anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ziarno w 550 przy ISO 200

fimps-----
Początkujący

Ziarno w 550 przy ISO 200

Witam,

A550 jest tak wszędzie zachwalany, ponieważ prawdopodobnie mało „szumi”. Na podstawie takich testów kupiłem właśnie 550 i fotografując w formacie RAW zauważyłem, że aparat szumi nawet przy ISO 200 (widać oczywiście w ciemniejszych partiach zdjęcia).

Czy już ktoś próbował fotografować w RAW i sprawdzał jak wygląda sprawa z „ziarnem”?
A może to ja robię coś nie tak? Interesują mnie Wasze doświadczenia?

23 ODPOW. 23
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

a jakie było ustawienie DRO ?

Początkujący

DRO było wyłączone. Zresztą mam je cały czas wyłączone. Włączam je tylko wtedy jak mam temat z dosyć dużą rozpiętością tonalną . Ma to jakiś wpływ na wielkość szumów?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

fimps napisał(a):

A może to ja robię coś nie tak?

Witam,

Jak dla mnie po prostu skupiasz się nie na tym co trzeba. Szukanie szumu to nie jest clue fotografii, szczególnie oglądanie cropów na monitorze.

Wydrukuj proszę jakiekolwiek zdjęcie w formacie choćby A4 i wtedy wróć do tematu.

Poza tym napisz na czym te zdjęcia oglądasz (jaki monitor) no i może wstaw na forum jakieś cropy - chętnie rzucimy okiem.

profile.country.pl_PL.title
tenzer
Poszukiwacz

fimps napisał(a):

Witam,

A550 jest tak wszędzie zachwalany, ponieważ prawdopodobnie mało „szumi”. Na podstawie takich testów kupiłem właśnie 550 i fotografując w formacie RAW zauważyłem, że aparat szumi nawet przy ISO 200 (widać oczywiście w ciemniejszych partiach zdjęcia).

Czy już ktoś próbował fotografować w RAW i sprawdzał jak wygląda sprawa z „ziarnem”?
A może to ja robię coś nie tak? Interesują mnie Wasze doświadczenia?

Przepatrzyłem przed chwilą fotki i z tego co widzę nic takiego nie występuje.
- wina ustawień
- wadliwy procesor obrazu ? (niemożliwe)
Osobiście mam włączoną opcję redukcja szumów długiego naświetlania i edukcja szumów wysokiego iso ale nawet przy wyłączonej tej opcji nie powinno być to aż tak widoczne.
Możesz wstawić jakiś przykład ? może masz uczulenie na szumy :)

fimps-----
Początkujący

10zer napisał(a):

Przepatrzyłem przed chwilą fotki i z tego co widzę nic takiego nie występuje.
- wina ustawień
- wadliwy procesor obrazu ? (niemożliwe)
Osobiście mam włączoną opcję redukcja szumów długiego naświetlania i edukcja szumów wysokiego iso ale nawet przy wyłączonej tej opcji nie powinno być to aż tak widoczne.
Możesz wstawić jakiś przykład ? może masz uczulenie na szumy :)

OK! może jestem uczulony. Wstawiam więc crop 100% fotki. Dane ekspozycji można zobaczyć w EXIF. Co do monitoru to mogę z całą pewnością powiedzieć, że nie jest przyczyną szumów :-) )

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

moim skromnym zdaniem jesteś przeczulony, bo jak dla mnie szum jest znikomy (o ile w ogóle można powiedzieć, że jest tam szum) :c20

Początkujący

kris napisał(a):

moim skromnym zdaniem jesteś przeczulony, bo jak dla mnie szum jest znikomy (o ile w ogóle można powiedzieć, że jest tam szum) :c20

Dobrze, więc co to jest to rozsypane „konfetti” - dla mnie ten kawałek białej ściany (który jest niedoświetlony) powinien być mniej lub więcej jednolicie szary.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

fimps napisał(a):

Dobrze, więc co to jest to rozsypane „konfetti” - dla mnie ten kawałek białej ściany (który jest niedoświetlony) powinien być mniej lub więcej jednolicie szary.

Gdzie Ty tam widzisz cokolwiek białego / szarego?
Poza tym jest oczywiste, że w miejscach mniej naświetlonych szum będzie zawsze widoczny. Będzie go również widać np. na błękitnym niebie.
Ale na tym kawalątku zdjęcia, niedoświetlonym i ze źle dobranym balansem bieli trudno się czegokolwiek dopatrzeć. I go oceniać.

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
alcazarc
Początkujący

nie no nie przesadzaj :) mogę z czystym sumieniem nazwać siebie największym malkontentem odnośnie szumów na tym forum i uważam że nie ma się co tym przejmować , jeśli jest to biała ściana to po prostu jest tam bardzo mało światła , widać zresztą gradacje tonalną czym niżej tym ciemniej, oczywiście nie ma się co łudzić matryca również ma swoje ograniczenia, zrób to samo zdjęcie z ISO 1600 to tak jak ja bym zrobił swoja 350 z ISO 200 będziesz miał porównanie co lepsze, a co tragiczne.