli jak rozumien jesli nie chce mi sie bawic w obroki zdjec lepiej nie zawracac sobie glowy RAW i JPEG,tylko pykac w standardzie?
kasiunia napisał(a):
tak czytalam, szczegolnie ten pierwszy poradnik bardzo rozjasnil mi w glowie.wszystkie te pojecia (iso ,migawka ,glebia ostrosci itp)juz nie sa dla mnie tak wirtualne.bardzo dziekuje ci za pomoc.wszystko co do tej pory mi wyjasniales jest dla mnie bardzo zrozumiale, wiec pewnie jeszcze nie raz o cos bede cie pytac na forum.dziekuje i pozdrowka.