anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Enzo - Plenerowe + GT Polonia 2012.

profile.country.PL.title
.Enzo.
Poszukiwacz

Enzo - Plenerowe + GT Polonia 2012.

Witam.
Zamieszczam swoje zdjęcia :) Większa część była wykonywana jeszcze :c56 300, przez ostatni rok. Jestem początkujący w fotografii, więc proszę o szczere komentarze, uwagi, porady, etc.

Proszę nie sugerować się nazwą pliku lecz komentarzem do niego.

144 ODPOW. 144
profile.country.PL.title
krzys1977
Poszukiwacz

Enzo, coś mi się widzi, że matryce masz zasyfioną i to porządnie. :c9

A 700 & VG-C70AM | SONY 100/2.8 macro | TAMRON 17-50/2.8 | SIGMA 70-200/2.8 EX APO DG II HSM | SONY HVL-F58AM | SONY HVL-F42AM | Velbon Sherpa 600
profile.country.PL.title
.Enzo.
Poszukiwacz

Oj miałem, miałem. Próbowałem ją wyczyścić ale nie dało rady. Zgubił mi się pędzelek w hotelu i musiałem robić zdjęcia tak jak są. W domku już wyczyściłem matrycę ;)

///zapomniałem tylko dodać, że 161 to schron przeciwatomowy obecnie używany jako wejście do jednego z hoteli :)

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

:c37
Po obejrzeniu Twoich zdjęć stwierdzam, że robisz spory błąd używając tak dużej wartości przysłony. Odzwierciedla to się poruszonym zdjęciem pomimo wysokiego ISO (161), wyraźniejszymi plamami od zanieczyszczeń matrycy. Wystarczy w zupełności f/8 a nawet mniej w krajobrazie. Osiągniesz krótsze czasy i mniejsze plamy zanieczyszczeń. Poza tym powinieneś prostować swoje zdjęcia, bo większość jest wyraźnie wykrzywiona. W momencie kadrowania lub obróbki powinieneś również zwrócić na elementy niepotrzebne, psujące ogólne wrażenie. Jeśli nie masz dobrego programu do obróbki proponuję gratisowy, łatwy w obsłudze choć dający spore możliwości, Photoscape. Powodzenia :)

profile.country.PL.title
.Enzo.
Poszukiwacz

Tomek69N napisał(a):

:c37
Po obejrzeniu Twoich zdjęć stwierdzam, że robisz spory błąd używając tak dużej wartości przysłony. Odzwierciedla to się poruszonym zdjęciem pomimo wysokiego ISO (161), wyraźniejszymi plamami od zanieczyszczeń matrycy. Wystarczy w zupełności f/8 a nawet mniej w krajobrazie. Osiągniesz krótsze czasy i mniejsze plamy zanieczyszczeń. Poza tym powinieneś prostować swoje zdjęcia, bo większość jest wyraźnie wykrzywiona. W momencie kadrowania lub obróbki powinieneś również zwrócić na elementy niepotrzebne, psujące ogólne wrażenie. Jeśli nie masz dobrego programu do obróbki proponuję gratisowy, łatwy w obsłudze choć dający spore możliwości, Photoscape. Powodzenia :)

Dziękuję za odwiedziny i Twój komentarz. Z tą przysłoną to sam już nie wiem bo gdzieś na forum ktoś wcześniej mówił, że najlepiej jest robić zdjęcia na f/11 jak się da oczywiście. Słyszałem też od znajomych, że lepiej jednak mniejszą i ogólnie to zdania są podzielone. Będę teraz próbował tak jak Ty mówisz. Co do krzywych zdjęć to właśnie nie wiem czy to coś z moim aparatem, ręką czy wzrokiem bo często zdarzają mi się krzywe zdjęcia ale zwracam na to uwagę dopiero po tym gdy ktoś wcześniej to zrobi. Zdjęcia z tego roku starałem się prostować tak jak widziałem. Programy mam. Używam iPhoto a czasem czegoś innego jeśli siedzę na PC.
Dziękuję i pozdrawiam ;)

profile.country.PL.title
.Enzo.
Poszukiwacz

Dziękuję wszystkim za komentarze, wskazówki i spostrzeżenia.
Teraz Dubrownik :c37

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Z przysłona to jest tak: Jak całkiem otwarta (szczególnie w obiektywie klasy amatorskiej), spada ostrość - z powodu konstrukcji amatorskiej optyki (uogólniając) - gdy zbytnio przymkniesz, spada ostrość - z powodu dyfrakcji. Potrzebny jest złoty środek. Ponadto przy mocno przymkniętej przysłonie wyraźnie widać wszystkie zanieczyszczenia na matrycy. A jak już się takie pojawią na zdjęciu, to przed opublikowaniem (w domowym albumie, na forum, czy gdziekolwiek) wypada zdjęcie "odplamić" prawie każdy program posiada narzędzie stempel, lub podobne. Horyzont prostujemy, jak sie da, niepotrzebne babole co wlazły w kadr też - i można się chwalić :thumbsup:

Z ostatniej wrzutki najbardziej mnie osobiście podoba się: 161 i 167 :c4

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Z ostatnich 167 :thumbsup: jest ok , tylko rozmiar nie ten, gościa na łódce to w ostatniej chwili zobaczyłem :c25 .
A co do przysłony to jest tak . Wszyscy zawodowcy od krajobrazów tak twierdza F13-f22 i więcej , wtedy GO jest na całym kadrze, tylko oni

Tadeusz napisał(a):

Jak całkiem otwarta (szczególnie w obiektywie klasy amatorskiej), spada ostrość - z powodu konstrukcji amatorskiej optyki (uogólniając) - gdy zbytnio przymkniesz, spada ostrość - z powodu dyfrakcji.

jak napisał Tadeusz nie używają amatorskich obiektywów.
Dlatego właśnie te f8 jest chyba najbardziej uniwersalne :c37

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Rutek68 napisał(a):

Wszyscy zawodowcy od krajobrazów tak twierdza F13-f22 i więcej

Wszyscy? Którzy wszyscy?

Rutek68 napisał(a):

tylko oni ... nie używają amatorskich obiektywów.

To co napisałem o amatorskich obiektywach, zasadniczo zgada się, co do całkowicie otwartych przysłon. Widziałem test profesjonalnego obiektywu. Gdy był przymykany bardziej niż f/11 ostrość była wyraźnie zdegradowana. Tyle, że to był tele. Może w szerokokątnych nie ma to takiego znaczenia, jednak ja wolę używać hiperfokalnej i nie przymykać aż tak bardzo. (Jedyny wyjątek - konieczność długich czasów, gdy ISO minimalne, np. pokazy lotnicze, samochody (drift), itp. - gdy z szarym filtrem jest kłopot)

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Mam książkę T. Fitzharrisa (innych nazwisk nie pamiętam bo nie mam ich książek, ale było ich jeszcze ze trzech :slight_smile: .

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8
profile.country.PL.title
.Enzo.
Poszukiwacz

Nie zaśmiecacie!!! Ja jestem osobą, która o fotografii wie jeszcze bardzo mało i chętnie się uczy i bardzo mi miło, że w mojej galerii wyszła taka mała dyskusja, która rozwiała pewne moje wątpliwości :thumbsup: