anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

abwgdzl

profile.country.pl_PL.title
abwgdzl
Początkujący

abwgdzl

Fotografie głównie do rodzinnego albumu. Niektóre podobają mi się bardziej niż inne, może spodobają się również i Wam.

44 ODPOW. 44
abwgdzl
Początkujący

Ja zupełnie się nie czuję w zdjęciach "makro" ale z racji tego, że w innym wątku proszono mnie o jakieś sample z Sigmy 70mm F2.8 EX DG MACRO to, żeby tam nie zaśmiecać wątku przykładowe zdjęcia wrzucę tutaj.

Jeśli macie jakieś uwagi dotyczące tych trzech zdjęć, to oczywiście będę za nie wdzięczny :)

BuBu__
Początkujący

kwiatki fajne, szczególnie 11, ale aż prosi się o jakąś mini blendę czy jakie kolwiek, delikatne doświetlenie ich ;)

Firianus
Początkujący

Prosiłeś o pomoc z okiem, więc zamieszczam swoją propozycję :c10

abwgdzl
Początkujący

kwiatki fajne, szczególnie 11, ale aż prosi się o jakąś mini blendę czy jakie kolwiek, delikatne doświetlenie ich ;)

Ja je próbowałem doświetlić ;-) Od spodu "kwiatka" lampa w trybie WL. Światło rozproszone dyfuzorkiem. Może faktycznie mogłem użyć białej kartki jako blendy ale tak jak napisałem nie robię właściwie w ogóle zdjęć typu macro. Brak mi warsztatu, statyw też aktualnie nie działa, bardziej chciałem pokazać możliwości szkła.

Niemniej jednak dzięki za opinię! Postaram się w przyszłości dać jeszcze więcej światła :-)

abwgdzl
Początkujący

Firianus napisał(a):

Prosiłeś o pomoc z okiem, więc zamieszczam swoją propozycję :c10

Hm :-) Czyli jednak stempelek, no ale to trzeba w takich przypadkach jednak włożyć trochę pracy przy retuszu. Mi bardziej chodziło o ogólną radę fotograficzną i chyba na to wychodzi, że w przypadku takich zdjęć pozostaje doświetlanie z boku, tak aby połyskliwe oko odbiło jak najmniej obrazu z naprzeciwka.

Dzięki!

abwgdzl
Początkujący

Tak lepiej?

BuBu__
Początkujący

no w tym kwiatku akurat nie odpowiada mi to światło od dołu

abwgdzl
Początkujący

Ok, tak jak pisałem, można przyjąć, że zupełnie nie znam się na fotografii macro. Z której strony należałoby zatem doświetlić te kwiatki, żeby uzyskać dobry/lepszy efekt?

BuBu__
Początkujący

ja z góry mówię, ze mnie też amator ;) ale gdyby tak dać jakieś fajne światełko z lewej i prawej strony na wysokości kwiatka? ale to tylko propozycję, choć myślę, że jeśli masz możliwość to warto pobawić się z dwoma źródłami światła w różnych pozycjach :thumbsup:

krzyho4
Początkujący

fajne te kwiatkowe foto ,