anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ziarno w 550 przy ISO 200

fimps-----
Początkujący

Ziarno w 550 przy ISO 200

Witam,

A550 jest tak wszędzie zachwalany, ponieważ prawdopodobnie mało „szumi”. Na podstawie takich testów kupiłem właśnie 550 i fotografując w formacie RAW zauważyłem, że aparat szumi nawet przy ISO 200 (widać oczywiście w ciemniejszych partiach zdjęcia).

Czy już ktoś próbował fotografować w RAW i sprawdzał jak wygląda sprawa z „ziarnem”?
A może to ja robię coś nie tak? Interesują mnie Wasze doświadczenia?

23 ODPOW. 23
krzyho4
Początkujący

wratislavian napisał(a):

a ja radzę zrobić to samo zdjęcie w jpg. zobaczysz, że szumu będzie mniej.

bo jak robisz w rawie to znaczy, że zdjęcie trzeba wywołać, jednocześnie usuwając szum. na iso 200 wystarczy minimalnie przesunąć suwak od usuwania szumu kolorowego, ale to też zależy od warunków.

raw to plik surowy.

mozesz podpowiedzec ktory to suwak :c18

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

krzyho4 napisał(a):

Zależy od wołaczki.

W Image Data Converter jest to suwak Color noise reduction w zakladce Nose Reduction,
w Camera Raw jest to zakładka Detail i suwak Color w części Noise Reduction

fimps-----
Początkujący

Chyba zostałem nie całkiem do końca zrozumiały!
Kupując A550 myślałem, że przy najniższej nastawionej czułości (co w A550 jest ISO 200) nie będę miał jakikolwiek problemów z szumami. Nie zawsze fotografuję w JPGE. Często używam formatu RAW bo sam chcę mieć wpływ na to jak ma wyglądać efekt końcowy a nie nałożony przez programistów danej marki!.

Wiem, że dzisiaj DSLR to nie tylko Hardware ale też w dużej mierze Software, jednak jaką naprawdę jakość ma CHIP w danym aparacie, to można dopiero ocenić po zdjęciach w formacie RAW a nie JPGE gdzie wszystko zależy od programistów!

Fotoimpresje

wratislavian
Początkujący

tompac napisał(a):

krzyho4 napisał(a):

Zależy od wołaczki.

W Image Data Converter jest to suwak Color noise reduction w zakladce Nose Reduction,
w Camera Raw jest to zakładka Detail i suwak Color w części Noise Reduction

w lightroomie noise rduction:
color noise.

fimps napisał(a):

Chyba zostałem nie całkiem do końca zrozumiały! Kupując A550 myślałem, że przy najniższej nastawionej czułości (co w A550 jest ISO 200) nie będę miał jakikolwiek problemów z szumami. Nie zawsze fotografuję w JPGE. Często używam formatu RAW bo sam chcę mieć wpływ na to jak ma wyglądać efekt końcowy a nie nałożony przez programistów danej marki!. Wiem, że dzisiaj DSLR to nie tylko Hardware ale też w dużej mierze Software, jednak jaką naprawdę jakość ma CHIP w danym aparacie, to można dopiero ocenić po zdjęciach w formacie RAW a nie JPGE gdzie wszystko zależy od programistów!

no to ja już w ogóle nie rozumiem. narzekasz na szum jpg, na szum raw czy narzekasz ogólnie na szumy? czy na szumy niskiego iso? bo jak to ostatnie to mogłeś wybrać matryce ccd.