anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pietszyk - no to startuje

pietszyk
Początkujący

Pietszyk - no to startuje

Pora i na mnie, dotychczas byłem tylko szarą eminencją tego forum ale nareszcie pozwoliłem sobie na kupno lustrzanki i już mogę pochwalić się swoimi wypocinami. Mam nadzieję, że z czasem będą lepsze, ale aby tak się stało poproszę o komentarze. :)

14 ODPOW. 14
profile.country.en_GB.title
mamakuby
Poszukiwacz

Witaj!
Będę więc pierwsza. No to lecimy...
1 i 2 - psiak fajny, ale tło zbyt pstrokate i obiekt mało widoczny. Dodatkowo na 1 poucinany.
3 - no cóż.. dziwna poza zwierzaka i ogólnie mało ciekawy kadr.
Czekamy na kolejne...

Skoczek
Początkujący

Chyba szarą eminencją? :)
Ogólnie zdjęciom jeszcze trochę brakuje do poziomu forumowego, ale dobrze, że zaczynasz swoją przygodę z fotografią. I nie wal tak mocno lampą błyskową zwierzakom po oczach... ;)

profile.country.PL.title
Paulina.
Poszukiwacz

Nie ma takiego pojęcia zasady :c7 jak:

Skoczek napisał(a):

Ogólnie zdjęciom jeszcze trochę brakuje do poziom forumowy

A co do zdjęć jak juz zauważyła mama kuby musisz popracować nad tłem i poprawnym kadrowaniem (informację znajdziesz na forum) lampa też nie wyjdzie na dobre psince ...
Sporo pracy przed Tobą i miłej zabawy Mam nadzieję ;) w trakcie tej nauki rób zdjęcia i pokazuj, w miarę możliwości znajdą się ludzie którzy Ci doradzą
Powodzenia :smileythumbsup:

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

paulina napisał(a):

Nie ma takiego pojęcia zasady :c7 jak:

Skoczek napisał(a):

Ogólnie zdjęciom jeszcze trochę brakuje do poziom forumowy

A to jakaś nowość :c7

Uwagi już zostały przekazane, także czekam na następne.

Pozdrawia Starosta :grin:
pietszyk
Początkujący

Dziękuje za słowa krytyki ale niech się ja tylko w tej lustrzance obeznam (nam ja dopiero 4 dni) poczytam to i owo to pokarze na co mnie stać. :nauseated_face:

A może mi doradzicie jak kadrować takiego pieska co sekundy w miejscu nie usiedzi bo ni jak nie mogę go poprawnie ustrzelić?

I taka sprawa jeszcze chętnie bym darował pieskowi tą lampę ale jak to zrobić gdy ma się tylko żarówkę przy suficie 60W? a przy iso 3200 dopiero coś bez lampy widać?

to były by cenne rady, zapraszam do komentowania :c10

Piotrek------
Początkujący

pietszyk napisał(a):

Dziękuje za słowa krytyki ale niech się ja tylko w tej lustrzance obeznam (...) to pokarze na co mnie stać. :nauseated_face:

będziesz karał? za komentowanie? :smileymrgreen:
Jak na poczatek to moze poczytaj tu na forum, pooglądaj, foć i pokazuj. Uszy do góry, nie jest żle.

profile.country.en_GB.title
mamakuby
Poszukiwacz

pietszyk napisał(a):

I taka sprawa jeszcze chętnie bym darował pieskowi tą lampę ale jak to zrobić gdy ma się tylko żarówkę przy suficie 60W? a przy iso 3200 dopiero coś bez lampy widać?

A może popróbuj fotografować w dzień? Wtedy i ISO mniejsze i lampy nie trzeba. Łatwiej tak na początek. Ja osobiście baaaardzo rzadko robię zdjęcia gdy się ściemni.

profile.country.pl_PL.title
doslav.
Poszukiwacz

Witaj w galeriach Pietszyk :c10

Jeśli chodzi o tło na fotce 1 i 2 (i w sumie na trzeciej również) - faktycznie nie bardzo... Na dwóch pierwszych zdjęciach pies (przesympatyczny zresztą) siedzi na fotelu/kanapie/narzucie? Wystarczyło tylko zarzucić jakikolwiek materiał (choćby i jasny ręcznik) i tło masz załatwione :D
Kadrowanie takiego pieska ruchliwego też nie jest wielkim problemem. Wymaga odrobiny wprawy - za jakiś czas będziesz się uśmiechał wspominając swoje wątpliwości z początków używania lustrzanki ;) Rozumiem, że zacząłeś robić zdjęcia niedawno (4 dni?) i chciałeś koniecznie ustrzelić zwierzaka. A było jednak poczekać na dzienne światło... Niestety pewnych zasad nie przeskoczysz - fotografia to przede wszystkim swiatło. Modele nie uciekają (nie Twoje w każdym razie) więc spokojnie spróbuj za dnia. Efekty będą dużo lepsze :thumbsup:
Lampeczkę (a właściwie jej błysk) warto odbić od... czegokolwiek, choćby sufitu (jeśli biały). Nie będzie widać tego "walnięcia po oczach). Nie da się odbić? Próbuj rozproszyć! Informacji o dyfuzorach znajdziesz sporo - choćby na tym forum. Niekoniecznie trzeba się od razu wykosztowywać - można coś zmajstrować samemu ;)
Poza tym fociłeś pieski przy ISO200. Nie mówię żeby od razu 3200 ale trochę można było podbić. I błysk byłby wtedy słabszy ;)

Zdjęcie nr 4 ma zadatki na bardzo fajny (a nawet bardzo, bardzo fajny!) portret. Tylko może nie tak bardzo z góry? Warto zjechać aparatem do poziomu modela :thumbsup:

Ach! I jeszcze jedno...

pietszyk napisał(a):

dotychczas byłem tylko szarą eminencją tego forum (...)

Nie sądzę... :smileymrgreen:
Szara eminencja to ktoś, kto sprawuje władzę niejako zza pleców kogoś ważnego. Rządzi, nie zajmując wysokiego stanowiska, pozostając w cieniu...
Termin wywodzi się z czasów kard. Richelieu...

Pozdrawiam i czekam na następne fotki :smileythumbsup:
To czwarty dzień - będzie lepiej! :D

pietszyk
Początkujący

niestety zdjęcie 4 musiało być z góry a to z braku miejsca (klatka schodowa) dobrze, że chociaż jedno prawie może być. :D

dziękuje Doslav za cenne/konstruktywne rady a przede wszystkim to z ręcznikiem,
dobry pomysł, oby więcej takich porad

Pozdrawiam ciepło