Podziel się wrażeniami!
No tak. Zenit jakoś lepiej mi leżał. Albo mniej wiedziałem.
Na razie wszystko z jpg-ów. RAWy wejdą do obróbki jak lepiej poznam aparat.
Patrzę na nazwy plików i wychodzi co dziesiąte zdjęcie... Będzie co setne kiedyś pewnie.
witsu napisał(a):
witsu napisał(a):
Myślę, że tu wiele zależy od konkretnego egzemplarza. Ten mój był wyjątkowo nieudany.
mam vanguarda
mam vanguarda
To już firmowy sprzęt. Mówię raczej o takich no name jakich od groma na Allegro.
ale nie jest jakiś wybitny ... kosztował jakieś 90 coś zeta w sklepie nie dla idiotów
ja mam taki z allegro no name i przyjechal owinienty chinska gazeta i sie sprawuje wszystko zminimalizowane ale da sie pofocic na nim dodam ze z przesylka 35 PLN
mam vanguarda
ja mam taki z allegro no name i przyjechal owinienty chinska gazeta i sie sprawuje wszystko zminimalizowane ale da sie pofocic na nim dodam ze z przesylka 35 PLN
nie no to mój jest stabilny ale kumpel ma taki stary statyw drewniany chyba jeszcze od wielkiego formatu. no mistrzostwo po prostu
Prezentuję nowy, świeży wsad. Proszę o średnio miażdżącą krytykę.
4. nie wiem na czym oko zawiesić
5. trochę mi tu ostrości brakuje
6. to coś za plecami, chyba bym to wycięła
rakastan00 napisał(a):
4. nie wiem na czym oko zawiesić
5. trochę mi tu ostrości brakuje
6. to coś za plecami, chyba bym to wycięła
Poprawione jabłko...
dziewczyna na 6 - rewela. ja bym to skadrował tak żeby faktycznie obciąć to oparcie. i jeszcze trochę "zniwelował" przepały na włosach...
Witaj.
...ostatnie trzy fotki skomentować można w trzech słowach: wszystko na odwrót
A co? A ustawienia aparatu. Zdjęcia tego typu jak 4 i 5 wymagają raczej dużej GO, a więc - czas nie potrzebny jest 1/400 czy 1/800s, ale przysłonę do co najmniej f/8 albo i f/11 można przymknąć - poprawi się i GO i ostrość (to drugie jabłko widać, że "na siłę" podostrzane). Natomiast jeśli chodzi o portret, zazwyczaj chcemy uzyskać GO jak najmniejszą, a więc przysłonę otwieramy możliwie jak najbardziej. F/9 przy f=110mm, nie jest błędem, jednak, jeśli bez pogorszenia ostrości da się otworzyć bardziej, to lepiej. Przy portretach zwracać trzeba uwagę (jeśli chodzi o ostrość) głównie na oczy - szczególnie oko bliższe - reszta może już delikatnie poza GO wychodzić (chyba, że zdjęcie do paszportu potrzebne ).
Teraz o samych fotkach.
4. - często jest tak, że jakiś widok "w naturze" nas zachwyci - tu, jak piszesz, gra kolorów - ale na zdjęciu trudno jest uzyskać to, co widzieliśmy. "Tak jak jest" fotka nadaje się na ilostrację do "Tygodnika Sadownika", ale poza tym - nic ciekawego - duży bałagan w kadrze, liście, jabłka, nie wiadomo, co chciałeś pokazać - nie widać tej "gry kolorów".
5. - pomysł ciekawy (jabłko w trawie), ale kadr już nie - spróbuj (następnym razem) pokombinować z kadrem - nawet przenieść to jabłko w inne ciekawsze miejsce, usunąć przeszkadzające badylki, niech to będzie czerwień i soczysta zieleń. No i nie na samym środku to jabłuszko...
6. - najfajniejsze z tej trójki. Może gdyby lekko przyciąć kadr z lewej strony - to oparcie nie będzie się tak rzucać w oczy, no i kadr będzie lepszy. A włosy są w porządku - przy zdjęciach pod światło muszą być "przepały".
A propos tego oparcia - właśnie zwracanie uwagi na tło i wyobrażenie sobie, jak to będzie na finalnym zdjęciu wyglądać - to jest cała sztuka i jeden z trudniejszych elementów fotografii - wzrok widzi to co chce, fotografia, rejestruje to co widać naprawdę.
Pozdrawiam