anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

hovany - Nieartystycznie

profile.country.pl_PL.title
hovany
Poszukiwacz

hovany - Nieartystycznie

No tak. Zenit jakoś lepiej mi leżał. Albo mniej wiedziałem.

Na razie wszystko z jpg-ów. RAWy wejdą do obróbki jak lepiej poznam aparat.

Patrzę na nazwy plików i wychodzi co dziesiąte zdjęcie... Będzie co setne kiedyś pewnie.

BZ
142 ODPOW. 142
docentstopczyk
Początkujący

witsu napisał(a):

witsu napisał(a):

Myślę, że tu wiele zależy od konkretnego egzemplarza. Ten mój był wyjątkowo nieudany.

mam vanguarda :)

To już firmowy sprzęt. Mówię raczej o takich no name jakich od groma na Allegro.

ale nie jest jakiś wybitny ... kosztował jakieś 90 coś zeta w sklepie nie dla idiotów ;)

... dobra nie róbmy chłopakowi off topu :)

ArturGniezno
Początkujący

To już firmowy sprzęt. Mówię raczej o takich no name jakich od groma na Allegro.

ale nie jest jakiś wybitny ... kosztował jakieś 90 coś zeta w sklepie nie dla idiotów ;)

ja mam taki z allegro no name i przyjechal owinienty chinska gazeta :slight_smile: i sie sprawuje wszystko zminimalizowane ale da sie pofocic na nim dodam ze z przesylka 35 PLN

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

ja mam taki z allegro no name i przyjechal owinienty chinska gazeta :slight_smile: i sie sprawuje wszystko zminimalizowane ale da sie pofocic na nim dodam ze z przesylka 35 PLN

I nie boisz się na nim lustrzanki zamocować? :c6
;)

(Dostałem w prezencie statyw STAR75 i gdy zobaczyłem, jak mu się nóżki wyginają, szybko go spakowałem - mogę odstąpić - do kompaktu się nada)

------------------------------
fotoamator
docentstopczyk
Początkujący

nie no to mój jest stabilny :) ale kumpel ma taki stary statyw drewniany chyba jeszcze od wielkiego formatu. no mistrzostwo po prostu :)

hovany
Poszukiwacz

Prezentuję nowy, świeży wsad. Proszę o średnio miażdżącą krytykę.

BZ
rakastan00
Poszukiwacz

4. nie wiem na czym oko zawiesić
5. trochę mi tu ostrości brakuje
6. to coś za plecami, chyba bym to wycięła

hovany
Poszukiwacz

rakastan00 napisał(a):

4. nie wiem na czym oko zawiesić
5. trochę mi tu ostrości brakuje
6. to coś za plecami, chyba bym to wycięła

4. Racja, ale podobała mi się gra barw.
5. Spojrzę jeszcze raz.
6. To oparcie fotela. Jak to wyciąć?

BZ
hovany
Poszukiwacz

Poprawione jabłko...

BZ
docentstopczyk
Początkujący

dziewczyna na 6 - rewela. ja bym to skadrował tak żeby faktycznie obciąć to oparcie. i jeszcze trochę "zniwelował" przepały na włosach...

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witaj.
...ostatnie trzy fotki skomentować można w trzech słowach: wszystko na odwrót ;)
A co? A ustawienia aparatu. Zdjęcia tego typu jak 4 i 5 wymagają raczej dużej GO, a więc - czas nie potrzebny jest 1/400 czy 1/800s, ale przysłonę do co najmniej f/8 albo i f/11 można przymknąć - poprawi się i GO i ostrość (to drugie jabłko widać, że "na siłę" podostrzane). Natomiast jeśli chodzi o portret, zazwyczaj chcemy uzyskać GO jak najmniejszą, a więc przysłonę otwieramy możliwie jak najbardziej. F/9 przy f=110mm, nie jest błędem, jednak, jeśli bez pogorszenia ostrości da się otworzyć bardziej, to lepiej. Przy portretach zwracać trzeba uwagę (jeśli chodzi o ostrość) głównie na oczy - szczególnie oko bliższe - reszta może już delikatnie poza GO wychodzić (chyba, że zdjęcie do paszportu potrzebne ;)).

Teraz o samych fotkach.
4. - często jest tak, że jakiś widok "w naturze" nas zachwyci - tu, jak piszesz, gra kolorów - ale na zdjęciu trudno jest uzyskać to, co widzieliśmy. "Tak jak jest" fotka nadaje się na ilostrację do "Tygodnika Sadownika", ale poza tym - nic ciekawego - duży bałagan w kadrze, liście, jabłka, nie wiadomo, co chciałeś pokazać - nie widać tej "gry kolorów".
5. - pomysł ciekawy (jabłko w trawie), ale kadr już nie - spróbuj (następnym razem) pokombinować z kadrem - nawet przenieść to jabłko w inne ciekawsze miejsce, usunąć przeszkadzające badylki, niech to będzie czerwień i soczysta zieleń. No i nie na samym środku to jabłuszko...
6. - najfajniejsze z tej trójki. Może gdyby lekko przyciąć kadr z lewej strony - to oparcie nie będzie się tak rzucać w oczy, no i kadr będzie lepszy. A włosy są w porządku - przy zdjęciach pod światło muszą być "przepały".
A propos tego oparcia - właśnie zwracanie uwagi na tło i wyobrażenie sobie, jak to będzie na finalnym zdjęciu wyglądać - to jest cała sztuka i jeden z trudniejszych elementów fotografii :) - wzrok widzi to co chce, fotografia, rejestruje to co widać naprawdę.
Pozdrawiam

------------------------------
fotoamator