Podziel się wrażeniami!
Zdecydowałem się w końcu na swoją galerię, nie będzie tu póki co takich rewelacji jak u innych, choć początki w większości wyglądały podobnie, ufam, że dzięki uwagom i wskazówkom mi tu udzielonym też podniosę swoje umiejętności. (tu szczególnie cenne dla mnie są techniczne )
Cześć zdjęć się powtórzy (już się tu pojawiły ), ale tym razem są wystawione aby zostały ocenione...
Z czym mam problem to wiem na starcie, kolory, ale co poradzę, póki co notebook lenovo, a więc dla fotografa, na razie na dobry dający się dobrze skalibrować ekran mnie nie stać.
Message was edited by: bart_m26
Message was edited by: bart_m26
Przeglądam Twoją galerię i widzę, że niestety pomimo tego co piszą moi poprzednicy konsekwentnie popełniasz dwa błędy - fatalne kadrowanie i problemy z ostrością.
Z całej dotychczas opublikowanej twórczości na miano udanych moim zdaniem zasługują tylko fotki nr 16 i 21 chociaż w drugim przypadku też jest problem z ostrością - powinna być na oku a znowu uciekła Ci, tym razem na policzek. Poczytaj koniecznie o zasadzie trójpodziału w fotografii no i przede wszystkim przed naciśnięciem spustu zastanów się jak właściwie miałoby wyglądać foto.
Thanatos napisał(a):
Przeglądam Twoją galerię i widzę, że niestety pomimo tego co piszą moi poprzednicy konsekwentnie popełniasz dwa błędy - fatalne kadrowanie i problemy z ostrością.
Z całej dotychczas opublikowanej twórczości na miano udanych moim zdaniem zasługują tylko fotki nr 16 i 21 chociaż w drugim przypadku też jest problem z ostrością - powinna być na oku a znowu uciekła Ci, tym razem na policzek. Poczytaj koniecznie o zasadzie trójpodziału w fotografii no i przede wszystkim przed naciśnięciem spustu zastanów się jak właściwie miałoby wyglądać foto.
Starając zachować się tematykę teraz "nowoczesna" architektura.
Ostatni weekend spędziłem w Warszawie, wstyd się przyznać ale w Stolicy byłem pierwszy raz w życiu cóż bywa...
piotruso napisał(a):
Ale dlaczego wstyd? Ja jestem pierwszy raz w Opolu i nie bardzo mam czas cokolwiek zobaczyć bo do pracy idę rano a wracam po 22.00.
Z tego co pamiętam to nigdy nie byłem w Katowicach ani w żadnym mieście przyległym do Katowic. Nie byłem również w Bydgoszczy czy Szczecinie (że pozwolę sobie wymienić tylko te większe). Czy to znaczy, że mam się wstydzić? Nie ma obowiązku bywać we wszystkich miastach Polski (o zagranicy nie wspomnę bo mógłbym napisać, że nigdy nie byłem tak na prawdę za granicą - ale dla mnie to nie jest powód do wstydu). Natomiast czekam na Twoje zdjęcia, Ciekaw jestem jak inni przyjeżdżający do Warszawy widzą to miasto (tak, wiem, byłeś bardzo krótko więc tylko popularne miejsca odwiedziłeś ale mimo wszystko chętnie popatrzę a skomentuję jak będę miał chwilkę czasu aby się zdjęciom dobrze przyjrzeć).
Hmm, pierwsza wrzutka z Warszawy coś przyduża mi się wyda (1100 px na dłuższym boku, na mniejszych monitorach to może źle wyglądać)
W temacie kadrowania, to sam niewiele wiem, ale troszkę mnie rażą te centralne ujęcia (np. fontanny). W pewnych przypadkach ma to swoje uzasadnienie (symetria na przykład), ale tutaj niezbyt
Z tej wrzuty wybieram 26 i 28
Co do kolejnej (architektura), to moim zdaniem za ciemno (troszkę).
Kadry taki "zwykłe", gdybyś posiadał jakiś teleobiektyw, to można by ładnie pokazać detale (szkło) na tych budynkach.
Z architektury nowoczesnej: 32 i 33(tu mógłbyś tą latarnię wyrzucić)
Quartz napisał(a):
Hmm, pierwsza wrzutka z Warszawy coś przyduża mi się wyda (1100 px na dłuższym boku, na mniejszych monitorach to może źle wyglądać)
Quartz napisał(a):
Kadry taki "zwykłe", gdybyś posiadał jakiś teleobiektyw, to można by ładnie pokazać detale (szkło) na tych budynkach.
Trochę zwykłych pstryków ze spaceru po Warszawie...
W sumie to sam oceniłeś ostatnią wrzutkę
Ale Syrenka ... Gdybyś dał jej górą i przodem trochę powietrza (czyli umieścił w mocnym punkcie) to by się zrobiło fajnie. Bez ściemy. Zwłaszcza tej po brzegach.
cdn napisał(a):
W sumie to sam oceniłeś ostatnią wrzutkę