Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie kilka fotek z h9 Pozdrawiam
kolejne makro...
zdjecia zdobione h9 + raynox dcr-250
z dzisiejszego spaceru ...
Dobry początek
Tak uważam.
Mnie podobają się szczególnie 2 i 3.
Zmieniłbym kadr w 7 na pionowy i ciut w lewo chyba oraz może luźniej w 6.
Pozostałe to kompozycja, ostrość i ekspozycja do korekty.
Powinni się wypowiedzieć lubiący bardziej ode mnie makro.
Tomek69N
bardzo dziekuje za komentarze
Dodam jeszcze kilka pejzaży...
13 wyglądałaby wg mnie lepiej z niższej perspektywy, tak by ten szczycik ukazał się ponad granicą drzew ale pewnie nie było to fizycznie możliwe. Podkręcałeś ten kolorek na zachodzie?
Nie nic nie robilem z kolorami...13 i 14 sa z polarkiem a w 15 jedynie wyrownalem horyzont...lecialo mi w prawo(chociaz linia siatki byla wlaczona ) no i "z reki" robione
makro to jest to co tygryski lubią najbardziej
1 - kwiatek trochę za ciemny i mało wyraźny
2 i 3 świetne
4 - biedroneczka nieco przyciemna wyszła, łodyżka brązowa i ciemne tło - jakoś tak mało kolorowo jak dla mnie. Ja bym zrobił z tego kadr pionowy z łodyżką po przekątnej.
5 - nieco problemów z ostrością, kwiatuszek u góry trochę przepalony
6- bardzo ładne
7 - też zmieniłbym na pionowy, no i ucięty czułek robala
8 - ostrość chyba złapana na środkowej części żuczka a główka i ... lekko nieostre
11- mucha świetna ale przesunąłbym ją nieco w prawo
12 - motylek ładny, na minus rozpraszające tło
To tyle uwag ode mnie, sam dopiero się uczę no i szczególnie pociąga mnie makro. Mam podobny sprzęt co twój więc tym bardziej mnie interesują twoje fotki.
Nie będę pisał na PW , może ktoś też będzie zainteresowany tym tematem a mam pytanko dotyczące Raynoxa. Nabyłem go klika dni temu i póki co zastanawiam się nad mocowaniem. Zastosowałeś jedną redukcję 74/67mm czy dwie 74/72 + 72/67 czy może jakaś tulejka ? Ja póki co dla wypróbowania sprzętu założyłem plastikową tulejkę z kompletu Sony do której przykleiłem Raynoxa taśmą klejącą ale to taka prowizorka bo konwerter nie leży centrycznie z obiektywem 😕