Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich, niedawno zacząłem swoją przygodę z fotografią w związku z czym chciałbym się podzielić wykonanymi zdjęciami i zarazem uzyskać wskazówek co do dalszego wykonywania fotografii. Zapraszam do komentowania zdjęć.
fot1 - centralnie
fot3 - kawał dachu rozprasza
fot.3 najlepsze;) fot.1 szkoda że centralnie
Możesz kontynuować numerację (1, 2, 3, 4...)
Zaczynając od nowa numerować jest mały chaos. Jak ktoś będzie chciał skomentować Twoje zdjęcia od początku to by wyglądało mniej więcej tak: " Pierwsza seria, zdjęcie numer 2 jest... Druga seria, zdjęcie numer 1 jest...".
Mam nadzieję, że nie będziesz miał mi to za złe
Mam pytanie co do obiektywu typu makro, jaki byście polecili w rozsądnej cenie?
Z kwiatków w nr 1 można by wymazać żółte fragmenty, które wlazły w kard lub przyciąć fotkę - trochę to drażni. Mimo to, uważam, że to najlepsze z tych 3
Witam
Gratuluję zapału i pasji. Widzę, że lubisz robić zdjęcia, obserwujesz, szukasz i nie jesteś monotematyczny. Odnoszę jednak wrażenie, że jak już znajdziesz obiekt to jesteś tak podniecony, że nie myślisz o szczegółach: światło, kadr, kompozycja, tło i detale.
Nie spiesz się. Analizuj, patrz, zadbaj o ładne tło, "posprzątaj" tak by nic nie zakłócało kompozycji. Przeanalizuj różne ustawienia, a przed naciśnięciem spustu upewnij się czy nic nie zaśmieca kadru. Ogólnie zdjęcia są ciekawe, a co do szczegółów to:
...o rany ta numeracja...
Od góry 1- po co ISO 200 przy takim świetle? Ostre światło. Całość wygląda jak jedna plama
2-ka Skoro już decydujesz się pokazać całą postać i umieszczasz ją w strefie ostrości to zadbaj o szczegóły. Spójrz na dłonie - są przepalone w stosunku do reszty
3-ka w sumie to migawka więc często nie mamy możliwości zrobić tego w 100% po naszej myśli, ale można było się tak ustawić żeby słup nie wyrastał z głowy
Nieco niżej
1-ka centralnie, nieostro
2-ka za ostre światło więc cała kompozycja jest płaska i pozbawiona wyrazu
3-ka zbyt dominujący rozmyty pierwszy plan odciąga i uwagę od reszty. Ostra część obrazu jest zbyt mała w stosunku do niego. No i dach tej szopy (budynku) kładzie wszystko na łopatki
Pozdrawiam i pamiętaj, że co Cię nie zabije to Cię wzmocni. Więc nie gniewaj się za ostrą krytykę.