Podziel się wrażeniami!
Witam,
A550 jest tak wszędzie zachwalany, ponieważ prawdopodobnie mało „szumi”. Na podstawie takich testów kupiłem właśnie 550 i fotografując w formacie RAW zauważyłem, że aparat szumi nawet przy ISO 200 (widać oczywiście w ciemniejszych partiach zdjęcia).
Czy już ktoś próbował fotografować w RAW i sprawdzał jak wygląda sprawa z „ziarnem”?
A może to ja robię coś nie tak? Interesują mnie Wasze doświadczenia?
a jakie było ustawienie DRO ?
DRO było wyłączone. Zresztą mam je cały czas wyłączone. Włączam je tylko wtedy jak mam temat z dosyć dużą rozpiętością tonalną . Ma to jakiś wpływ na wielkość szumów?
fimps napisał(a):
A może to ja robię coś nie tak?
fimps napisał(a):
Witam,
A550 jest tak wszędzie zachwalany, ponieważ prawdopodobnie mało „szumi”. Na podstawie takich testów kupiłem właśnie 550 i fotografując w formacie RAW zauważyłem, że aparat szumi nawet przy ISO 200 (widać oczywiście w ciemniejszych partiach zdjęcia).
Czy już ktoś próbował fotografować w RAW i sprawdzał jak wygląda sprawa z „ziarnem”?
A może to ja robię coś nie tak? Interesują mnie Wasze doświadczenia?
10zer napisał(a):
Przepatrzyłem przed chwilą fotki i z tego co widzę nic takiego nie występuje.
- wina ustawień
- wadliwy procesor obrazu ? (niemożliwe)
Osobiście mam włączoną opcję redukcja szumów długiego naświetlania i edukcja szumów wysokiego iso ale nawet przy wyłączonej tej opcji nie powinno być to aż tak widoczne.
Możesz wstawić jakiś przykład ? może masz uczulenie na szumy
moim skromnym zdaniem jesteś przeczulony, bo jak dla mnie szum jest znikomy (o ile w ogóle można powiedzieć, że jest tam szum)
kris napisał(a):
moim skromnym zdaniem jesteś przeczulony, bo jak dla mnie szum jest znikomy (o ile w ogóle można powiedzieć, że jest tam szum)
fimps napisał(a):
Dobrze, więc co to jest to rozsypane „konfetti” - dla mnie ten kawałek białej ściany (który jest niedoświetlony) powinien być mniej lub więcej jednolicie szary.
nie no nie przesadzaj mogę z czystym sumieniem nazwać siebie największym malkontentem odnośnie szumów na tym forum i uważam że nie ma się co tym przejmować , jeśli jest to biała ściana to po prostu jest tam bardzo mało światła , widać zresztą gradacje tonalną czym niżej tym ciemniej, oczywiście nie ma się co łudzić matryca również ma swoje ograniczenia, zrób to samo zdjęcie z ISO 1600 to tak jak ja bym zrobił swoja 350 z ISO 200 będziesz miał porównanie co lepsze, a co tragiczne.