Podziel się wrażeniami!
Wstawiam swoje fotki na krytykę i uwagi zaczynam dopiero przygodę z lustrzanka cyfrowa zdjęcia są robione Alfa 200
przy fotografii skoków bardzo ważne jest uchwycenie właściwego momentu. najlepszym jest moment tzw 'odskoku', czyli fazy, kiedy tylne nogi konie są wyprostoane i dotykają jeszcze ziemi, przednie zaś są już złożone i znajdują się nad przeszkodą. jeździec powienien się wtedy znajdować z najwyżsym punkcie dosiadu z calego skoku.
niestety w tych zdjęciach brakuje mi mimo wszystko ostrosci - rozumiem, ze starałeś się pokazać dynamikę, ale chyba ciut za długie naświetlanianie.
na zdjęciu 59 kard jest zbyt szeroki - niepotrzebnie widać zad konia.
na zdjęcu 60 stałeś w niefortunnym miejscu - mimo bardzo ladnego ruchu konia nie widać złożonych przednich nóg i cały efekt cudnego baskilu szyją wziął w łeb
61 - złapane nie w powyżej opisanym przeze mnie momencie - parę chwil za wcześnie.
62 - podoba mi się. nieposłuszeństwa zawsze ciekawie wychodzą na zdjęciach
63 - w zasadzie bez zastrzeżeń
Dzięi Elu za te rady ale niestety nie dało się skrócić czasu,efekt zamrożenia tak nie całkiem zamierzony była paskudna pogoda padał deszcz zrobiło się ciemno i dlatego jest tak jak jest postaram się pogrzebać może coś znajdę zgodnego z Twoimi wskazówkami a co do miejsca w którym stałem to jedynie ten dwuszereg się nadaje do zdjęć.
colorful napisał(a):
62 - podoba mi się. nieposłuszeństwa zawsze ciekawie wychodzą na zdjęciach
jareklubicz napisał(a):
właśnie na tym dwuszeregu było najwięcej wpadek
Elu czy cos takiego to już lepiej
62 najładniejsze z tej serii 59 też mi się podoba
colorful napisał(a):
niestety w tych zdjęciach brakuje mi mimo wszystko ostrosci - rozumiem, ze starałeś się pokazać dynamikę, ale chyba ciut za długie naświetlanianie.
Jednym słowem wielkie gnioty a mama mówiła nie baw się synku zapałkami
No proszę nie przesadzaj tego nikt nie napisał
Dzięki za słowa otuchy, ale teraz już wiem jak się zabrać do tego typu zdjęć dzięki za komenty
i naprawdę dużo dające uwagi
jezeli chodzi o ostrość to te dwa zdjęcia są o niebo lepsze!
65 jest minimalnie za wcześnie - przednie nogi powinny znajdować się nad belkami oksera, a tu są jeszcze przed nimi. ale to zdjęcie jest chyba najlepsze ze wszystkich wrzuconych (notabene - zwróćcie uwagę, ze zawodniczka czyściła tranem siodło tuż przed zawodami, zamiast kilka dni wcześniej - całe spodnie ma brudne )
64 - niestety totalna klapa - bardzo brzydka faza jeżeli mówimy o zdjęciach 'w locie' to właściwą fazą jest ta, kiedy kon i jeździec są idealnie nad przeszkodą - przednie i tylne nogi są podwinięte i znajdują się mniej więcej na tej samej wysokości (oczywiście po dwóch różnych stronach przeszkody), a jeździec znajduje się niewiele nad siodlem.
(tak na marginesie - nie wiem czy mówiąc dwuszereg nie miałeś na myśi oksera. dwuszereg to 2 przeszkody ustawione w niewielkiej odległości od siebie - co najwyżej kilka foule - czyli 'kroków' galopu, ale nad każdą oddaje się osobny skok. to, co jest na zdjęciu to okser - typ przeszkody skladający się z dwóch tej samej wysokości stacjonat (stacjonata to pojedyncza, najprostsza przeszkoda z belakmi polożonymi poziomo), nad którymi oddaje się jeden skok )
Dzięki Elu za tak cenne wskazówki nie bede już więcej wrzucał zdjęć ale już wiem o co chodzi no może jeszcze ostatnie tylko ze znowu nieostre :smileyredface: