anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

[grzechosław] - Daria

grzechoslaw
Początkujący

[grzechosław] - Daria

Jako dopełnienie wątku "powitania", na początek autoportret (ISO 800) ;)

47 ODPOW. 47
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Mam wrażenie, że zdjęcia się lekko nieostre...być może to kwestia zmniejszenia.
Kadr istotnie dziwny jest i nawet w dyptyku się nie broni.

Ale ważka ciekawa :)

grzechoslaw
Początkujący

Bardzo Wam dziękuję za wizytę i słowa :)
Co do kadrowania, to przyznam się, że tą sprawę potraktowałem trochę po macoszemu, bo zwróciłem na to za mało uwagi. Obiecuję poprawę ;)
Co do ostrości, fotki mogą być trochę nieostre, już nie pamiętam, dlaczego, ale chyba przez kombinację przysłony i próby trafienia AF-em w jakiś mały punkt ;)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Te zdjęcia ważki wg mnie ciekawiej by sie prezentowały gdybyś je w lewo obrócił. ;)

grzechoslaw
Początkujący

tzn. obrót o 90 stopni?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

grzechoslaw napisał(a):

tzn. obrót o 90 stopni?

Tak (oczywiście przeciwnie do ruchu wskazówek zegara). W mojej opinii lepiej by się na nie patrzyło. :-)

grzechoslaw
Początkujący

Dzięki za rady, Lajam :) Nie będę już kombinował ze zdjęciami przyrody, spróbuję swoich sił w fotografii ludzi, tylko muszę się dobrze przygotować ;)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

grzechoslaw napisał(a):

Nie będę już kombinował ze zdjęciami przyrody, spróbuję swoich sił w fotografii ludzi, tylko muszę się dobrze przygotować ;)

Ej no nie zniechęcaj się. Fotografia przyrody to dziedzina wymagające nie lada cierpliwości żeby osiągnąć dobry poziom - Ty jesteś na dobrej drodze. Ale jak wolisz człowieki to faktycznie daj spokój, lepiej robić to co się "czuje" ;)

grzechoslaw
Początkujący

Dzięki za wizyty i słowa :)
Chwilowo trochę znudziło mi się chodzenie do lasu (inna sprawa, że troszkę brakuje czasu), a od pewnego czasu oglądam różne galerie ze zdjęciami ludzi (np. portfolio użytkownika gregorLA na plfoto.com, czy tutejsza galeria krisa), i po prostu chciałbym rozszerzyć swoją "działalność" na te rejony fotografii ;) No i podoba mi się treściwość fotografii ludzi, pokazywanie emocji, różnych stron i oblicz (? -"twarzy") Człowieka (specjalnie przez duże C) ;)

grzechoslaw
Początkujący

No to zaczynamy fotografię ludzi :).

Przedstawiam Darię i zdjęcia będące efektem naszej niedawnej, zbiorowej KSAFowej sesji fotograficznej.

W kwestii kolorystyki, bardzo lubię efekt rozjaśniania zdjęcia, z łagodzeniem cieni (strasznie nie podoba mi się trochę zbyt powszechny duży kontrast w portretach). Nie wiem dokładnie, jak to się robi (ja zastosowałem poziomy, + ok. 40-50 na "output" w GIMPie), i mam nadzieję, że efekt wygląda ciekawie i nie jest przesadzony :).
Co do kadrowania, nie lubię prostokątów więc podejrzewam, że będzie u mnie dużo kwadratów, albo bardzo łagodnych prostokątów, tak więc forma już z góry zapowiada pewien spokój :).

CDN.

TMiN-----
Początkujący

jak już bym miał na 6 ciąć modelce czoło to chyba w innym miejscu.... w tej formie 6 mi się nie podoba. Modelka bardzo fotogeniczna więc czekam na więcej